Gazete Vatan Logo

Kurultaya sürpriz davetler!

CHP'de kurultay hazırlıkları sürerken, sürpriz davetler yapıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile 12 Eylül dönemi, faili meçhul cinayetlerde yaşamını kaybedenlerin yakınları, Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri kurultaya "onur kunuğu" olarak davet edildi. Kılıçdaroğlu kurultayda yapacağı bir saatlik konuşmasında önce parti içi muhalafete, sonra AKP'ye mesaj verecek.

CHP'de kurultaya 24 saat kala hazırlıklar ve kulisler doruğa çıktı. CHP Genel Merkezinde dün olağanüstü bir hareketlilik yaşanırken kurultay toplanması için imza toplayan 362 muhalif arasında yer alan birçok isim genel merkeze geldi. İmza veren bazı delegeler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek desteklerini iletti. Kurultaya çok sayıda yabancı konuk davet edilirken, Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile bazı önemli davetlerin de yapıldığı öğrenildi. CHP'nin delege sayısının 1247 olduğu, kurultaya 900'ü aşkın delegenin katılımının beklendiği ifade edildi.

12 EYLÜL MAĞDURLARINA DAVET

Kurultaya 12 Eylül döneminde mağdur olan, Sivas katliamında hayatını kaybeden ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri de davet edildi. Edinilen bilgiye göre Turan Dursun, Metin Altıok, Behçet Aysan, Cevat Yurdakul, Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Orhan Yavuz, Zeki Tekiner, Ümit Kaftancıoğlu, Muammer Aksoy, Yusuf Ekinci'nin aileleri bizzat aranarak kurultaya davet edildi. Muammer Aksoy'un oğlu Işık Aksoy'un ameliyat geçirmesine rağmen kurultaya katılacağını söylediği öğrenildi.

2. KURULTAY TOPLANACAK

Yarınki kurultayda bir önerge verilerek, Pazartesi günü yapılacak "muhaliflerin" kurultayının toplanmayacağı iddialarına Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'tan yalanlama geldi. Matkap, "Biz iki kurultaya da aynı özeni gösteriyoruz. Böyle bir önerge verilmeyecek, verilse de kabul edilmeyecek. İkinci kurultay da yapılacak" dedi.

BAŞKAN'DAN MESAJ

16. Olağanüstü Kurultay'ın başkanlığını yapacak olan CHP'li Adnan Keskin, kurultaya saatler kala Deniz Baykal ve Önder Sav'a "gelin" mesajı yolladı. Keskin, "Benden daha eski ve daha önemli görevlerde bulunmuş olan eski genel başkanımız Sayın Deniz Baykal ile eski genel sekreterimiz Sayın Önder Sav'ın da partiyi güç durumda düşürecek, kamuoyunda yanlış bir algılama ile karşı karşıya bırakacak bir anlayış içinde olmayacaklarını umuyorum. Böyle bir anlayışı sergilemeyeceklerini sanıyorum. Her ikisinin de kurultaya katılıp, düşüncelerini, eleştirilerini, önerilerini CHP'nin en üst organı olan kurultayda delegelerimizle paylaşacakları ve yaşanmakta olan olumsuzlukların daha da fazla büyümesine engel olacakları düşüncesindeyim" dedi. Keskin, Divan Başkanlığına seçilmesinin ardından konuşma yapacak.

BAYKAL'A TELEFON GİDECEK Mİ?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Kurultaya gelsin her delegemiz, oyunu kullansın, eleştirisini yapsın, önerilerini yapsın. Sayın Baykal da zaten üyemiz. Aynı zamanda delegem. Dolayısıyla Sayın Baykal’ın da geleceğini tahmin ediyorum. CHP içindeki tartışmalar elbette sonra erecek" dedi. Deniz Baykal'ı arayıp aramayacağı yönündeki soruya CHP lideri, "Neden aramayayım, bir sebep yok" yanıtını verdi.
Önder Sav'ın kurultaya gelmeyeceği kesinleşirken, Genel merkezde, "Önder Bey açık cephe aldı, diyalog zeminini kapattı" yorumları yapıldı. Kılıçdaroğlu'nun bugün Deniz Baykal'ı arayarak kurultaya davet edebileceği ve Deniz Baykal'ın "katılmama" fikrini gözden geçirebileceği de ifade edildi. Baykal, tüzükte 54. ve 84. maddede değişiklik talep etmiş, ancak bu talepler karşılanmamıştı.

YÜRÜRLÜĞE SON DAKİKA ROTÜŞU

Önceki gün Tüzük Komisyonu toplantısında tüzüğün yürürülüğü için Haziran ayında yapılacak ilk olağan kurultay için karar alınırken. Ancak dün yapılan çalışmalarda bunun gerçekçi olmadığı tespit edildi. Genel merkezde, "Neden Haziran bekleniyor? Mart ayında ilçe ve il kongreleri var. Buralarda yeni tüzük hükümleri uygulanmayacaksa niçin değiştiriliyor? O zaman demokratik tüzük söyleminin geçerliliği kalmıyor" eleştirilerine yol açtı. Bunun üzerine tüzük taslağında son dakika rötuşu yapıldı. MYK ve PM sayılarını düzenleyen maddeler hariç kabul edilen yeni tüzük, 1 Mart tarihinde yürürlüğe girecek ve il ilçe kongrelerinde uygulanacak.

YABANCI KATILIMI YOĞUN

Kurultaya, İtalya Demokrasi Partisi'nde Glacomo Filibeck, PASOK'tan Eleni Christidou, İsveç Sosyal Demokrasi Partisi'nden Pyry Niemi, Kıbrıs CTP'den Ahmet Barçın ile Friedrich Ebert Vakfı'ndan ve Türk-Arap Birliği'nden de katılım olacak. Öte yandan kurultaya, Afganistan, Almanya, ABD, Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Etiyopya, Hırvatistan, Filistin, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Kanada, Karadağ, Kırgızıstan, Kosova, Mısır, Polonya, Rusya, Sırbıstan, Suriye, Ukrayna, Yunanistan büyükelçiliklerinden de büyükelçi ve maslahatgüzar düzeyinde katılım olacak.

Yaşar Kemal'in de kurultaya sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılamayacağını ilettiği öğrenildi. Kemal'in kurultaya bir mesaj yollayacağını söylediği ifade edildi. Yaşar Kemal'in mesajı salonda okunacak. Kurultaya çok sayıda gazeteci yazar da davet edildi.

TEK KART SORUNU AŞILDI

Muhaliflerin "tek kart" eleştirileri üzerine CHP yönetimi ikinci kurultay için de kart bastırdı. İlk bastırılan "kırmızı" renkteki kartların üzerinde "16 ve 17. Olağanüstü Kurultayları" yazarken yeni yaptırılan "mavi" kartların üzerine de "17. Olağanüstü Kurultay" yazıldı.

HEM İÇE HEM DIŞA MESAJ

CHP lideri kurultayda yapacağı 1 saatlik konuşmanın 15 dakikasını parti içi muhalafete ayıracak ve tüzük mesajı verecek. Kılıçdaroğlu, konuşmasının büyük bölümünü ise "4+4+4 eğitim teklifi" olarak bilinen kesintili eğitim yasasına, MİT gelişmelerine ayıracak ve AKP'ye mesaj verecek.

Haberin Devamı