Gazete Vatan Logo

Kafa atmam herkesin beklediği hareketmiş

Plajda bikinili görüntülerini gizlice çeken tacizciye kafa atan sunucu Canan Tuğaner, “Tacize susmayın. Bu tacizciler kadınlar seslerini çıkarttıkça geri adım atacaklar” diyor.

Kafa atmam herkesin beklediği hareketmiş

Geçtiğimiz hafta plajda kendisini taciz eden ve bikinili görüntülerini gizlice çeken tacizciye kafa atan sunucu Canan Tuğaner kadınlara seslenerek, "Tacize susmayın, gerekirse, tekme atın, kafa atın yeter ki sesinizi çıkarın tepki gösterin. Bu tacizciler kadınlar seslerini çıkarttıkça onları afişe edip rezil ettikçe geri adım atacaklar" diyor.

Çok geçmiş olsun yaşadığınız tacizin şokunu atlatabildiniz mi?

Yaşadığım şeyi atlatmam iki gün sürdü, geçti. Şimdi iyiyim geçti ama ilk iki gün yemek yiyemedim, uyuyamadım.

Yaşadığınız ve tacizciye kafa atmanız çok ses getirdi. Buna şaşırdınız mı?

Çok şaşırdım. Bütün kadınlar adına yapılması beklenen bir hareketmiş herhalde. Ama bu kadar büyük bir etki yaratacğı aklımdan bile geçmedi. Bu kadar tanıdığım ve tanımadığım insanlarda geçmiş olsun ve detsek mesajı almak çok tuhaf. Herkes çok destek verdi, tepki gösterdi. Sanırım bu olayla bir farkındalık oldu. Çünkü insanlar artık kadına şiddet haberleri okumaya o kadar alışmış ki, kadın adama kafa atınca ilgilerini çekti. Olay buralara gelince kadına helal olsun dediler. Şimdiye kadar neden kadının kendini savunması konusunda tepki verilmedi de şimdi bu olay olunca farkındalık oldu? Umarım bu durum şidet gören kadın haberleri gibi kanıksanan bir noktaya gelmez. Tepki hep taze kalır.

Haberin Devamı

Sizinle aynı zamanda bir de münübüste sözlü ve fiziksel bir taciz yaşandı...

Münübüstekilerin biri de kalkıp sen ne yapıyorsunuz diye müdahale etmiyor. Kız adamın hakaretlerini duymamak için kulaklık taktığını söylüyor. Tanışmadıkları çok belli neden münübüste olan diğer yolcular adama kalkıp sen ne yapıyorsun demiyor, kıza destek çıkmıyor? Ama benim olay oldu arkanızdayız diyorlar. O zaman o kızın da arkasında olacaksınız ama önemli olan şiddete uğramadan bu desteği göstermek.

Tacize uğrayan kadınların ortak bilinci ve davranışı sizce olmalı?

Şiddetle şiddetle karşılık vermek olmalı. Ama o kadar bastırılmışızki. Güç açısından eşit değiliz diye hep bir tölere etme, ses çıkarmama, sineye çekme modunda yetiştirildik. Ama yetiştirilmek bir yere kadar, kadın kendi kendini yetiştirecek, geliştirecek ve gerekirse dövüş tekniklerini öğrenip kendi kendini savunacak. Bunu yapmak zorundayız çünkü iş başa düştü. Korkmayacağız çünkü bizi bizden başka koruyan olmayacak bu gidişle. Susmayın, gerekirse, tekme atın, kafa atın yeterki sesinizi çıkarın tepki gösterin, öcünüzü alın. Bu tacizciler kadınlar selerini çıkarttıkça onları afişe edip rezil ettikçe geri adım atacaklar. Ama saldırarak da nereye varacağız ki bu konuda yasaların ciddi derece caydırıcı olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Siz olay sırasında hiç korkmadınız mı?

Hiç korkmadım, olayın sonunun nereye gideceğini bilmiyordum. O adam orada tek başına olmayabilirdi. Ama benim onu düşünecek halim yoktu.

Nasıl oldu olay?

