Gazete Vatan Logo

Japonya ile nükleer anlaşma

Türkiye'deki nükleer güç santrallerinin ve nükleer güç sanayisinin geliştirilmesi için Japonya ile işbirliği yapılacak

Türkiye ile Japonya arasında "Türkiye Cumhuriyeti'nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine" ilişkin anlaşma ile aynı konudaki işbirliği zaptı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Dışişleri Bakanlığı'nın 24 Nisan 2015 tarihli yazısı üzerine onaylanan anlaşmaya göre taraflar proje sahasındaki nükleer güç santralinin tasarımı, mühendisliği, alımları, inşası, işletilmesi, bakımı, onarımı, yenilenmesi ve sökümünün yanı sıra güç santrali için yakıt temin edilmesi, çevre koruma ve acil müdahale planlaması gibi alanlarda işbirliği yapacak.

Nitelikli iş gücünün geliştirilmesi amacıyla nükleer teknoloji merkezi kurulmasının teşvik edilmesiyle, işletim ve bakım alanlarında eğitim programlarının yürütülmesini de öngören anlaşma çerçevesinde, ilgili Türk teşekküllerinin eğitim aracılığıyla kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik teknik destek sağlanacak.

Ayrıca nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin kamu bilinci ve kabulünün teşvik edilmesine yönelik çalıştay, toplantı, seminer ve konferanslar düzenlenecek.

Haberin Devamı