Gazete Vatan Logo

Kim’le ‘düğme yarışına’ girdi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un “Nükleer düğme masamda” açıklamasına ABD Başkanı Trump’tan yanıt gecikmedi. Trump attığı tweet’te, “Benim de bir Nükleer Düğmem var ama onunkinden daha büyük ve daha güçlü” dedi

Kim’le ‘düğme yarışına’ girdi

Kuzey Kore’nin geçen yıl gerçekleştirdiği silah denemeleri nedeniyle gerilen Washington-Pyongyang hattında şimdi de ‘düğme’ tartışması başladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yıl mesajında ülkesinin savaş teknolojisinde geldiği noktaya atıfta bulunmak için “Nükleer düğme masamda” demişti. ABD Başkanı Donald Trump da, Kim’in ‘düğme’ tehdidine sosyal medya üzerinden karşılık verdi.

Trump, Twitter hesabından yayınladığı mesajda, “Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ‘Nükleer düğme masamda’ dedi. O bitik ve açlık çeken rejiminden biri lütfen kendisine söylesin: Benim de bir nükleer düğmem var ama onunkinden daha büyük ve daha güçlü. Ayrıca benim düğmem çalışıyor!” ifadelerini kullandı.

Kim, yeni yıl mesajında ülkesinin nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçmeyeceğini belirterek ‘nükleer düğmenin daima masasının üzerinde’ olduğunu söylemişti. Kim “ABD ana karasının tümü nükleer saldırı menzilimizde. ABD bana ve ülkemize karşı asla bir saldırı başlatamaz” demişti.

‘Düğme’ polemiği, iki lider arasındaki ilk atışma değil. Kim daha önce Trump için ‘akli dengesi bozuk bunak’ ifadelerini kullanırken, Trump da Kim’e ‘roket adam’ lakabını takmıştı.

Haberin Devamı

İletişim yeniden başladı

WashIngton’la ‘düğme’ polemiği başlatan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ‘düşman komşusu ‘Güney Kore’nin diyalog çağrısına olumlu yanıt verdi. Pyongyang yönetimi, Güney Kore ile Şubat 2016’dan bu yana kapalı durumda olan, ateşkes hattındaki iletişim kanalını açma kararı aldı. Gelişmenin ardından taraflar arasında dün ilk telefon görüşmesinin yapıldığı açıklandı.
Güney Kore 2016’da, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemesinin ardından sınır şehri Kaesong’daki ortak sanayi bölgesinde gerçekleştirilen çalışmaları sonlandırmıştı. Kuzey Kore de bunun üzerine Güney ile arasındaki iletişim hattını kesmişti.
Basacak düğmesi yok
ABD lideri Trump, her ne kadar Kuzey Kore’yi ‘nükleer düğmesiyle’ tehdit etse de pratikte nükleer silahları ateşlemesi için basacağı bir düğmesi bulunuyor. ABD başkanlarının nükleer saldırı düzenleyebilmeleri için, her yerde yanında taşınan ve İngilizce ‘nuclear football’ lakabıyla anılan bir kumanda çantası var.
Başkan nereye giderse, rotasyon halindeki askeri subaylar tarafından oraya taşınan kumanda çantasında, iletişim cihazları ve önceden hazırlanmış savaş planlarının bulunduğu bir kitap yer alıyor. Başkan, nükleer saldırı emri verecekse, sadece kendisinde bulunan kodlarla Pentagon’daki askeri yetkililere kimliğini teyit ediyor. Bu kodlar, başkanın her daim taşımak zorunda olduğu, ‘bisküvi’ denilen bir kartta kayıtlı bulunuyor. Kimlik teyitinin ardından, ateşleme emrini Pentagon’a iletiyor, füzeler de ABD’nin dört bir köşesinde konuşlu oldukları üslerden fırlatılıyor.

Haberin Devamı