Gazete Vatan Logo

Kurdaki hareketlilik küresel kaynaklı

Doların 3.40’ı test etmesinden sonra, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda dövizin ateşinin nasıl düşürüleceği masaya yatırıldı. Merkez’in faiz silahını çekmekten çekinmeyeceği vurgulandı. Nitekim analistler de uzun bir aradan sonra önümüzdeki hafta toplanacak Para Politikası Kurulu’ndan politika faizinde 25 baz puanlık bir artış olabileceği beklentisini ortaya koydu

Kurdaki hareketlilik küresel kaynaklı

Doların 3.40’ı da aşmasının ardından piyasada gözlerin çevrildiği Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ekonomi yönetiminin katılımıyla toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda son dönemde döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş ele alındı. Geçmiş tecrübelere dayanarak yatırımcı güveni için faizden çok dövizin seviyesinin daha önemli olduğunun konuşulduğu masada gerekirse Merkez Bankası’nın faiz silahını çekmekten ve oranları artırmaktan çekinmeyeceği belirtildi. İç tüketimin canlandırılması için bir süredir kredi faizlerinde düşüşün çareleri aranırken, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı açısından faiz konusunda elinin güçlendirilmesi ve açık çek verilmesi önemli bulundu.

Uzun süre sonra anketlere girdi

TL’de dün sert değer kayıpları gözlenmesi ardından gözler Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.

TL’deki sert değer kayıplarının ardından ekonomistlerin yarısı Merkez Bankası’nın Kasım ayı PPK toplantısında sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık “teknik” bir artış yapılacağını öngörüyor. Uzun zamandır ilk kez politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, analistler bu yükseliş olasılığının fonlama politikası düşünüldüğünde piyasalarda büyük bir değişiklik anlamına gelmeyebileceğini hatta ‘Gerekirse faiz artışı yapabilirim mesajı dışında’ bir etki beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

İnatlaşmamak gerekiyor...

EkK toplantısında faiz konusunda yeşil ışık yakılması önemli bulunuyor. Bir bankacı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın özellikle kredi faizleri konusundaki tavrı belli. Diğer taraftan döviz, Fed’in de etkisi ile ciddi bir baskı yaratıyor. Türk insanı için bugüne kadar yatırım kararı alınırken de harcama yapılırken de faizden ziyade doların seviyesi daha önemli oldu. Bu gerçeğe uygun olarak Merkez Bankası’na hareket serbestisi tanımak piyasa oyuncuları için de anlamlı bulundu. Zira dolar 3.30’u geçtiği günlerde bir siyasetçi ‘Faizde hâlâ aşağı gitmek için marj olduğunu düşünüyoruz’ demişti. Bu görüşte ısrarcı olunmayacağının ve tabir yerindeyse piyasa ile inatlaşılmayacağının görülmesi bile kurda gevşeme yarattı. Merkez Bankası’nın piyasanın gidişatına uygun hareket etmesi önemli.”

Haberin Devamı

Merkez Bankası tüm önlemleri alacak!

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki 5 saatlik toplantıda, piyasalardaki hareketliliğin küresel kaynaklı olduğunun değerlendirildi, ülkeye etkilerini sınırlamak amacıyla gerekli tüm tedbirlerin gözden geçirildiği bildirildi

Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK), son günlerde piyasalarda yaşanan hareketliliğin ve ABD dolarındaki artışın esas itibarıyla küresel kaynaklı olduğunun değerlendirildiği, bununla birlikte ülkeye etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirlerin gözden geçirildiği vurgulandı.

Reformlar hızlandırılacak

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çankaya Köşkü’ndeki beş saatlik EKK toplantısında, küresel piyasaları ve Türkiye’yi etkileyen ekonomik gelişmeler kapsamlı olarak ele alındı. Piyasalardaki hareketliliğin esas itibarıyla küresel kaynaklı olduğunun değerlendirildiği toplantıda, bununla birlikte ülkeye etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirler gözden geçirildi. Bu çerçevede Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken önlemleri alacak. Ekonominin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak ve reel sektörün güçlü biçimde desteklenmesine yönelik adımlara devam edilecek. Başbakan Yıldırım’ın başkanlığında basına kapalı yapılan EKK toplantısı yaklaşık beş saat sürdü.

Haberin Devamı

ÖTV de ele alındı

EKK Toplantısı’nda döviz kurlarındaki artışın dışında otomobil vergisi ve yabancılara konut satışı gibi gündem maddelerinin de ele alındığı öğrenildi.

Ekonomi takımı tam kadro

EKK Toplantısı’na Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ katıldı.

Haberin Devamı