Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı ne zaman? Kimler kurban kesebilir?

İslam dünyası için ayrı bir yere sahip olan Kurban Bayramı’na az bir süre kaldı. Kurban Bayramı ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre bayram tatili uzatıldı ve 10 güne çıkarıldı. Kurban Bayramı’nda köprü ve otoyollar ücretsiz olarak hizmet verecek. Emeklilerin maaşları da Kurban Bayramı öncesinde ödenecek. Kurban Bayramı ne zaman?

Kurban Bayramı ne zaman? Kimler kurban kesebilir?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bayram tatilinin de ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Bakanlar Kurulu’nun aldığı karara göre bayram tatili 10 güne çıkarıldı. Kurban Bayramı tatili 26 Ağustos Cumartesi günü başlayacak ve 4 Eylül’de de son bulacak. Emekli olan kişilerin maaş ödeme işlemleri de bayram öncesinde yapılacak.

2017 KURBAN BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

KURBAN BAYRAMI TATİL GÜNLERİ

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması isteniyordu. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre bayram tatili 10 güne çıkarıldı. Bu doğrultuda 31 Ağustos Perşembe günü tam gün olarak tatil edildi. 28 Ağustos Pazartesi ve 29 Ağustos Salı günleri ise tam gün olarak tatil edildi. Kurban Bayramı tatil günleri;

26 Ağustos Cumartesi

27 Ağustos 2017 Pazar

28 Ağustos 2017 Pazartesi günü / Birleştirildi

29 Ağustos 2017 Salı günü / Birleştirildi

30 Ağustos 2017 Çarşamba – Zafer Bayramı / Resmi tatil

31 Ağustos 2017 Perşembe – Kurban Bayramı arefesi / Birleştirildi

Kurban Bayramı 1. Günü - 1 Eylül 2017 Cuma

Haberin Devamı

Kurban Bayramı 2. Günü - 2 Eylül 2017 Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü - 3 Eylül 2017 Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü - 4 Eylül 2017 Pazartesi

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Kurban sözlükte yaklaşmak ve Allah’a yakınlık sağlamaya aracı olan anlamına gelir. Dini terim olarak da ‘’ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulen boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan’’ anlamındadır. Kurban kesen kişiler, Allah’ın emirlerine boyun eğerek kulluk bilinçlerini canlı olarak ortaya koymuş olurlar. Mali bir ibadet olan kurban, toplumsal ve ferdi olarak birçok yarar sağlar.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki, Hanbeli mezheplerine göre kurban ile yükümlü sayılabilmek için akıl ve buluğ şartı olmayıp gerekli mali güce sahip küçük çocuklar ve akıl hastaları için kanuni temsilcilerince kurban kesilmesi gereklidir. Bu kişiler tarafından, kurbanın mali ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların haklarının gözetilmesi ön planda tutulmuştur.

Haberin Devamı

Kurban kesecek olan kişilerin bir takım koşulları yerine getirmesi gereklidir. Bu koşulları yerine getirmeyenler tarafından kurban kesim işlemi gerçekleştirilemez. Kurban kesecek olan kişide bulunması gereken koşullar şunlardır;

1 - Müslüman olmak

2 – Akıllı olmak ve buluğ çağına ermiş olma

3 – Yolcu durumunda bulunmamak

4- Mali gücü belirli bir seviyede olmak