Gazete Vatan Logo

İsteğe bağlı SGK primi ne kadar (2020)? İsteğe bağlı sigortada emeklilik gün sayısı ne kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta primi ödenmeyen kişiler için isteğe bağlı sigorta ile emeklilik imkânı tanımaktadır. Ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği isteğe bağlı emeklilik hakkında merak edilenler de oldukça fazla. En merak edilen soruların başını ise, isteğe bağlı SGK priminde ödenecek miktar çekiyor. Asgari ücrette yapılan zam, isteğe bağlı sigorta priminin de değişmesine neden oldu. Peki, İsteğe bağlı SGK primi ne kadar (2020)? İsteğe bağlı sigortada emeklilik gün sayısı ne kadar?

İsteğe bağlı SGK primi ne kadar (2020)? İsteğe bağlı sigortada emeklilik gün sayısı ne kadar?

İsteğe bağlı sigorta ne kadar? İsteğe bağlı sigorta primleri 2020 yılında kaç TL oldu? Soruları özellikle, asgari ücrete yapılan zam sonrası oldukça yoğun bir şekilde sorgulanmaya başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir kurum ya da kuruluş tarafından sigortası ödenmeyen kişilerin başvurduğu ve kişilere emeklilik imkânı sunan bir uygulamadır. Daha çok ev hanımları tarafından tercih edilen isteğe bağlı sigorta hakkında merak edilenleri derledik.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTANIN ŞARTLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) BAĞ-KUR olarak isteğe bağlı sigorta imkanı tanıyor. 5510 sayılı Kanunun; 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi 4B kapsamına alınan isteğe bağlı sigortalı olmanın da bazı şartları vardır.

18 yaşını doldurmuş olmak,

Sigortalı çalışmıyor olmak ya da yarım sigortalı çalışmıyor olmak (Yarım sigortalı: 1 ay içerisinde 30 günden az çalışmak)

Kendi sigortalılıkları nedeniyle, Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almamaktır

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA NE KADAR?

Haberin Devamı

İsteğe bağlı bağkurlu aylık en düşük brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek ise bunun 7,5 katı oranında prim öder. Bu kapsamda ödenen primler bağkur hizmeti olarak sayılır ve bu kişiler 9000 günle normal emeklilik, 5400 günle de yaş haddinden emeklilik hakkı kazanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda 4B kapsamına giren isteğe bağlı sigorta primlerinin 2020 yılına ait tutarları:

En düşük 941,76 TL

En yüksek ise 7.063,00 TL.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA EMEKLİLİK GÜN SAYISI NEDİR?

İsteğe bağlı sigortada emekli olabilmek için, 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar için 3.600 gün ve 10 yıllık sigorta süresinin tamamlanması gerekiyor.

08.09.1999 – 30.4.2008 tarihleri arasında girişi olan kişiler ise 4.500 gün ve 60 yaşın yanında 25 yıllık sigorta süresinin tamamlanmasıyla yaş haddinden emekli olabiliyorlar.

01.05.2008 tarihinden sonra girişi olanların yaş haddinden emekli olabilmesi için de 5.400 gün ve 63 yaşı tamamlamaları gerekiyor.