Gazete Vatan Logo

Kadınları cinsellikten soğutan 10 neden

Erkek cinselliği ile ilgili geliştirilen tedaviler dikkati sertleşme sorununa, erken boşalmaya, andropoza çekiyor. Ancak cinsel sorunlar aslında kadınlarda daha fazla görülüyor. Üstelik kadınlarda cinsel sorunlar çoğu zaman bir arada görülüyor, yaşla artıyor ve eşlerin yaşadığı cinsel sorunlarla daha da büyüyor.

Rakamlar çok yüksek

Kadınlarda cinsel sorunların ne kadar sık görüldüğü ile ilgili pek çok çalışma var. Bu çalışmalar tekrar tekrar gösteriyor ki kadınların çoğu ciddi cinsel sıkıntılarla karşı karşıya. 27 ülkede yaklaşık 12 bin kadını takip eden uluslararası bir çalışma neredeyse 10 kadından 6’sının cinsel tatminsizlik yaşadığı gösterdi. 29 ülkede 30 bin kadın üzerinde yapılan başka bir araştırma kadınların yüzde 40’ının en az bir cinsel sorun yaşadığını ortaya koydu. Cinsel isteksizlik, uyarılma güçlüğü, orgazm sorunu, cinsel ağrı yaşayan pek çok kadın var.

Tedaviye çekiniliyor

Kadınları bu kadar sık etkileyen kaç sorun var? Öte yandan cinsellik hala bir tabu. Cinsel sorunlar bu kadar yaygın olmasına rağmen cinsel sorun yaşayan kadınların çoğu hiçbir tedavi arayışına girmiyor. Utanma ve çekinme hissi nedeniyle kadınlar partnerleriyle konuşmakta zorlanıyor, doktora başvurmuyor, sağlık profesyonellerinin kendilerini yanlış anlayacağından korkuyor.

Haberin Devamı

Bir arada görülüyor

Kadın cinselliğindeki zor noktalardan biri cinsel sorunların bir arada görülmesi. Yani kadınlar genelde aynı anda birden fazla cinsel sorunla karşılaşıyor. Cinsel isteksizlik uyarılma güçlüğü ile, kuruluk cinsel ağrı ile, zevk alamama orgazm sorunu ile birlikte gelişiyor. Bu durum kadınların aldığı cinsel zevki iyice düşürüyor. Birden fazla cinsel sorunda hem şikayetleri ilk başlatan problemi bulmak önemli oluyor, hem de diğer sorunların çözüldüğünden emin olmak. Örneğin kuruluk şikayeti cinsel ağrıyı başlatmışsa, kuruluğu ortadan kaldırmak oldukça rahatlatıcı oluyor. Ancak cinsel ağrı yaşayan kadın bir süre sonra cinsellikten çekinmeye ve korkmaya başladığından bu kadında aynı zamanda kasılma şikayetini de ortadan kaldırmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Eşlerin performansı etkili

Kadın cinselliğindeki önemli bir konu eşin cinsel fonksiyonları. Eşin sertleşme sağlama ve devam ettirme yeteneği, boşalma süresi, cinselliğe yaklaşımı, önsevişmeye bakış açısı, eşle olan cinsel iletişim seviyesi kadın fonksiyonlarını ciddi şekilde etkiliyor. Eşinde sertleşme sorunu veya erken boşalma olan kadınlar cinsel tatmin düşüyor.

Türk kadınları ne soruyor?

Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak uzun süredir kadın cinselliği ile ilgili araştırmalar yapıyoruz. Özellikle vajinismus, ilk gece korkusu ülkemizde yaygın. Ancak cinsel isteksizlik, orgazm sorunları, uyarılma güçlüğü de sık görülüyor. Merak edilen konulardan biri de hamilelik ve hamilelik sonrasındaki cinsel yaşamda karşılaşılan cinsel sorunlar.

Hangi cinsel sorun cinsel hayatı nasıl etkiler?

Sertleşme sorunu: Önsevişme süresi kısalabilir. Kadında “Eşim beni artık beğenmiyor” veya “Beni aldatıyor” gibi düşünceler oluşabilir. Erkek cinsel sorun yaşama endişesiyle eşten uzak durmaya başlayabilir.

Haberin Devamı

Erken boşalma: Önsevişme süresi kısalabilir. Kadında “Hep kendi zevkini düşünüyor” şeklinde öfke gelişebilir. Erkekte yetersizlik hissi, özgüven kaybı görülebilir.

Erkekte İsteksizlik: İsteksizliğe eşlik eden sertleşme sorunu veya erken boşalma meydana gelebilir. Cinsel ilişki sıklığı azalır.

Kadında orgazm sorunu: Cinsellikten soğuma ve cinsel isteksizlik gelişebilir. Erkek eşi orgazm olmadığında kendini veya eşini suçlayabilir.

Cinsel ağrı: Cinsellikten kaçınma yaşanabilir. Cinsellikte konsantrasyon bozulur, kasılma oluşabilir.

Vajinismus: Cinsel korku, gerginlik, kasılma oluşur.

Kadında İsteksizlik: İsteksizliğe eşlik eden uyarılma zorluğu, orgazm problemi meydana gelebilir.

SEKSTEN SOĞUTAN TOP 10 NEDEN

1. Cinsel sorunlar (vajinismus, orgazm sorunu, isteksizlik, uyarılma problemleri, cinsel ağrı, kuruluk gibi)

2. Partnerin cinsel sorunu (erken boşalma, sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik, penis boy ve hacim problemleri gibi)

3. Altta yatan hastalıklar (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol sorunu, MS, depresyon, bazı jinekolojik sorunlar gibi) ve geçirilen ameliyatlar

Haberin Devamı

4. Kullanılan ilaçlar (örneğin bazı antidepresanlar)

5. İlişkideki duygusal problemler, iletişim eksikliği

6. Günlük stres ve yorgunluk, iş-aile-ev hayatındaki sıkıntılar

7. Yanlış cinsel bilgiler ve şehir efsaneleri

8. Yaşam tarzı yanlışları (kötü beslenme, hareketsiz bir yaşam, kilo fazlalığı, sigara-alkol kullanımı gibi)

9. Cinsellikle ilgili arzu, düşünce ve hisler ile cinsel sorunları partnerle paylaşmamak, zevk vermeyen cinsel rutin

10. Rutin, heyecandan ve duygusal yakınlıktan yoksun bir cinsel yaşam