Gazete Vatan Logo

Kadıköy'de 'Barış Günü' mitingi

Halk 'Dünya Barış Günü' için Kadıköy'de toplandı

Kadıköy'de 'Barış Günü' mitingi

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy’de miting düzenleniyor. Kadıköy meydanındaki miting için saat 12:00’dan itibaren gruplar Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplandı. Gruplar daha sonra Kadıköy Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadıköy Meydanı ve yürüyüş kollarının başladığı bölgelerde polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bariyerlerle yürüyüş yallarını ayırdığı görüldü.

Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başlayan gruplara çevre illerinden gelenlerde katıldı. "Ölüm değil çözüm, çatışma değil müzakere", "Ölüm değil yaşam savaş değil barış", "Savaşa hayır çatışma değil müzakere", "Barış için çözüm: tek çare müzakere", , "Halepçe’den Roboski’ye katledenler kaybedecek" yazılı pankartların yanı sıra STK ait pankartler ve flomalar taşındı.Haydarpaşa yönündeki yürüyüş kolunda, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinden oluşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Barış Anneleri gibi çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün korteji yer aldı. Yürüyüş kortejinde EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili de yer aldı.

Kadıköyde Barış Günü mitingi

Grupların alana giriş yaptığı Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünden ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Tabip Odası, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) 1920, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü yer aldı.

Mitinge BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı BDP li milletvekilleride katılırken grupların alana toplanmasından sonra konuşmalara geçildi.

"Suriye’deki emperyalist müdahaleye hayır" sloganının yazılı olduğu pankartın arkasında siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri kendi kortejlerini oluşturdu. Yürüyüş kolunda ayrıca Türk Hava Yolları’nda (THY) iş bıraktıkları için işten çıkarılan THY işçileri de bulundu. Kadıköy Meydanı ve yürüyüşün yapıldığı bölgede polis geniş güvenlik önlemi aldı.

CHP'LİLER TAKSİM'DE TOPLANDI

Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde toplanan CHP İstanbul İl teşkilatına üye yaklaşık 200 kişilik grup, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliğine katıldı. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Melda Onur ile teşkilatlara üye çok sayıda CHP’li katıldı.

‘Savaşa hayır’ yazılı pankart ve dövizler taşıyan CHP’liler adına bir açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, 1 Eylül Dünya Barış Günü tarihi hakkında bilgiler verdi. İleri demokrasi vaadiyle iktidara geldiğini belirttiği AK Parti hükümetinin içerde iç barışı ve toplumsal huzuru bozacak her türlü icraatı pervasızca sergilediğini öne süren Salıcı, dışarıda da ülkenin sonu belli olmayan bir bataklığa hızla sürüklendiğini savundu. ‘Komşularımızla sıfır sorun’ vaadiyle iktidara gelen AKP’nin 10 yıllık iktidarında etrafımızda bir tek dost ülke ve komşu kalmadığını ileri süren Salıcı, "AKP iktidarında ülkemiz bugün onurlu bir dış politikadan uzak, Türkiye’nin çıkarlarını savunmak yerine üçüncü tarafların çıkarlarını savunucusu olmuştur" dedi.

Başbakan Erdoğan’a seslenen Salıcı, "Buradan bir kez daha hatırlatmak istiyoruz: Dünya tarihi göstermiştir ki sınırlar değişse de rejimler savaşla çökse de, iktidarlar gelip gitse de halklar daima yerinde durur ve kendilerine gösterilen dostluğu unutmadıkları gibi düşmanlığı da asla unutmazlar. AKP iktidarına tavsiyemiz ülkemizin komşuları ile ilişkilerini gelecekte ipotek altına alacak bu politikalardan ve emperyalist heveslerin taşeronluğundan biran önce vazgeçmesidir. AKP iktidarına sesleniyoruz, senin iktidarın bittikten sonra da halklar yerinde duracak ve biz komşularımızla barış ve kardeşlik içinde yaşamaya devam edeceğiz. Gün savaş çığırtkanlığı yapan AKP’ye karşı insanlığın ve barışın ortak sesini yükseltme günüdür. Gün ölümü değil hayatı savunma günüdür. Gün ölülerimizi nasıl gömeceğimizi değil, dirilerimizi barış içinde bir arada nasıl yaşatabileceğimizi düşünme günüdür" diye konuştu.

‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ şeklinde sloganlar atan grup basın açıklamasının ardından gökyüzüne beyaz güvercinler ve balonlar bıraktı. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

CHP’LİLER DÜNYA BARIŞ GÜNÜNDE TAKSİMDE BULUŞTU

EDİRNE’de, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında CHP Merkez İlçe Başkanlığı üyeleri, ’Barış istiyoruz, analar ağlamasın’ yazılı pankart açıp, siyah kıyafetler giyerek yürüyüş düzenledi.

