Gazete Vatan Logo

İtiraf: Afrin’e güç kaydırdılar, biliyoruz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), terör örgütü PYD/PKK’nın paravanı SDG’nin bazı unsurlarının Afrin’e kuvvet kaydırdığını, ancak bunun ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun direktifiyle yapılmadığını söyledi

İtiraf: Afrin’e güç kaydırdılar, biliyoruz

Pentagon başta olmak üzere ABD kurumları, Afrin’deki PYD/PKK unsurlarının ABD öncülüğündeki koalisyon ile ilişkili olmadığını ve oradakilere destek vermediklerini ifade etse de bunun aksi yönde gelişmelere seyirci kalınıyor. Pentagon, Afrin’e giden gruplara ABD’nin desteğini kaybedecekleri uyarısında da bulunmuştu. Buna karşın, daha önce ABD’nin SDG adı altında eğitim ve destek verdiği bazı PYD/PKK unsurları Afrin’e geçti. SDG, Afrin’de ÖSO’ya intihar saldırısı yapan Avesta Habur adlı kadın teröristi öven yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada “SDG Afrin Komutanlığı” imzası kullanıldı. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

SDG’yi geçiştirdi

SDG’nin açıklamalarını geçiştirmeyi tercih eden Galloway, “SDG ile ortaklığımız çerçeve itibarıyla DEAŞ’ı yenme operasyonlarıyla sınırlı” ifadesini kullandı. Galloway, “Son gerginliklere tepki olarak SDG’nin bazı kuvvetlerini kaydırdığının farkındayız ancak bu, koalisyonun yönlendirmesi ile olmadı” dedi. SDG’nin kuvvetlerini nereye kaydırdığı konusunda detay vermeyen Galloway, örgütün açıklamaları ile ilgili olarak ise “SDG adına konuşmuyorum ancak tüm tarafları DEAŞ’ın yenilmesine odaklanmaya, gerginliği azaltmaya, Suriye savaşını çözmeye ve sivilleri korumaya çağırmaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘O kadın çatışmada öldü’

Galloway, Avesta Habur isimli canlı bombayla ilgili, “Afrin’de Kürt bir kadın savaşçının çatışmada öldüğünün farkındayız. Bu kişinin koalisyonun askeri eğitimini alan biri olduğuna dair şu anda yeterli bilgimiz yok” açıklamasını yaptı, Afrin’deki Kürt grupların koalisyon ortağı olmadığıını söyledi. SDG’nin sahiplendiği intihar bombacısı için “çatışmada öldü” ifadesi kullanmasıyla ilgili soruyu da Galloway, “Ölüm şekli konusunda önceki cevabımda da atıfta bulunduğum medyada çıkan haberler dışında elimde ek bir bilgi yok” diyerek geçiştirdi.