Gazete Vatan Logo

Kurtarmak istemişler

Amerikan özel kuvvetlerinin, IŞİD’in elinde tuttuğu ve aralarında James Foley’in de bulunduğu Amerikalı rehineleri kurtarmak için bir operasyon düzenlediği ancak başarısız olduğu ortaya çıktı.

Kurtarmak istemişler

IŞİD militanlarının ABD’li gazeteci James Foley’in infaz görüntülerini yayınlaması, Beyaz Saray ve Pentagon’u çok gizli bir askeri operasyonun ayrıntılarını ifşa etmeye zorladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı, örgütün Suriye’de rehin tuttuğu Amerikan vatandaşlarını kurtarmak için temmuz ayında Rakka’da IŞİD kontrolündeki bir petrol rafinerisine operasyon düzenlendiğini açıkladı. Amerikan özel kuvvetlerine bağlı Delta Force ve Navy SEAL birimlerinden 20 komandonun katıldığı operasyonda, Foley ve diğer 4 Amerikalının hedeflenen yerden kaçırıldıkları için kurtarılamadığı belirtildi.

Birkaç dakika sürdü

ABD’nin El Kaide lideri Usame bin Ladin’e yönelik Pakistan’daki operasyonunda kullanılan modifiye edilmiş Blackhawk helikopterleriyle düzenlediği gece baskınında, komandoların yere ayak basmasıyla çatışma çıktığı kaydedildi. Birkaç dakika süren çatışma sırasında bir Amerikan askerinin yaralandığı, birkaç militanın öldüğü, rehinelerin rafineride olmadığının anlaşılması üzerine de komandoların geri çekildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Operasyonla Amerikan askerleri, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye topraklarına ilk kez ayak basmış oldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, operasyonu ifşa etmeyi hiçbir zaman istemediklerini ancak bazı medya kuruluşlarının operasyona dair haber yapmaya hazırlanması üzerine bunu açıklamak zorunda kaldıklarını bildirdi.

John ve Diane Foley, oğulları James ile gurur duyduklarını söylemişti.

132 milyon dolar fidye istediler

IŞİD militanlarının, infaz görüntülerinin yayınlanmasından 1 hafta önce James Foley’nin ailesinden 132,5 milyon dolar fidye istedikleri ortaya çıktı. Foley’nin ebeveynlerinin, örgütten gelen elektronik postadan Beyaz Saray’ı haberdar ettikleri belirtildi. Teröristlerle pazarlığa oturmama politikası güden Washington yönetiminin Foley’nin serbest bırakılacağına inanmadığı için fidyeyi ödemeyi reddettiği kaydedildi. IŞİD’in en az 3 Amerikalı rehineyi daha fidye ödenmemesi halinde öldürme tehdidinde bulunduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı