Gazete Vatan Logo

Koca dünyada yeri olmayanlar

Reha Erdem’in Koca Dünya’sı, sembollerle örülü anlatımı ve Ecem Uzun’un göz dolduran performansıyla ilgiye değer bir film.

Koca dünyada yeri olmayanlar

Türk sinemasının 1990 sonrası kuşağının en parlak yönetmenlerinden biri şüphesiz ki Reha Erdem oldu. Filmleriyle uluslararası üne kavuşan Erdem bu defa Venedik ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüllerle dönen Koca Dünya’da, yetimhanede büyüyüp birbirini kardeş belleyen Zuhal ve Ali’nin hikayesini anlatıyor.

Kentten doğaya kaçış

Zuhal (Ecem Uzun) yetimhanede yetişen, verildiği aile içerisinde istismara maruz kalan, “babası” tarafından kuma getirilmek istenen genç bir kız. Güzel, çekingen ve bir o kadar da ürkek... Ali ise (Berke Karaer) aynı yetimhanede büyüyen, serseri görünüşlü ancak bir o kadar da naif kalbe sahip olan tamirci çırağı.

Ali bir gün kader arkadaşı Zuhal’le ilgili çevresinden duyduklarına katlanamaz ve yaşadığı evi basarak onu götürür. İkili, motosikletle uçsuz bucaksız, tablolardan fışkırmış gibi görünen bir ormana yol alırlar. Artık, dünyanın pisliklerinden izole olmuş ve doğayla, hayvanlarla iç içedirler. Onları bu anlamda Adem ile Havva’ya benzetmek de mümkün olabilir. Ali ve Zuhal’in doğayı keşfetmeleri ve kendilerine güvenli bir yaşam kurmaları zaman alır. Ali yakındaki kasabada kendisine bir oto tamircide iş bulur. Zuhal ise çevreyi keşfeder. Ormanda ölmüş yaşlı bir kadının tülbentine sarınır, aradığı sevgiyi bulmaya çalışır...

Haberin Devamı

Koca Dünya, derdini lafla anlatmıyor. Hayvanlar ve ağaçlar yardımcı oyunculara dönüşürken, sembollerle örülü masalsı anlatım göz dolduruyor. Ecem Uzun’un performansı filmin başarısını daha da perçinliyor.

Koca Dünya

Y: Reha Erdem O: Ecem Uzun, Berke Karaer, Melisa Akman

Siyah-beyaz bir aşk hikayesi...

Amma Asante, yeni filmi “Aşkın Krallığı“ ile, yine biyografi türünde bir çalışmayla karşımızda. Film, 1947’nin Londrası’nda başlıyor ve Birleşik Krallık’ın himayesindeki Bechuanaland’ın prensi, Afrikalı bir hukuk öğrencisi olan Seretse Khama’nın, İngiliz Ruth Williams’la evlendiği gerçek hikayeye dayanıyor. Dönemin siyah-beyaz karşıtlığı üzerine formüle edilen filmin geçmişteki örneklerinin üzerine çıkamadığını söyleyebiliriz. Aşkın politikadan üstün geldiği filmde, gereğinden fazla “pembe” bir pencere sunan yönetmen, izleyiciye yeni bir perspektif vadetmiyor.

Haberin Devamı

Aşkın Krallığı

Y: Amma Asante O: David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felton, Jack Davenport

Haftanın diğerleri...

Yönetmenliğini Erhan Baytimur’un üstlendiği, Arda Esen, Halil İbrahim Kalaycıoğlu ve Sedat Mert’in başrollerde yer aldığı “Bordo Bereliler Suriye,” Özel Kuvvetler’e bağlı Bordo Berelilerin telsizlerini kapatıp Suriye’ye yaptığı operasyonu merkeze alıyor.

Türk sinemasının absürd komedi serilerinden biri olan Sümela’nın Şifresi üçüncü filmi “Cünyor Temel” ile yola devam ediyor. Ailesinden kalan arsaya inşaat yapılmasına izin vermeyen Temel’in hikayesinin anlatıldığı filmin yönetmenliğini Adem Kılıç üstlenirken, başroller Çetin Altay, Ayşegül Günay ve Eren Hacısalihoğlu’na ait.

Bordo Bereliler Suriye

Y: Erhan Baytimur O: Arda Esen, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Sedat Mert, Açelya Elmas