Gazete Vatan Logo

Kobani'ye yapılan yardım üzerine tüm gelişmeler

Kobani'de IŞİD'e karşı çatışan güçlere silah yardımı yapıldı. İşte gün boyu yaşanan tüm detaylarıyla, dünyanın konuştuğu büyük yardım.

Gelişmeler bu sabah, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın, Kobani'deki Kürt savaşçılara "Silah, askeri mühimmat ve tıbbi yardım ulaştırıldığını" açıklamasıyla başladı.

IŞİD'İN KARŞILIĞI SERT OLDU

IŞİD, Kürt güçlerine yapılan yardıma, sitelerinde yayınladıkları bir haberle karşılık verdi. IŞİD'cilerin sert karşılığında şu ifadelere yer verildi: "...24 saat boyunca bizi bombalıyorlar. Bu ise sadece bizim kararlılığımızı artırıyor. Burayı (Kobani) dinsiz ve pislik PKK ve diğerlerinden temizlemek için geldik. Dünyadaki tüm kafirlerin hedefi ise İslam devleti kurmamızı engellemek."

KOBANİ'YE GÜN BOYU SESSİZLİK HAKİMDİ

Kobani'ye ulaştırılan bu yardım, tüm dünyada çeşitli şekillerde yankı bulurken, Kobani'de gün boyu sessizlik hakim oldu. DHA'nın haberine göre, yoğun kayıp veren IŞİD'in olası yeni saldırılar öncesi geri çekilmesi, şehirde bugün uzun süreli sessizliklere sebep oldu. Öğle saatlerine kadar Kobani'de sadece 2 adet havan mermisi ve birkaç el silah sesi duyuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANI DOĞRULADI

Haberin Devamı

Türkiye'den Kobani'ye yapılan silah yardımı üzerine ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan geldi. Çavuşoğlu, "Peşmerge güçlerinin destek için Kobani’ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. PYD’nin Suriye’ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu’ndan farklıdır. PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu’nun da desteğini alamaz, Türkiye’nin desteğini de alamaz" diye konuştu.

CHP, YARDIM İLE İLGİLİ TEMKİNLİ KONUŞTU

Kobani'ye yapılan yardımla ilgili CHP'den açıklama Grup Başkanvekili Engin Altay'dan geldi. Engin Altay, "Türkiye'nin bir tezi vardı; 'Kobani'ye silah yardımı gerçekleştirilirse bu silahlar bize karşı da kullanılabilir' diye. Umarım o silahlar Türkiye'ye yönelmez. Ama bunu derken PYD'ye yapılan silah yardımını direkt eleştiriyor da değilim. Çünkü orada, o insanlar kendi bulundukları bölgeyi savunma noktasındalar." açıklamalarında bulundu.

KERRY, TÜRKİYE'YE 'ENDİŞELENMEYİN' DEDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'ye Suriye Kürtlerine yardım yapmanın, ABD'nin politikasında bir değişiklik içermediğini söyledi. Kerry, yardımın 'anlık müdahale' olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BARZANİ YÖNETİMİ ABD'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı, gönderdikleri silah yardımını IŞİD’in saldırısı altındaki Kobani’ye havadan ulaştıran ABD’ye teşekkür etti. Açıklamada, "Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Kobani’yi savunan kahramanlara destek amacıyla askeri malzemeleri Kobani’ye ulaştıran Amerika Birleşik Devletleri’ne teşekkür ediyor" ifadeleri kullanıldı.

İŞTE PEŞMERGENİN GEÇİŞ ROTASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kuzey Irak yönetiminin, peşmergenin Kobani’ye geçişi için izin talebi vardı. Türkiye izin verdi mi?" sorusuna verdiği yanıtta, Kuzey Irak'taki peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişi için yardımcı olduklarını açıkladı ve''Kobani'den Türkiye’ye kaçan insanların dönüp tekrar huzur içinde Kobani’ye yerleşmesini istiyoruz." diye ekledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, peşmergenin geçeceği rotaları da açıkladı.