Gazete Vatan Logo

Komşu’daki 6.5’lik deprem Türkiye’yi etkilemez

Marmara’da 4.0, Ege’de 4.2’lik depremlerin ardından Yunanistan’daki 6.5 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Uzmanlar Yunanistan’daki depremin Marmara ile Ege’de yaşanan depremlerle bir ilgisinin olmadığını belirtiyor.

Komşu’daki 6.5’lik deprem Türkiye’yi etkilemez

Marmara’da 4.0, Ege’de 4.2’lik depremlerin ardından Yunanistan’da İyonya Denizi’nde yaşanan 6.5 büyüklüğündeki deprem Türkiye’yi korkuttu. Ancak uzmanlar Yunanistan’daki depremin kaynağının farklı olduğunu ve Marmara ile Ege’de yaşanan depremlerle bir alakası olmadığını belirtiyor. Ayrıca Ege ve Marmara’daki depremlerin arkasından büyük bir deprem beklenmiyor.

Türkiye ile ilgisi yok

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, üç depremin farklı olduğunu söylüyor: “Burada 3 deprem var. İyon Denizi’ndeki deprem bunlardan çok değişik. Biz buraya Güney-Ege dalma batma kuşağı diyoruz. Bir ucu İyon Denizi, bir ucu ise bizim Teke Yarımadası olmak üzere Göller Bölgesi’ne dek gidiyor etkisi. Burası ayrı bir kuşak. Son 5 yıldır Afrika’nın Anadolu, Ege Denizi ve İyon Denizi altına yılda 3.5 cm hızla dalıyordu. Günümüzde ise bu hız 5 cm’ye kadar çıktı. Yüzeryuvar dediğimiz sığ mağmadaki çevrim akım hızının artmasıyla Anadolu, Afrika’yı Ege’nin ve Yunanistan’ın üzerine doğru kaktırıyor. Onun yapmış olduğu bu gerginlikler bugün Yunanistan’daki depremi yarattı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ercan bu bölgede büyüklüğü 8’e dek çıkan depremler ve 7 metreye kadar ulaşan tsunami oluşabileceğini belirterek küçümsenmemeli diyor.

‘Büyük deprem beklemiyorum’

Ayrıca Marmara ve Ege’de yaşanan depremlerin arkasından daha büyük bir deprem beklemediğini belirtiyor: “Ege’de Midilli’nin batısında olan deprem Kuzey Anadolu kırığının saçakları üzerinde oluşmuştur. Bu bölge genellikle dingindir. Buradaki olağan bir gerginliği gösterir. Arkasından daha büyük bir depremin gelmesini beklemiyorum. 4,2’lik bir deprem ana depremi tetiklemez. Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede bu bölgede de büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekir. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ve bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. Geciken kentsel dönüşüm acilen bitirilmeli. Yoksa çok üzüleceğiz.”

Haberin Devamı

“Marmara’daki deprem çok önemli değil”

İTÜ’den Prof. Dr. Okan Tüysüz: “Bu depremler bize fayın diri olduğunu gösteriyor.Geçtiğimiz yıllardaki depremlere baktığımızda 4-4.5 büyüklüğünde depremler olup arkasından küçük depremler gerçekleşiyor. Bu depremin çok önemli bir deprem olmadığı kanaatindeyim. Ama Marmara denizinde tıpkı bugün 4’ün olduğu gibi daha büyük bir deprem olacak ve hasar yaratacaktır. Mutlaka depreme karşı hazır olmalıyız.”

‘Kaynakları farklı’

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Koçyiğit “Bu deprem denizde değil de karada olsaydı, Mora Adası’nın bulunduğu bölge ve çevresinde büyük bir yıkım yaşanırdı. Buraya 80 km uzaklıkta fayda sık sık depremler oluyor. Ancak Marmara Denizi ve İyonya Denizi’nde yaşanan iki deprem arasında bir bağlantı kurmamak lazım. Çünkü iki depremin kaynakları birbirinden çok farklı.”