Gazete Vatan Logo

Kurşunun hangi silahtan çıktığı belli oldu!

Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adliyesi'nde şehit edildiği terör saldırısıyla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, "Otopsi sonucu elde edilen bilgilere göre, cumhuriyet savcımızın başına bitişik atış olacak şekilde silahla ateş edildiği, ateş edilen silahın ise teröristlerin kullandığı 7.65 çaplı silah olduğu tespit edilmiştir" dedi.
Salihoğlu, yazılı açıklamasında, 31 Mart 2015 günü, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın çalışma odasında görevini ifa etmekteyken, 2 silahlı terörist tarafından rehin alması ve uzun süren görüşmelere rağmen teröristlerin teslim olmayıp cumhuriyet savcısını şehit etmesiyle ilgili olarak yazılı, görsel ve sosyal medyada bazı haberler çıktığını hatırlattı.
"Görüşme devam etmekteyken silah sesleri geldi"
Söz konusu haberlerde, "cumhuriyet savcısının polislerce öldürüldüğü, teröristlerin içeriye bombalarla girdikleri, içeride bomba patlattıkları, şehit cumhuriyet savcısının otopsisinin yapılmadığı ve buna benzer eksik, maksatlı, yanlı yayınlar yapıldığının" tespit edildiğini aktaran Salihoğlu, konuyla ilgili yapılan ilk incelemelere göre şu hususları sıraladı:
"Olayın başından sonuna kadar cumhuriyet başsavcılığımız ve emniyet birimleri, koordineli ve birlikte hareket etmişlerdir. Öncelikle herhangi bir silah kullanılmaksızın ve kimseye zarar gelmeksizin rehin alma eyleminin sonlandırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, avukat Şükriye Erden ve özellikle Sami Elvan'ın teröristlerle iletişimleri sağlanmış, uzun görüşmelere rağmen teslim olmamışlardır. Teröristlerin görüşmek istediği Sezgin Tanrıkulu, kendisine ilk ulaşıldığında, 'adliyeye geleceğini' belirtmesine rağmen, adliyeye gelmediği gibi, kendisine ulaşılmak istendiğinde de telefonlara çıkmamıştır. Görüşme devam etmekteyken, savcımızın odasında peş peşe silah sesleri gelmesi üzerine güvenlik güçlerimiz yasal müdahalede bulunmuşlardır. Bu esnada teröristler de içeriden güvenlik güçlerine silahla karşılık vermişlerdir."
Çatışma bittiğinde savcı Kiraz'ın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı ve yapılan tedaviye rağmen hayata döndürülememesi üzerine şehit olduğunu belirtilen Salihoğlu, iki teröristin ise suçta kullandıkları 7.65 milimetre çaplı Fransız model tabanca ve bu silaha ait çok sayıda boş kovan, dolu mermi ile ölü olarak etkisiz hale getirildiğini aktardı.
Otopsi raporu
Şehit savcı Kiraz'ın 1 Nisan 2015 saat 01.30'da Adli Tıp Kurumu'nda otopsisinin yapıldığı bilgisini de veren Salihoğlu, "Otopsi sonucu elde edilen bilgilere göre cumhuriyet savcımızın başına bitişik atış olacak şekilde silahla ateş edildiği, ateş edilen silahın ise teröristlerin kullandığı 7.65 çaplı silah olduğu, teröristlerin yanlarındaki çantada bomba olabileceği düşüncesiyle fünyeyle kontrollü patlatıldığı çantada bomba bulunmadığı tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Üst araması yapılmadan girdi
Başsavcı Salihoğlu, teröristlerden birinin adliyeye elinde avukat cübbesi ve sahte olduğu düşünülen avukat kimliğiyle, üst araması yapılmadan girdiğinin, güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edildiğini de kaydetti.

Haberin Devamı

CHP'Lİ MİLLETVEKİLİ DE DOĞRULADI

Haberin Devamı

CHP'nin savcı kökenli İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan rehine eyleminin ardından yaşamını yitiren Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın yapılan otopsisinde, iki adet 7,65'lik mermi çekirdeği bulunduğunu bildirdi. Özgündüz, bu mermi çekirdeklerinin DHKP/C'lilerin silahıyla uyumlu olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

CHP'li Özgündüz, Çağlayan Adliyesi'ndeki eylemde yaşamını yitiren Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın otopsisinin yapılmadığı iddialarının doğru olmadığını belirterek, otopsinin yapıldığını öğrendiğini bildirdi. Özgündüz, Milliyet'e yaptığı açıklamada otopsinin Kiraz'ın yaşamını yitirdiği gece yapıldığı, DHKP/C'lilerin otopsisinin ise önceki gün yapıldığını belirtti. 5 kurşun girişi olduğunu, 2'sinin vücutta ele geçtiğini kaydeden Özgündüz, "5 kurşun girişi var, otopside 7,65'lik silaha ait iki adet mermi çekirdeği bulundu. Bu silah DHKP/C'lilere ait. Vücutta bulunan mermi çekirdeklerinin öldürücü nitelikte olduğu tespit edildi" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Özgündüz, şehit edilen Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın otopsisine ilişkin, “Şehit edilmesi yasa dışı terör örgütleri tarafından yapılan eylemle gerçekleştiği sabit gözüküyor” dedi.

Bu kuvvetle muhtemel eylemi yapan yasadışı örgüt mensuplarının görüntülerdeki silahından savcı arkadaşımız şehit edildi. Polis silahı konusu spekülasyon, operasyon başarısızlığı ayrı bir konu… Şehit edilmesi yasa dışı terör örgütleri tarafından yapılan eylemle gerçekleştiği sabit gözüküyor.

Edinilen bilgiye göre pazarlık aşamasındayken serbest bırakılması aşamasına gelinmiş ancak yurt dışında Yunanistan ile yapılan görüşme ile infazın geçekleştiği bilgisini aldık.”