Gazete Vatan Logo

Kötü haber: Turist gelmiyor İyi haber: Bize ucuzluyor

Avrupa’da yapılan turizm fuarları gösterdi ki Türkiye 2016’da da kötü performans sergileyecek. Son olarak Belçika’da yapılan fuarda Türk turizmcilerin standları boş kaldı. İbre İspanya ve Yunanistan’a döndü. Bu yıl yerli turistin yüzde 50 indirimli tatil yapması mümkün görünüyor.

Kötü haber: Turist gelmiyor İyi haber: Bize ucuzluyor

Rus turistten sonra Avrupalı zengin turist de 2016 rotasından Türkiye’yi çıkarttı. Belçikalılar’ın tatil tercihlerini belirlemek için ziyaret ettiği Brüksel Uluslararası Turizm Fuarı, EXPO Fuar Merkezi’nde başladı. Yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği ve Türkiye’nin de en büyük katılımcılardan biri olarak yer aldığı fuar

8 Şubat’a kadar devam edecek. Bu yıl 58’incisi düzenlenen fuarda Türkiye’den turistik bölgelerin temsilcileri ve turizm acenteleri stantlarını açtı. Ancak geçtiğimiz yıllara göre Türkiye stantlarına ilginin bariz şekilde azaldığı gözlemlendi.

Yüzde 40 azalma var

Belçika’nın Sunweb turizm firması yetkilisi Gino Nauwelaers, Türkiye’nin Belçikalı turistler için çok önemli bir yer olduğunu ve geçen seneye kadar en çok tatil tercihinin Türkiye’ye yönelik yapıldığını ifade etti. Nauwelaers, “Belçika’dan her yıl 1 milyon turist tatil için yurt dışına çıkıyor. Normalde Türkiye’yi Belçika’dan 300 bin turist ziyaret ediyor. Fakat bu sene görüyoruz ki Türkiye’ye ilgi çok az. Geçtiğimiz seneye göre Türkiye’ye yüzde 40 azalma var. Şu anki verilerimize göre Belçikalılar İspanya’yı tercih etmeye başladı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa’dan çok turist ağırlayan Alanya’nın tanıtımı için Brüksel turizm fuarında stant açan turizmci Cemile Biçer, turistlerin Müslüman ülkelere bakış açısının değiştiğini söyledi. Biçer, “Fransa’daki saldırıların ardından turistlerin Müslüman ülkelere bakış açısı negatif yönde değişti. İstanbul’daki patlamanın da Türk turizmine ciddi bir etkisi oldu” diye konuştu.

Araçla tatil arttı

Jetair Leuven turizm firmasından Julie Geels, turistlerin çok tercih ettikleri yerlerin İspanya ve Yunanistan olduğunu belirtti. Geels, “Otomobille tatile gidenlerde de ciddi bir artış var. Özellikle Fransa ve İtalya bu konuda tercih ediliyor. Tunus’a zaten artık ilgi yok ve Türkiye’ye de ciddi bir ilgi azaldığını görüyoruz. Şu an Türkiye’de bazı beş yıldızlı oteller yüzde 50’ye kadar indirim yapıyorlar. Bu tür fiyatlar ile turistleri Türkiye’ye göndermeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Peribacaları’ndaki kayıp % 50’yi buldu

Peribacaları, sıcak hava balonculuğu ve yeraltı şehirleri ile ünlü Kapadokya bölgesini geçen ay 45 bin 960 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 2015 yılı Ocak ayında 91 bin 956 turist ziyaret etmişti. Bu durum bölgeye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 50 civarında azalmanın olduğunu gösteriyor. Bölgeyi 2015 yılında toplam 2 milyon 641 bin 641 yerli ve yabancı turist ziyaret etmiş, 2014 yılında bu rakam 2 milyon 852 bin 552 olmuştu.

Yerli turiste yarayacak

Rus turistlerden kaynaklanacak 3 milyonluk kayba Avrupalılar’ın eklenmesiyle Türkiye’de turizmcilerin iç piyasa için inanılmaz kampanyalara hazırlandığı gelen bilgiler arasında. Türk turizmcilerin şayet beklenen ilgiyi görememesi halinde Nisan ayıyla birlikte iç piyasaya yönelik yoğun bir kampanyaya başlayabileceği bunun da 2015 yaz sezonuna göre yüzde 50’ye varan daha ucuz tatil anlamına geleceği kaydedildi.

TÜRSAB’ın krizden fırsat çıkarma mantığı ilginç

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, sektörün içinden geçtiği kriz dönemini fırsata çevirmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Seyahat Acentaları ve Tedarikçileri Fuarı (SATEF), 92 firmanın katılımıyla Antalya Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. 2 gün boyunca ücretsiz gezilebilecek fuar, Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği, Alternatif Turizm İşletmeleri ve Etkinlikleri Birliği, Antalya Rehberler Odası, Spor Turizm Birliği, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB başkan ve başkan yardımcılarının katılımıyla açıldı. TÜRSAB Başkan Yardımcısı Günaydın, sektörün ciddi kriz döneminden geçtiğini, TÜRSAB olarak krizleri fırsata çevirmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını söyledi. Günaydın, bu çerçevede vergi ve sigorta borçlarının ertelenmesi, seyahat acentalarına KOBİ desteği sağlanması, turizm gelirlerinin ihracattan sayılması ve KDV’nin yüzde 8 indirilmesi konularında ilerleme sağladıklarını aktardı.

Haberin Devamı