Gazete Vatan Logo

Küresel casusa küresel kıskaç!

ABD'den Snowden'ı kabul edecek ülkelere gözdağı

ABD’nin dünya genelindeki telefon ve internet izlemelerini ifşa eden eski CIA çalışanı Snowden, tam bir kıskaca alındı. ABD, kaçmaya çalıştığı ülkelere göz dağı vererek Snowden’ın ortada kalmasını sağladı

ABD’nin küresel bazdaki teknolojik casusluğunu basına sızdıran Ulusal Güvenlik Ajansı’nın eski çalışanı Edward Snowden, Hong Kong’dan kaçarak geldiği Rusya’nın başkenti Moskova’da uluslararası bir sorun olmaya devam ediyor. Amerikan hükümeti, NSA’nın gizli telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran Snowden’ın seyahat etmesini önlemek için dün pasaportunu iptal etti. Ona kucak açmaya hazırlanan ülkelere de uyarıda bulunan Obama yönetimi Rusya’dan da Snowden’ı kendilerine vermelerini istedi.

4 laptopla geldi

Ancak Moskova’ya geldiğinden beri, tarafsız bölgede kalan Snowden kendisi için rezerve edilen kapsül otele bile gitmeyerek burada sabahladı. 4 laptopla Moskova’ya gelen Snowden’ın elinde halen çok fazla bilgi olduğu sanılıyor. 30 yaşındaki ABD’li köstebekle Çin hükümetinin de temas kurduğu, ancak Snowden’ın “Elimdeki bilgileri sadece gazetecilere veririm” dediği ortaya çıktı. Snowden’ın dün öğle saatlerinde Moskova’dan Küba’ya gidecek olan Aeroflot uçağına binmesi bekleniyordu.

Küba uçağına binmedi

Moskova’daki Şeremetyevo havaalanında bekleyen basın ordusu dün Snowden’ın bineceği uçağı ağzına kadar doldurdu. İlk başta ABD’li köstebeğin de uçakta olduğu söylendi. Ancak uçağa binen gazeteciler her tarafa bakmasına rağmen aranan adamı bir türlü bulamadı. Onlarca gazeteci birkaç dakikalık gecikmeyle kalkan uçakla Havana’nın yolunu tuttu. Rus yetkililer, Snowden’in Moskova’da kaldığını, muhtemelen yarınki uçakla Küba’ya gideceğini açıkladı. Son durağı Venezüela olduğu söylenen Snowden, önceki gün Ekvador’dan sığınma talebinde bulunmuştu. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Snowden hakkında kendilerine de ABD’den iade talebinin geldiğini belirterek, yakın bir zamanda ülkelerinin anayasasına göre bir karar vereceklerini ifade etti.

Haberin Devamı