Gazete Vatan Logo

Japon İmparatoru Akihito'dan emeklilik sinyali

Japonya halkına video ile seslenen İmparatoru Akihito, ilerleyen yaşının, görevlerini tam olarak yerine getirmesini zorlaştırmasından endişelendiğini açıkladı.

Japon İmparatoru Akihito'dan emeklilik sinyali

‘Devletin sembolü’ olarak imparatorun görevlerinin azaltılmasının da bir sınırı olduğunu söyleyen 82 yaşındaki Akihito, "Fiziksel durumumun gittikçe kötüleştiğini göz önüne aldığımda, şu ana kadar yaptığım gibi tüm varlığımla devletin sembolü görevini yerine getirmemin zorlaşmasından endişeleniyorum" dedi.

Japon NHK televizyonuna göre geçtiğimiz ay kalp ameliyatı olan Akihito’ya prostat kanseri tanısı da konuldu.

Bu arada anketler, Japonların çoğunluğunun Akihito’nun tahttan feragat etme kararını anlayışla karşıladığını gösteriyor. Ancak bu kararın alınabilmesi için bazı yasal değişikliklerin yapılması ve bu değişikliklerin Japon parlamentosunda onaylanması gerekiyor.

AKİHİTO’NUN ARDINDAN TAHTIN İLK SIRADAKİ VARİSİ PRENS NARUHİTO

Öte yandan Akihito’nun ardından tahta çıkma sırası 56 yaşındaki Prens Naruhito’da. Tahtın ikinci sıradaki varisi ise Naruhito’nun kızı Prenses Akişino. Ancak Japon’da kadın kraliyet üyeleri tahta çıkma hakkına sahip değil.

Bir dönem kutsal olarak görülen imparator, anayasa tarafından devletin ve toplumun birliğinin sembolü olarak görülüyor ve siyasi bir gücü bulunmuyor.

Haberin Devamı