Gazete Vatan Logo

Kadın devrimi

İngiltere’de David Cameron’dan boşalan başbakanlık koltuğuna oturan Theresa May, yeni kabinede bakanlıkların yarısına kadın vekilleri getirdi.

Kadın devrimi

İngiltere’de 23 Haziran’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin referandumdan, birlikten ayrılık kararı çıkmasıyla birlikte koltuğu bırakacağını açıklayan David Cameron’ın yerine başbakan olan eski İçişleri Bakanı Theresa May, ilk iş olarak kabinedeki kadın-erkek eşitsizliğine son verdi.

Cameron, dün parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda son kez ‘başbakana sorular’ oturumuna katılmasının ardından Buckingham Sarayı’na giderek Kraliçe II. Elizabeth’e istifasını sundu. Cameron’dan sonra saraya giden May de akşam saatlerinde görevi resmen devraldı. Böylece May İngiltere’de, Muhafazakar Parti’li Margaret Thatcher’ın ardından 26 yıl sonra başbakanlık koltuğuna oturan ikinci kadın siyasetçi oldu.

Sert mizacı nedeniyle, Thatcher’a atfen ‘yeni Demir Leydi’ lakabıyla anılan May, kabinesindeki bakanlıkların yarısını kadınlara ayırarak, hükümette uzun süredir devam eden cinsiyet eşitsizliğini de bitirdi. Cameron’ın son hükümetinde 22 bakanlıktan sadece 7 tanesinde kadın vekiller görev yapıyordu.

Haberin Devamı

2010’dan bu yana Cameron kabinesinde içişleri bakanı olarak görev yapan 59 yaşındaki May, referandum sürecinde tıpkı Cameron gibi İngiltere’nin AB’de kalması gerektiğini savunmasına karşın, oylamanın ardındansa, birlikten ayrılmak isteyen vatandaşların tercihine saygı duyulması gerektiğini söyleyerek, ayrılık sürecini ülkesinin çıkarları doğrultusunda yürüteceğini ifade etmişti.

Feminist başbakan

Kendisini ‘feminist’ olarak tanımlayan May, partisi içinde sürekli, kadınların yerinin artırılması gerektiğini ifade ediyordu. May, hükümetteki görevi döneminde aile içi şiddete karşı daha fazla adım atılması gerektiğini savunurken, iş yaşamında da kadınlarla erkekler arasında ücret eşitliği sağlanması için çalışmalarda bulunacağını söylemişti.

‘Bir zamanlar gelecektim’

Cameron, başbakan olarak katıldığı son oturumda espri dolu konuşmasıyla sık sık alkış aldı. Cameron eşi Samantha ve çocuklarının da izlediği konuşmasını, Muhafazakar Parti lideri olarak 2005 yılında katıldığı ilk ‘başbakana sorular’ oturumunda, dönemin başbakanı Tony Blair’e söylediği, “Gelecek hakkında konuşmak istiyorum. O bir zamanlar geleceği temsil ediyordu” ifadesini hatırlatarak, “Daha önce bir kez dediğim gibi, bir zamanlar ben de geleceği temsil ediyordum” diyerek sonlandırdı.

Haberin Devamı

Cameron 10 Numara’nın resmi kedisini sevmediği iddialarına cevaben, Larry ile çekilen bir fotoğrafını gösterdi.