Gazete Vatan Logo

Kayıp öğrenciler için çağrı

Kayıp öğrenciler için çağrı

Tüm dünyadan 4 bini aşkın akademisyen ve bilim adamı, Meksika makamlarına yazdıkları mektupta, 43 öğrencinin bulunması için geniş çaplı ve açık soruşturma yapılmasını istedi.

4 bini aşkın akademisyen ve bilim adamı, Meksika'nın Guerrero eyaletinde 27 Eylül'de kimliği bilinmeyen kişilerce kaçırılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 43 öğrenci konusundaki tepkilerini Meksika makamlarına yazdıkları mektupla gösterdi.

Aralarında Noam Chomsky'nin de bulunduğu 4 bini aşkın akademisyen ve bilim adamı, yazdıkları mektupta, Meksika makamlarından kaçırılan öğrencilerin bulunması için geniş çaplı ve açık soruşturma başlatılması talebinde bulundu.

Akademisyenler, Meksika makamlarına hitaben yazdıkları mektupta, "Olaylarda 6 kişinin cinayete kurban gitmesinden, hükümetin ve yerel polisin gözetimi altındaki 43 öğrenciden haber alınamamasından duyduğumuz korku ve büyük öfkeyi dile getirmeye kelimeler yetmez" ifadesi kullanıldı.

Meksika'nın Iguala kentinde 4 Ekim'de ortaya çıkarılan toplu mezara da göndermede bulunulan mektupta, Meksika hükümeti tarafından yürütülen soruşturmada görülen "düzensizliklerden" duyulan "derin infial" dile getirildi.

"TOPLU MEZARLARIN BÜYÜKLÜĞÜ NEDİR"

Haberin Devamı

"Bu ülkede bulunan toplu mezarların sayısı ve büyüklüğü nedir Buralarda kaç kişi gömülü ve kaç kişiyi daha toplu mezarlara gömülenlerle aynı kader bekliyor " sorularına yer verilen mektupta, "Meksika hükümetinin dünya önünde sergilediği tutumun tam anlamıyla iç karartıcı olduğu" vurgulandı.

Mektupta, öğrencilerin ortadan kaybolmasıyla bağlantılı oldukları yönünde belgeler bulunan Iquala belediye başkanı ve eşinin tutuklanması talebinde bulunuldu. Mektupta ayrıca Meksika Adalet Bakanı Jesus Murillo Karam ve Guerrero Valisi Angel Aguirre Rivero'ya istifa çağrısı yapıldı.

Meksika hükümeti dün soruşturmayı hızlandırma girişimleri çerçevesinde, iade edilen her bir kayıp öğrenci için 111 bin dolar verileceğini duyurmuştu. Duyuruda ayrıca öğrencileri kaçıran kişilerin yakalanmasına yardımcı olan kişilere de 111 bin dolar ödül verileceği bildirilmişti.

Guerrero eyaletinde 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrencilerle polis arasında çıkan çatışmada polisin öğrenci taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı.

Çatışmaların ardından 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülen 43 öğrenciden bir daha haber alınamamıştı.

Haberin Devamı