Gazete Vatan Logo

Kanser'de hücreye kemoterapi!

T-DM1; ABD'den onay aldı Türkiye'de ise klinik aşamasında

ABD’de onay alan Türkiye’de ise klinik çalışmaları süren T-DM1 yönteminde akıllı bir moleküle bağlanan kemoterapi ilacı direkt kanser hücresinin içine girip onu öldürüyor. Prof. Gökhan Demir, “Kanser tedavisinde standartlar değişecek, hücre içi kemoterapi dönemi başlayacak” diyor.

ABD’nin San Antonio kentinde düzenlenen Meme Kanseri Konferansı’nda meme kanseri ve diğer kanser türleriyle mücadelede umut ve heyecan verici çalışmalar yapılıyor. Konferansta gündeme gelen en önemli yeniliklerden biri hücre içi kemoterapi imkanı veren T-DM1 yöntemi. Kısaca hedefe yönelik bir molekül. Monoklonal antikor, yani biyolojik tedavi ajanı gidip meme tümörüne bağlanıyor, ucuna takılı kemoterapi ilacı da kanserin içine giriyor ve kanser hücresini orada etkisiz hale getiriyor.

Ntvmsbc’nin haberine göre konferanasa katılan İstanbul Bilim Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, kanser tedavisindeki son gelişmeleri anlattı. Amerika’da geçtiğimiz Haziran ayında onay alan ve yakında piyasaya çıkması beklenen T-DM1 şimdilik sadece HER 2 pozitif gruptaki (HER 2, kanser hücresinin üzerinde bulunan ve büyümesini tetikleyen bir molekül) meme kanseri hastalarına uygulanıyor ancak Prof. Demir’e göre T-DM1 kanser tedavisinde yeni bir devrin başlangıcı:

“Kanser tedavisinde standartlar değişecek. Hücre içi kemoterapi dönemi başlayacak. Kemoterapinin tamamen tarihe karışacağını söylemek zor ama hücre içi kemoterapi apayrı bir teknolojik gelişme. Bu şimdilik Trastuzumaba bir molekül bağlanarak yapıldı. Oysaki yüzeyindeki antijenlerini bildiğimiz çok sayıda tümör var. Bir süre sonra o tümörlere de farklı moleküller bağlanacak ve birçok kanser türünde hücre içi kemoterapi devrine geçilecek. T-DM1, lenfoma, akciğer, mide ve kalınbağırsak kanserlerinde de kullanılacak. Çünkü yöntem HER 2 reseptörü pozitif olan her hastada kullanılabilir.”

Girip öldürüyor
Prof. Demir, T-DM1 molekülünün tek başına daha etkin tedavi ve daha uzun sağ kalım şansı sağladığı görüşünde. Molekülün, uygulama şekli olarak da devrim niteliği taşıdığını belirten Demir, “Biz bugüne kadar kemoterapiyi damardan veriyorduk. İlaç bütün vücudu dolaşsın ve kanser hücresini bulsun istiyorduk. Şimdi bu tümörün üzerindeki reseptöre bağlı kemoterapi ilacı tek bir molekülle gidiyor ve kanserin içine girerek onu öldürüyor. Tek başına hormon tedavisine veya hormon artı kemoterapiye oranla daha etkin olduğu çalışmalarla gösterildi” ifadesini kullandı. T-DM1, Türkiye’de şu anda sadece klinik çalışmalarda kullanılıyor. Mide kanseri hastalar üzerinde yapılan bir çalışmanın da yöneticisi olan Prof. Gökhan Demir, ilacın kullanıldığı hasta profilinin şimdilik geniş olmadığını vurguladı, “Sadece bir seri kemoterapi almış hastalarda tercih ediliyor. Yani uzun süre kemoterapi almış olanlarda değil, kısa süreli tedavi görmüş veya ilk metastazı olanlarda kullanılıyor” dedi. T-DM1’in klasik kemoterapiye oranla saç dökülmesi, mide bulantısı, aşırı halsizlik gibi yan etkileri yok denecek kadar az. Yöntemin önümüzdeki yıl içerisinde Türkiye’de de piyasaya çıkacağını söyleyen Demir T-DM1’i, “önemli silahlarımızdan biri olacak” şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı