Gazete Vatan Logo

İTÜ, Oda Tv davasında bilirkişilik yapmadı

İTÜ, Oda Tv davasında bilirkişilik yapmadı

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya gazeteciler Nedim Şener, Barış Pehlivan, İklim Ayfer Kaleli, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı katıldı. Duruşmada mahkeme başkanı Nazım Durmaz, dijital delillerin incelemesine yönelik bilirkişi heyeti oluşturulması için İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) yazı yazdıklarını belirtti. Başkan Durmaz, İTÜ’den gelen yanıtta, bilirkişilerin inceleme için yeterli olmadıklarını bildirdiklerini kaydetti. İTÜ ve mahkeme arasında 10 Temmuz ve 31 Temmuz 2015 tarihli yazışmalar yapıldı. İTÜ tarafından 31 Temmuz’da mahkemeye gönderilen yazıda şöyle denildi: “Fakültemiz öğretim üyelerinin davada layıkıyla bilirkişilik yapamayacakları, mahkemenize arzedilmiştir. Adli bilişim, veri güvenliği, yazılım güvenliği ve zararlı yazılımlar konusunda uzman olan ve bu konularda çalışma yapan öğretim üyeleri bulunmadığı görülmüştür. Fakültemizde bilgisayar ağları konusunda çalışan öğretim üyeleri bulunmakla birlikte bu konuda yapılan çalışmalar genellikle bilgisayar ağlarının performanslarının artırılmasına ve enerji tüketimlerinin azaltılmasına yöneliktir. Fakültemiz adı geçen konularda inceleme yapacak laboratuvar olanaklarına, (donanım ve özel adli bilişim yazılımları) sahip değildir.” Bu yazıların ardından mahkemenin tekrar talepte bulunması üzerine İTÜ tarafından mahkemeye gönderilen 28 Eylül 2015 tarihli bilirkişilikten çekilme yazısında da benzeri gerekçeler öne sürüldü.

Haberin Devamı

Boğaziçi’den istendi

Mahkeme de bunun üzerine Boğaziçi Üniversitesi’nden bilirkişi listesi istedi. Gönderilen listeden belirlenen 3 kişilik bir heyet oluşturan heyet, dosyaların teslim edilmesi için 10 Kasım 2015’de bilirkişilere yazı gönderdi. Mahkeme davaya ilişkin ara kararında, raporun beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Balyoz’da İTÜ heyeti görev yaptı

İTÜ’den oluşturulan bilirkişi heyetleri daha önce Balyoz davasında görev yapmışlardı. Bilirkişilerin incelemeleri sonucunda dijital verilerin sahte olduğu ortaya çıkarılmıştı. Sanıklar da beraat etmişti. Bu inceleme sonrası İzmir Askeri Casusluk davasına bakan mahkeme de yine İTÜ bilirkişilerin dava dosyasındaki dijitalleri incelemesine karar vermiş ancak üniversite çalışma koşullarının yoğunluğunu belirterek reddetmişti.

Haberin Devamı