Gazete Vatan Logo

KDV indiriminin üretime katkısı Mayıs’ta durdu

Sanayi üretimi bir önceki Mayıs’a göre yüzde 3.5 artarken, Nisan ayına göre yüzde 1.46’lık düşüş gösterdi. Ekonomistler özellikle beyaz eşyada KDV-ÖTV indirimlerinin getirdiği satış bereketinin yavaşladığına dikkat çekiyor

KDV indiriminin üretime katkısı Mayıs’ta durdu

Mayıs’ta sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1.46’lık daralmayla beklentilerin altında kalırken, Mayıs değerlendirildiğinde ekonomik canlanmadaki ivmelenmenin ise devam ettiğini gösteriyor.

2016 Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında sanayi üretiminde yüzde 3.5’lik bir artış var. Ancak 2017 Nisan ayına göre ise sanayi üretiminde yüzde 1.46’lık bir düşüş yaşandı. Fakat ikinci çeyreğin 2 ayı olan Nisan ve Mayıs’da toplamda yüzde 2.1’i bulan genel artış yine de çok önemli bulunuyor ve sanayi üretiminden milli gelir büyümesine yine önemli bir katkı geleceğini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra ekonomistler, Mayıs’ta sanayi üretiminin Nisan’a göre kısmi de olsa yavaşladığını analiz ediyor. Ortaya çıkan tespitler şöyle:

-Alt kırılıma göre, imalat ve madencilik grupları yüzde 2.01 ve yüzde 0.45 daralarak aylık performansta belirleyici oldu. Elektrik ve gaz grubundaki yüzde 1.74’lük artış Mayıs’taki gerilemeyi sınırladı.

-Ekonomik sınıflamaya göre, ara malı ile dayanıksız tüketim mallarında üretim aylık bazda yükselirken diğer gruplarda düşüşler kaydedildi. Dayanıklı tüketim malları, bu gruptaki bazı ürünlerde yapılan KDV indirimlerinin etkisiyle yılbaşından bu yana devam eden büyüme eğilimine son vererek yüzde 5.32’lik bir düşüş kaydederken, vergi ayarlamasının etkilerinin önemli ölçüde azaldığına işaret etti.

Haberin Devamı

Otomotiv lokomotif

-Sermaye malları üretimi de Nisan’da yüzde 12.20’lik sert bir sıçramanın ardından Mayıs’ta yüzde -9.39’luk gerileme kaydetti. Yine de, 2’nci çeyrekteki iki aylık ortalama rakamın ilk çeyrek değerininyüzde 5.8 üzerinde seyretmesi Kredi Garanti Fonu desteğiyle şirketlerin finansmana erişim imkânlarının iyileşmesinin ve referandum sürecinin sona ermesinin yatırım kararlarına katkı sağladığına dair bir gösterge olarak değerlendirilebilir.

-İmalat sanayinin sektör alt gruplarında, endeksi aşağı çeken sektörlerin ağırlığının yüzde 25’te kalması ve toplam 24 sektörden sadece 8’inde üretimin daralması aktivitedeki iyileşmenin korunduğunu teyit ediyor.

Takvim etkisinden arındırılmış performansa göre güçlü AB talebiyle son 8 ayda önemli katkı sağlayan otomotiv yüzde 1.22 puan ile üretim performansında bir kez daha belirleyici oldu.

Haberin Devamı