Gazete Vatan Logo

Kale yıkıldı

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki seçim sonuçları Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki CDU için büyük bir zafer. Sosyal Demokratlar’ın 50 yıllık kalesi olan eyalet düştü. 4.5 way sonraki genel seçimde Merkel zafere bir adım daha yaklaştı.

Kale yıkıldı

Almanya’nın 18 milyon nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da Hristiyan Demokrat Parti (CDU) oyların ilk sonuçlara göre oyların 33,7’sini alarak seçimlerden zaferle çıktı. CDU Genel Başkan Yardımcısı ve eyalet seçimlerinde partinin liste başı adayı Armin Laschet, “Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller iktidarına son verme ve en güçlü parti olma” hedefine ulaştığını belirterek, “Bugün Kuzey Ren-Vestfalya için iyi bir gün” dedi. KRV eyaleti, Sosyal Demokratların kalesi sayılıyordu. 2005-2010 yılları haricinde yaklaşık 50 yıl boyunca eyalette Sosyal Demokratlar iktidarda olmuştu.

Kalbini fethetti

CDU Genel Sekreteri Peter Tauber seçim sonuçlarını “CDU, SPD’nin kalbini fethetti. Bu CDU için harika bir gün” sözleriyle değerlendirdi. Seçimlerde ilk sonuçlara göre SPD 8 puan oy kaybetti ve oy oranı yüzde 31,1 civarında kaldı. Sosyal Demokratların KRV’de uğradığı yenilginin ardından, Hannelore Kraft, partinin eyalet teşkilat başkanlığından ve genel başkan yardımcılığı görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. 2010 yılından beri Eyalet Başbakanı olan Kraft, bu yenilgide “kişisel olarak sorumluluğu üstlendiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Gerçekten büyük yenilgi aldık

SPD Genel Başkanı ve Merkel’in karşısında Başbakan adayı olan Martin Schulz başkent Berlin’deki parti merkezinde yaptığı açıklamada, sonucu “gerçekten büyük bir yenilgi” diye niteledi. KRV seçimleri, Ocak ayında başbakan adayı olması ile SPD’ye taze bir rüzgar getiren Schulz’un üçüncü yenilgisi oldu. SPD daha önce de Saar ve Schleswig-Holstein eyaletlerinde oy kaybına uğramıştı.
4 Türk mecliste
Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan seçimlerde Türkiye kökenli adaylar da yarıştı. SPD milletvekilleri Serdar Yüksel ile İbrahim Yetim yeniden seçilmeyi başardı. Aynı partiden Volkan Baran da ilk kez meclise girdi. Yeşiller’den aday olan Berivan Aymaz parlamentoya giren diğer Türkiye kökenli aday oldu. CDU milletvekili Serap Güler ise bu kez seçilemedi. Yeşiller milletvekili Arif Ünal ise bu kez aday olmadı. Federal Parlamantoda CDU’dan Cemile Giousouf, Yeşillerden Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Özcan Mutlu, SPD’den Metin Hakverdi, Cansel Kızıltepe, Mahmut Özdemir, Aydan Özoğuz, Gülistan Yüksel, Sol Parti’den Sevim Dağdelen, Azize Tank olmak üzere 11 vekil Türkiye kökenli milletvekili bulunuyor. 9 eyalet meclisinde ise yakaşık 40 Türkiye kökenli üye görev yapıyor.

Haberin Devamı