Gazete Vatan Logo

İzmir’e Yıldırım vız geldi, CHP fark attı

İzmir’e Yıldırım vız geldi, CHP fark attı

CHP’nin kalesi İzmir, yüzde 50.1 oyla üçüncü kez Aziz Kocaoğlu’nu başkanlık koltuğuna oturttu. AK Parti’nin ağır topu Binali Yıldırım partisinin oylarını ancak 4.3 puan artırabildi. AK Parti’nin 1 olan ilçe belediye başkanlığı sayısı 3’e çıktı. 30 ilçenin 25’i CHP’de kaldı.

Türkiye dün gece boyunca tarihinin en tartışmalı seçim sonuçlarının netleşmesini beklerken, ajanslardan gelen sonuçlar kafaları daha da karıştırdı. Özellikle üç büyükşehirde kimin öne geçtiği bir türlü anlaşılamazken, kazananı en kısa sürede şekillenen büyükşehir ise İzmir oldu. İzmir’de seçimi açık ara farkla kazanan parti CHP olurken, 2004 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yürüten Aziz Kocaoğlu yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkan’ı oldu. Sandıkların yüzde 71’i açıldığı sırada Kocaoğlu’nun oyu yüzde 50.1’e çıktı.

CHP’nin kalesi olan İzmir’i kazanmayı en önemli hedeflerinden biri yapan AK Parti ise Kocaoğlu’nun karşısına partinin ağır toplarından eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı göstermişti. Ancak Yıldırım da İzmir’de sonucu değiştirecek bir fark ortaya koyamadı. Binali Yıldırım’ın oyu yüzde 35’te kaldı.

Fark 15 puan

Ancak sonucu değiştirmese de Binali Yıldırım partisinin İzmir’den aldığı oyu 4.3 puan artırmış oldu. İlk geçici sonuçlara göre, 2009 yılı Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yüzde 30.7 oy alan AK Parti, Binali Yıldırım’ın adaylığıyla oy oranını 4.3 puan artırırken, oyu yüzde 35 oldu. CHP ise oy oranın 5 puan azaltmış oldu. CHP’nin oyu 2009 seçimlerinde yüzde 55.2’yken, dünkü seçim sonuçları oy oyanının yüzde 50.3’e düştüğünü gösterdi.

Sandıkların yüzde 71’inin açıldığı andaki sonuçlara göre CHPli Aziz Kocaoğlu ile AK Parti’li Binali Yıldırım’ın oyları arasındaki fark 15 puan bandına oturdu. Ancak Kocaoğlu’nun adaylığındaki 2009 yılı yerel seçiminde AK Parti ile CHP arasındaki fark da 24.5 puana ulaşmıştı.

CHP 28 ilçenin 3’ünü kaybetti

2009 seçimlerinde İzmir’in 30 ilçesinin 28’inde çok yüksek farkla CHP kazanırken, Bayındır İlçesini 0.1 puanlık farkla AKP, Tire ilçesini ise 6.6 puanlık farkla DP kazanmıştı. CHP, İzmir’in önemli ilçelerinden Narlıdere’de aldığı yüzde 70.7 oyla en yakın rakibi AK Parti’ye 55 puanlık fark atması, Türkiye’de de bir ilk olmuştu. Ancak geçici sonuçlara göre CHP, İzmir’de sahip olduğu 28 ilçenin 3’ünü kaybetti.


Geçici sonuçlar, CHP’nin Aliağa ve Kiraz ilçesini MHP’ye, Kemalpaşa ve Menderes ilçesini AK Parti’ye vermiş olduğunu ortaya koydu. Ancak CHP 2009 seçimlerinde DP’ye kaptırdığı Tire ilçesini geri aldı. Seçim sonuçlarının açıklanmasından itibaren Torbalı ve Beydağ’ı AK Parti’ye kaptırmış görünen CHP, ilerleyen saatlerde bu iki ilçede de başkanlığı aldı.

Buca Piriştina’nın oğluna emanet

Buca’nın yeni belediye başkanı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’yken hayatını kaybeden Ahmet Piriştina’ nın 35 yaşındaki oğlu Levent Piriştina oldu. Piriştina DSP’den AK Parti’ye geçen tecrübeli Başkan Cemil Şeboy’a fark attı.

Hakan Tartan hezimete uğradı

CHP İzmir Büyükşehir’den aday gösterilmeyince DSP’ye geçip Konak adayı olan ve oyları bölmekle eleştirilen Hakan Tartan umduğunu bulamadı. CHP Konak’ta yüzde 49 oy alırken DSP yüzde 7’yle ancak 3’üncü parti oldu.

İzmir’de 2 aday kendine oy atamadı!

CHP’de Konak Belediye Başkan Adayı Sema Pekdaş ile Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Hüseyin Mutlu Akpınar kendisine oy veremedi. Pekdaş, ikametgahının olduğu Balçova’da, Akpınar ise Karabağlar’da oy kullandı.



Yıldırım’a sandık sürprizi


AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım eşi Semiha Yıldırım ile Bornova’daki Ali Suavi İlkokulu’nda 1415 nolu sandıkta oyunu kullandı. Yaklaşık 45 dakika kuyrukta bekleyen Yıldırım’ın oy kullandığı sandıktan 193 oyla CHP birinci çıktı, AK Parti ise 67 oy aldı.