Gazete Vatan Logo

İşte Taksim Camii'nin yeri!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk ekranlarında Fatih Altaylı'nın 'Teke Tek Özel' programına konuk oldu.


İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Fatih Altaylı: Taksim'de olan bitenleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olaylar bir anda ortaya çıkmadı. Özellikle kim neyi nereye nasıl getirdiler bunu anlatmak istiyorum. Bu olayın üzerinde durulan yer Gezi Parkı. Gezi Parkı nedir neresidir bilmeyen çok. Bu işi kullanarak Ankara'da Kızılay'da otobüs duraklarını yıktılar. Bunların hiçbirinin demokrasiyle alakası yok.


Buranın geçmişi 1780'e dayanıyor. 3. Selim döneminde buraya Topçu Kışlası yapılıyor. Lütfi Kırdar'ın valilik dönemine kadar geliyor. Yıkılıyor daha sonra Taksim Stadı oluyor. Daha sonra Dolmabahçe'nin ahırı oluyor. Orası yıkılıp İnönü Stadyumu oluyor.

Biz gerekli desteği veriyoruz. İnönü Stadyumunu yeniden yapacağız biraz geri çekerek. Belediye Başkanlığım döneminde bu proje önüme geldi. Ben baktım o zaman destek alamıyorum vazgeçtim. Başbakan olunca bir yoklamasını yaptım.

Bir başka hedefim daha var AKM'yi yıkmak. Oraya biz şimdi mevcut AKM'nin dışına bir kültür merkezi yapalım. Bizim burada yapacağımız eserle dünyadad sayılı merkezlerden biri haline getirelim.Bizim hedeflerimiz arasında bu da var.

Taksim'e kazandırmak istediğimiz bu eser; güzel bir meydan olacak. Ve böyle bir meydan hiçbir yerde yok.

İstanbul'da çılgın projeler dedim ya bu da onlardan bir tanesiydi. Bugün bir grup gitmiş 3. köprünün orada eylem yapıyor.358 bin ağaç kesilecek diyorlar bunu neye göre söylüyorsun. Ulaştırma Bakanı bile güldü bu işe. Böyle bir rakam yok. Ben işin içindeyim.

Ağaç dedikleri yerler buralar kömür ocakları, maki.

Fatih Altaylı; bunu söylemek belki haddim değil ama ağaçlandıracağız dedikten sonra öylece bırakmışlar.

Bir de şehr müzesi olayını telaffuz ettik. İstanbul'da böyle bir şey yok. İstanbul'da bir milli kütüphane yok. Rami Kışlası kütüphane olacak ama şimdi onlar buna da kıyameti koparır.

Ceylan Otel'i yapılırken bunlar neredeydi. Hilton parkı yokeden ilk oteldi. Bu konuyla ilgili olarak malesef başka bir belediye bu işe yeşil ışık yakmıştır.

'KİMSE BENİM YANIMDA YER ALMADI'


Koç Üniversitesi'nin olduğu yer tamamen bir ormandı. Benim burayla ilgili çok savaşım oldu. Kimse benim yanımda yer almadı. Bunlar çevreci geçinenler güya. Ben cezaevindeyken dönemin Cumhurbaşkanı açılışta karşı çıkanlar nerede dedi.

Şu anda elimde bir metin var. Bu üniversitenin rektörü tarafından gönderlmiş.

'Değerli öğrenciler, şehirde bulunan olağanüstü durumu sebebiyle sağlık raporu almaksızın telafi sınavlarına girebilirler.'

Ben buradan ne anlarım siz bu eylemlere katılabilirsiniz. Aynı şeyi ODTÜ'de de Hacettepe'de de gördük. Bu demokrasi mücadelesiyse yakıp yıkılarak yapılamaz. Polis burada gaz kullanarak aşırıya gitti dedim. Polis geri çekilince ne yaptılar polis araçlarını yakıp yıktılar.


Fatih Altaylı: Bakın ben gördüklerimi anlatayım gündüz halktan insanalr vardı. Orada ki bütün kitle marjinal insanlar değildi. Gece gelenler yakıp yıkanlardı.

89 polis aracı, 4 bize ait bina, bir polis merkezi, çok sayıda otobüs durağı yakılıp yıkıldı. Neyin karşılığı bu. Ne oldu da bunu yapıyorsunuz. Sİz bu sorunun cevabını biliyor musunuz?

Fatih Altaylı: İlk günde küçük bir grup vardı. Yolu kesmemişlerdi. Bir eylem yapıyorlardı içlerinde bir siyasetçi vardı. Polisin ani müdahalesi vardı ve sosyal medyaya da yansıyınca olaylar büyüdü. Polis ilk gün sağduyulu davransaydı böyle olmazdı.

Bizde bu tür bazı gruplar belli yerlere yerleştikleri zaman oalyları sürekli terörize ederler. Tekel işçilerine müşfik davrandık, sendikayla görüşmeler yapıldı tüm bunlara rağmen o iş aylarca çözülmedi.