Benim kafa attığım adam İranlı biri. Ama onun öncesinde üç türkle de kavga ettim beni çekiyorlar diye ağız dalaşına girdim. Onlara 'Buradan geçmeyeceksiniz" dedim gittiler. Orada esnaf bir amca bana destek oldu çocuklara tepki gösterdi onlar da gitti. Zaten o amca gibi birkaç kişi her yerde olsa kafalarını kaldırmaya cesaret edemezler. Bir süre sonra bu adamın beni çektiğini fark ettim ve gerisini hatırlamıyorum. O plajda yaşadıklarımdan çok hırslandım yeter bu erkeklerden diyordum. Beni arkamı dönükken telefonuyla çekiyor ve bunu bariz göstere göstere yapıyor. Arkamı dönüp onu fark ettiğimde ilk önce Türk sandım "Ne yapıyorsun?" dedim. Bana tükçe bilmediğini söyledi. Bu sefer ingilizce konuşup telefonunu istedim ama hala anlamıyorum diyor bana. O kadar çıldırmış gibi bağırıyorum ki herkes etrafımıza toplanmaya başladı. Telefonunu alıp bakmak için yakasını tutup cebinden telefonu aldım. Telefonu açıp kendi bikinili görüntülerimi görünce ona gösterdim. Ben yapmadım çekmedim diyince orada kafa attım. Ama neresine attım, nasıl attım hatırlamıyorum. Tek hatırladığım bilek bileklerime kadar titrediğimdi. Kafamın yarıldığının, kan içinde kaldığımın farkında bile olmadım. Aslında çok sakin biriyim ama sabrımın taşdıtığı noktada bu olay oldu.

Haberin Devamı

O kavga sırasında kimse sizi çekmemiş mi?

Haberin Devamı

Eğer bir adan kadını dövseydi çekerlerdi, ama bir kadın adama kafa atınca herkes dondu kaldı herhalde. Nasıl çekmediler diye bende şok şaşırıyordum. Nasıl kafa attığımı görmek isterdim.

Etrafdan tepki veren olmadı mı?

Adamın üzerine yürümeye kalktılar ama gerek yok ben dövdüm dedim. Zaten voleybolcuyum ve iyi smaçorüm iyi tokat atarım.

Telefon incelemesinde ve tacizciye dair savcılıkta neler çıktı?

25 yaşında bir İranlı. Telefonunda benim görüntülerimin yanında uygunsuz, pornografik 5 yaşındaki çocuk görüntüleri çıktı. Adam ağır sapıkmış. Zaten o görüntüler de çıkınca olay benim olayım olmaktan çıktı. Eğer çocuklar için yeterli cezayı almazsa keşke daha çok dövseydim derim.

Çevrenizde hiç abarttığınızı söyleyeneler oldu mu?

Şikayet etmeye gittiğimde kendi kendime bunu düşündüm ama telefonda çıkan çocuk görüntülerini görünce olay başka yere gitti. Kendimle ilgili sinirim geçmiştim ama o dakikadan sonra başka şeyler için şikayetçi oldum. Ama insanların da abarttın dediği oluyor. Aksine ben değil siz abarttınız. Tepki vermeyerek, göz yumarak bu sapıkları başımıza çıkardınız. Kadınlar sustukça bunlar başımıza gelmeye devam edecek. Bu yüzden tepki vermekten korkmayalım. Sesimizi yükseltip, birbirimize destek olalım.

Yaşadığınız bu olaydan yola çıkarak yapmak istediğiniz, netleşen şeyler var mı?

Kadının ve çocukların içinde olduğu her türlü projede varım. İçinde bulunduğum bir kampanya henüz yok ama bu tarz projelere koşa koşa giderim.

Kadına şiddetin masaya yatırıldığı bir program için ne düşünüyorsunuz?

O programı ağlamaktan ve sinirden sunamam. Çok duyarlıyım. Program sunarken başka bir role bürünüyorsun ama insanlığımı yaşanan olaylar karşısında bir kenara bırakıp görmezden gelemezdim. Yaşanan taciz, şiddet, ölüm vakalarını konuşurken bile kötü oluyorum. Bu yüzden o tarz bir program bana uzak. Kanalı kapattırabilirim. Ama

hep kadın haklarıyla ilgili olaylarla gündeme gelmek isterdim, o platformda yer almak isterdim. Allah öyle bir yerden verdi ki bir şey diyemiyorum.

Kariyeriniz nasıl devam edecek?

Son olarak Habertürk'te Anadolu'yu gezdiğim bir gezi programı yapıyordum. Yeni sezonda doğru bir sponsorla anlaşabilirsek tekrar benzer bir programla devam edeceğim. Bu olayın da kariyerimi etkileyeceğini düşünüyorum. Sadece tacizcisine kafa atan kadın sunucu olarak biraz daha tanındım.

Ailenizin tepkisi ne oldu?

Önce çok korktular ama durumu açıklayınca, iyi olduğumu ve adamı polise teslim ettiğimi söyleyince rahatladılar. Pek yadırgamadılar çünkü üç kız kardeş arasında erkek gibi büyüyen bendim.