Gazete Vatan Logo

Kanaat notuna darbe yapamadı

Kanaat notuna darbe yapamadı

Moody’s’in kararının adil olmadığını dün piyasa oyuncuları tüm dünyaya gösterdi. Bir süredir hızlı yükselen ve tüm analistlerin de ortak görüşü olarak gap (boşluk) oluşan borsadaki kâr realizasyonu bir kenara bırakılacak olursa ne tahvil piyasasında ne de döviz piyasasında sert hareketler yaşanmadı.

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin ardından Hazine’nin Eylül ayı borçlanma programı çerçevesinde dün yapacağı tahvil ihracı kritik hale gelmişti. Türkiye’den 8-10 milyar dolar çıkış olacağına dair negatif senaryo üretenlerin aksine ihale Hazine açısından çok başarılı geçti.

Dolar 3 liranın altında kaldı

Gösterge 2 yıllık tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 8.98, gösterge 10 yıllık tahvilde yüzde 9.94, TÜFE’ye endeksli dokuz yıllık tahvilde reel faiz yüzde 2.55 ile beklentilerin altında gerçekleşti. 3 ihaleye 8 milyar 323 milyon dolarlık talep gelirken, 6 milyar 442 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. Tahminler faizin çift haneyi göreceği yönündeydi. Ayrıca ihaleye talep gelmeyeceği de iddia ediliyordu. Ancak beklentilerin aksine güçlü talep de gelince döviz piyasasında 3 TL’nin üzerini deneme gayreti de amacına ulaşamadı.

Haberin Devamı

Borsa tam ölçü değil

Tahvil ve döviz piyasasında dün Moody’s’e inat dalga boyu düşük bir gün yaşanırken her zaman olduğu gibi en sert tepki borsada yaşandı. Cuma günü 79 bin 756 puan seviyesinden kapanan Borsa dün yüzde 5’in üzerinde değer kaybı ile güne başladı. En düşük 76 bin 952 puan seviyesini gören borsa günü yüzde 3.8 kayıpla 76 bin 725 düzeyinde tamamladı. Analistler, “Geçen hafta önce Japon Merkez Bankası ardından da Fed’den gelen olumlu haberler ve TCMB’nin faiz indirim kararı sonrası bankalar öncülüğünde kuvvetli bir yükseliş olmuştu. Moody’s’in ilk etaptaki olumlu açıklamaları da bu yükselişi desteklemişti. Bir kâr realizasyonu zaten bekleniyordu. Ayrıca unutmamak lazım dün tüm dünya borsalarında düşüşler vardı. BİST’teki değer kayıplarını bu gelişmeler ışığında da değerlendirmek gerekir. Bu yüzden yüzde 4’lük kayıp endişe verici görünmüyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘Hisse alın’ tavsiyesi

UBS, Türkiye için 2016 ve 2017 yılları için ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. İsviçreli bankanın raporunda, 2016 için GSYH büyüme tahminini, 2’nci çeyrekte beklentilerden zayıf gelen büyüme rakamları ve 3’üncü çeyreğe zayıf başlangıç çerçevesinde yüzde 4’ten yüzde 3.2’ye indirdi. UBS, 2017 yılı büyüme öngörüsünü de yüzde 3.2’den yüzde 3’e çekti. Büyümede en önemli riskler olarak Türk Lirası’nın seyri, yavaş global büyüme ve ekonomik reformlar gösterildi. Ancak UBS, Türk hisse senetleri için ‘ağırlığını artır’ tavsiyesini korudu.

Temeller sağlam

Hazine’nin dünkü ihalesi hükümetin ekonomi kurmayları tarafından da dakika dakika takip edildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, twitter hesabından nottaki düşüşe rağmen Hazine ihalelerine güçlü talep geldiğini ve faizlerin beklentilerden düşük olduğunu belirtti. Şimşek, “Türkiye’nin makro temelleri sağlam” dedi.

Para çıkışı yok

Haberin Devamı

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin kararının piyasalara etkisi ve maliyetini değerlendiren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Moody’s kararı tamamen siyasi bir değerlendirmedir. Moody’s’in 21 Eylül perpektifi nasıl oldu da değişti. Anlamakta zorlanıyoruz” dedi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Moody’s’in yaptığı değerlendirme tamamiyle siyasi bir değerlendirmedir. Bunun metnine baktığımızda siyasi içerikli analizler yer almaktadır. 21 Eylül günü Moody’s analistlerinin yaptığı analiz iki günde nasıl başka bir yere evrildi. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Sanki 2 gün sonra böyle bir analiz yokmuş gibi Türkiye’nin durumunu durağana çevirdi, notunu düşürdü. Çok büyük, Türkiye ekonomisini gerçekten tedirgin edecek bir çıkışın şimdiye kadar olmadığını biliyoruz. Rakamlar son derece düşük. İhtimalden bahsediliyor. Ben o ihtimali görmüyorum açıkçası. Bir taraftan böyle bir siyasi açıklama yapılmış olmakla birlikte Türkiye’nin gerçekten risk analizlerini yapanların da Türkiye’nin risklerini az olduklarını gördüklerini müşahede ediyoruz. Ben çok büyük bir çıkış olmayacağı kanaatindeyim. Moody’s’in bu açıklamasını ben 15 Temmuz’un artçı depremlerinden biri olarak görüyorum. Ama Türkiye bunu ciddi şekilde aşacaktır.”

Haberin Devamı

Güçlü büyüme ve bütçeyle indirimin etkisi sınırlı olur

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’inkararını değerlendiren Morgan Stanley, not indiriminin etkisini Türkiye’nin büyüme ve bütçe disiplini performansının belirleyeceğini bildirdi. Moody’s’in kredi notunu Baa3’ten Ba1’e indirmesinin etkilerinin hâlâ bilinmez olduğunu belirten Morgan Stanley, “Bununla birlikte bizim bildiğimiz, Türkiye’nin gerek ekonomik gerekse finansal olarak son birkaç yılda göreceli olarak iyi performans gösterdiğidir. Kendi özel durumundan kaynaklı risklere rağmen beklenenden daha iyi performans sergileyerek yatırımcıları şaşırtı” ifadelerini kullandı.

ABD’li yatırım bankası, şu noktaların altını çizdi:

“Birçok benzer ülke cansız büyüme ve kötüleşen mali pozisyonun sıkıntılarını yaşarken, bu faktörler Türkiye’de göreceli olarak iyi bir makro hikaye oluşturulmasında rol oynadı. Bu bakımdan eğer Türkiye güçlü büyümeyi, bütçe performansı disiplinini, kurumları güçlendirmeyi devam ettirmeyi başarırsa not indirimin yankıları hem sınırlı hem de kısa ömürlü olur.”