Gazete Vatan Logo

Nemrut Dağı eteklerinde gastronomi günleri…

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Nemrut Dağı'nın eteklerinde "Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları" festivali düzenleniyor. Güneşin doğuşunun ve batışının muhteşem güzellikler sunduğu Nemrut Dağı eteklerindeki festival kapsamında ulusal ve uluslararası şefler hünerlerini sergiledi. Festivale ünlü sanatçı Zara’da tarihi Cendere köprüsünde verdiği konser ile renk kattı.

Nemrut Dağı eteklerinde gastronomi günleri…

Adıyaman Valiliği Kahta Kaymakamlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Oses Çiğköfte işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları Lübnan'dan Barbara Massaad, Iran'dan Parisa Kalantari, İtalya'dan Michelangelo de Lauretis ve Massimiliano Catena ile ülkemizin önemli şefleri Ahmet Güzelyağdöken ile Sait Önder'in yaptıkları atölyeler ile başladı.

 

Festival için kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler "en büyük açık hava müzesi" Nemrut Dağı'na çıkıp güneşin doğuşu ve batışına tanıklık etti.

1800 yıllık Cendere Köprüsü karşılama alanında Elvan Özkavruk ve Jovita Sakalauskaite'nin "Commagene Table" sergisi açıldı. Tarihi köprüde ünlü sanatçı Zara da binlerce kişiye konser verdi. Yaklaşık 2 saat süren konserde Zara'nın seslendirdiği eserlere, kalabalık da eşlik etti.

 

 "Festivalin ikinci gününde Nemrut Dağı zirvesinde Ümit Deniz Kızılkaya'nın gündoğumu resitalinin ardından, Kahta'da bir bereket ritüeli olarak bir çoban Cendere Çayı'nda ıslatıldı.

Tarihi Kahta Kalesi'nde yapılan yemek sunumlarında ise meyir çorbası, pirpirim cacığı, sarımsaklı pilav, hitap, yarpuzlu köfte gibi Adıyaman'a özgü lezzetler tanıtıldı. 

Haberin Devamı

Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, etkinliklere, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin katıldığını belirtti. Kültürlerin buluşmasına ev sahipliği yaptıklarını ifade eden  ve Adıyaman'ın tarihi, kültürü ve turizmiyle dikkat çektiğini söyleyen Korkutata, festival için ülkenin değişik yerlerinden on binlerce kişinin buluşmasından ilçe adına çok mutlu olduklarını belirtti. Nemrut Dağı'nın zirvesindeki devasa heykellerin arasında gerçekleştirilen etkinlikle bölgenin tanıtımına katkı sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi. 

Festivale katılan AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak da çiğ köfte yoğurup ziyaretçilere ikram etti. Toprak çeşitli ülkelerden gelerek Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları'nda hünerlerini sergileyen şeflere teşekkür etti.

Festival kapsamında yapılan yemeklerin tarifleri de metaverse üzerinde NFT olarak yayımlandı. Nemrut Gastronomi Buluşmaları’na katkı vermekten memnuniyet duyduklarını belirten OSES Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar da, Nemrut ve çevresinde pek çok uygarlığa ait farklı dönemlerden gelen mutfak kültürünün yaşandığını, gastronomi alanında Adıyaman’ın başta çiğköfte olmak üzere bir çok lezzetinin ülke dışına taşındığını, buna öncülük ettikleri için de gurur duyduklarını belirtti. 

Haberin Devamı