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında CHP Edirne Merkez İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi siyah kıyafet giydi ve yürüyüşün başlayacağı Edirne Belediye Başkanlığı önünde toplandı. Burada belediye bandosu eşliğinde grup, ’Barış istiyoruz, analar ağlamasın’ yazılı pankartla birlikte Çilingirler Caddesi ve Saraçlar Caddesi’nden yürüyerek Atatürk Anıtı’na geldi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Merkez İlçe Başkanı Harika Avcı, şunları söyledi:

"Mevcut hükümetin görevde olduğu son 10 yıla ve hatta bir önceki yıla bakıldığında durumun vehametini anlamak için üstün zekalı olmaya gerek yok. Her gün şehit haberleri, her gün masum insanlara kadar ulaşan şiddet ve en kötüsü, bizim için ulusal bir tehdit oluşturan, her an bir savaşa girme ihtimalinin gündemde olması. Komşu ülkelerle ilişkilerimiz gerçekten utanılacak durumda. Yüzyıllardır aynı coğrafyada yaşadığımız, kardeş kültürler bize şimdi ’düşman’ gözüyle bakıyorlar. Terör odakları artık yol kesip milletin vekillerini bile kaçırıyor. Üstüne üstlük, Sakarya’dan çaldığı aracı Gaziantep’e götürüp, bomba yükleyip patlatabiliyor. Yine masum insanlarımız ölüyor, yine gencecik vatan evlatları ölüyor, yine anaların gözleri yaşlı, yürekleri yaralı. Nerede bizi koruması ve huzurumuzu, barışımızı sağlaması gereken devlet? Bu durum biliyorum ki hepimizi çok derinden kaygılandırıyor ve üzüyor. Dilerim ki ülkemizi yönetenler yanlışlarından döner ve bu durum daha kötüye gitmeden, barış adına bir çıkış yolu bulurlar."

Basın açıklamasının ardından CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Teoman Özdöl ve CHP Merkez İlçe Başkanı Harika Avcı, barış için 20 güvercini gökyüzüne bıraktı.

CHP'Lİ KADINLAR SİYAHA BÜRÜNDÜ

İZMİR’de CHP’li kadınlar, terör ve savaşları protesto etmek için siyah giysilerle 1 Eylül Dünya Barış günü kutladı. Atatürk anıtına kırmızı karanfil bırakan, beyaz güvercin uçuran CHP’li kadınlar, barış halayı çekti.

CHP Kadın Kolları Genel Merkezi’nin organizasyonuyla tüm kentlerde 1 Eylül Dünya Barış Günü CHP’li kadınlar tarafından kutlandı. İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’nında toplanan CHP’li kadınlar saygı duruşundan sonra hep bir ağızdan İstiklal Marşı okudu. CHP İzmir milletvekili Hülya Güven ve MYK üyesi Berrin Dilekçi’nin siyah elbisesiyle katıldığı etkinliğe CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam, Oğuz Oyan, Mustfa Moroğlu da, PM üyesi Ercan Karakaş destek verdi.

CHP’li kadınlar "Analar ağlamasın", "Savaşa hayır", "Barış istiyoruz", "Barış hemen şimdi","Silahlar sussun, hemen şimdi", "Analar tabutlarını değil çocuklarını kucaklasın" yazılı döviz ve pankarlar taşıdı. CHP milletvekili Hülya Güven ve her ilçe kadın kolları tek tek Atatürk anıtına kırmızı karanfil bıraktı. Ardından CHP İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, CHP Kadın Kodlları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’ın mesajını okudu. Dokuzcan mesajında, "Son günlerde iyice tırmanan terör olayları, Suriye ile yaşanan gergin ortam karşısında çıkan savaş olgusu, sivil-asker yürek yakan ölümler yetmezmiş gibi nerdeyse günde 3-4 kadının yakınları tarafından vahşice öldürüldüğü bir ortamda kadınlar evlerinde sokakta, ülkesinde ve dünyada barış istiyorlar. Biz kadınlar huzur, insanca yaşam istiyoruz. Ak Parti Hükümeti’nin yanlış politikalarının kurbanı olmak istemiyoruz. Mücadele zamanı geldi. Huzur içinde, barış ve demokrmasi isteyenleri CHP altında birleşme çağırıyorum. ’Barışa evet’ demek için kadınları siyasete katılmaya davet ediyorum" çağrısı yaptı.

CHP’li kadınlar 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün anlam ve önemine uygun olarak beyaz barış güvercini uçurdular. Kadınlar etkinliğin sonuna hep birlikte Atatürk anıtında halay çekti.

Haberin Devamı