Gazete Vatan Logo

Konutta balon var mı?

Finansal stratejist Mustafa Aşkın, konutta balon yaşanma ihtimalinin uzak olduğunu söyledi.

facebook twitter digg e-posta yazdır Finansal stratejist Mustafa Aşkın, 2014 konut sektörünü yorumladı ve 2015 beklentilerini açıkladı. Aşkın, konut sektöründe balon ihtimalinin uzak olduğunu ifade etti. Aşkın, "Büyük şehirlerdeki fiyat artışlarına baktığımızda, teknik anlamda balondan oldukça uzak olduğunu görüyoruz. Özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlere baktığımızda bu böyle. Türkiye'de sağlam veri bulmakta oldukça zorlandık" diye devam etti. Aşkın, toprak arzının az olduğu yerlerde fiyatların arttığnı söyledi. Aşkın, bu yıl da konut satışlarında 1 milyon rakamının geçilmesini beklediğini sözlerine ekledi.

MERKEZ ETKİ ETMEZ

Stratejist, Merkez Bankası'nın aldığı son kararın konut sektöre etki etmeyeceğini söyledi. Aşkın, reel fiyat artışında yüzde 5,6 seviyelerini görebileceğini söyledi ve seçimlerden sonra talebin artabileceğine işaret etti.

NEDEN REKOR KIRDI?

Aşkın, 2014'te sektörde satışların rekor kırmasının nedenini Ağustos ayından sonra devreye giren talep olarak gösterdi. Aşkın, 2014'ün Ağustos ayına kadar satışların 2013'ün altında kaldığı ancak Ağustos ayından sonra satışların bir önceki yılın rakamlarını her ay geride bıraktığını ve sonunda rekora gidildiğini belirtti. Aşkın, konut satışlarında rekorun seçimler nedeniyle ertelenen talebin, seçim sonrasında devreye girmesi olarak gösterdi.

Haberin Devamı

İSTANBULLU KONUT ALIRKEN NEYE BAKIYOR?

Aşkın, İstanbul'da konut alırken, ulaşıma yakınlığına özellikle dikkat ettiklerine işaret etti.

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, "Ben bu rakamlarda aslında 2013 ile 2014 arasında çok büyük bir fark göremedim. Konut açısından rakamlar böyle söylüyor ama sektörde 2013'ün devamı gibi görünüyor 2014. Önümüzdeki seneyi de bu sene gibi planlıyoruz. 2015'te rekor görmüyoruz" dedi. (The Lira)