'TWİTTER DENİLEN BİR BELA VAR'

Burada atılan adımlarımız var. Bizim yaklaşımlarımızın hepsi samimi yaklaşımlardır. Twitter denilen bir bela var. Yalanın daniskası burada. Bu denli yalanlar, yok kalaşnikofla saldırıyorlar. Siz bunu yazarsınız yalanlamayı okumayanlar ne olacak.

Ben 250 bin kişiyi çıakrtırım Taksim'e ama biz bunlara aynı cevabı vermedik. Partinin tabanıdan sürekli sessiz mi kalacağız dediler.

Biz 23,5 milyon almışız. Bizim sözümüz geçmeyecek mi. Demokrasiyse yetki kimdeyse o kullanır. Olması gereken budur. Toplu gösterimi yapacaksın. Gider başvurunu yapar gösterini de yaparsın. Bütün alanlar yol geçen hanı değil ki.

Biz devletsek, hükümetsek tedbir almak zorunda değil miyiz.

Fatih Altaylı:Benim gördüğüm insanların bazıları acaba biz dışlanıyor muyuz diyor?

'BİZ YUAHALANDIK'

Galatasaray Stadı'nın açılışında biz yuhalandık. 400 trilyon para harcandı. Ben arkadaşlarıma talimat verdim ve yaptık.Bu gruplar hizmet veriyorsun hizmete rağmen her türlü hakareti ediyorlar. Hakaret hak mıdır?

Başbakan artık diktatör olmaya başladı diyorlar. Siz köşenizden bize bu kadar yüklenirken bırakın bizde söyleyelim. Sen o kadar bana çakacaksın ben susacağım öyle mi?

3 milyara yakın fidan dikmiş bir hükümetiz. Olay parkla alakalı değil. Olay tamamen ideolojik, şahsıma, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine yönelik çalışmalar bunlar.

TAKSİM'E YAPILACAK CAMİ

Bizim Taksim cami olayı var. Maksim’in arkasına yapılacak. O alanın tamamına. Ama öbür tarafta mesela, ilk açıklamasını yapıyorum. Arkadaşlarla görüşüp, kilise vakfıyla da görüşmek suretiyle, bütün o dükkanları kaldıralım. Vakıfla anlaşacağız, vakıf kamulaştırma bedelini neyse, oradaki kiliseyi biz meydana çıkaralım istiyoruz. Öbür tarafta cami, bizim medeniyet anlayışımızın örneği olur.

Milletime hizmet etmeye devam edeceğiz. 3. havalimanının bir kısmını yeşillendirme çalışmalarına ayıracağız. İstanbul AVM itibariyle doyuma ulaşmıştır. İstanbul'un sıkıntısı oteldir. Gelenler kalacak yer bulamıyor.


Şehir Müzesi olduğunu kabul edin o zaman ne diyecekler. Ağaç sökülmenin yanında çok fazla ağaç dikilecek.Taksim'deki ağaç sayısı artacak.

Aynı şeyi Harbiye'de yapmadılar mı. Benim adım Tayyip Erdoğan biz ne aldatan olmayacağız.Gerçek manada kültür merkezi yok. Buraya artık uluslararası bazda bir kongre yapacağız.

En kısa zamanda yıkımı yapıp gerekli adımı atacağız.

'İKİ AYYAŞ DERKEN KİMİ KASTETTİNİZ?'

İçki yasağı meselesi demeyelim buna düzenleme diyelim. Siz iki ayyaş dediniz. Kimisi dediki Atatürk ve İnönü dedi. Siz orada kimi kasttettiniz.

Men'i Müskirat Kanunu zamanında Atatürk, Meclis Başkanı'ydı. Bunlar bir şey bilmiyor.

Bizden öncekiler dinin emri olarak mı yaptılar bunu bilmiyorum ama bunu yerine getirmek zararlı mı ya

1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan ve uzun tartışmalar sonunda kabul edilen Men'i Müskirat Kanunu"nun dört yıllık bir ömrü olmuştur.

İşte Erdoğan'ın bahsettiği o yasa....

Bu kanuna göre;

Memaliki Osmaniye’de her nevi müskirat imali, füruhtu—satışı—ve istimali yasaktır. Aykırı hareket edenlerden müskiratın beher kıyyesi-Okkası—için (50) Lira para cezası alınır ve elde edilen müskirat imha olunur.”

“Alenen içki içenler veya gizli olarak içip sarhoşluğu görülenle, ya haddi şer’i(80) değnek veya (50) liradan (250) liraya kadar para cezası veyahut (3) aydan (1) yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Resmi sıfatı olanlar da memuriyetten çıkarılır, bu husustaki hükümler kabili itiraz İstinaf ve temyiz değildir. Mevcut içkiler için iki ay süre verilmiştir. Yoksa alet,edevat gibi bunlar da müsadere edilecektir.”

“Tıpta kullanılacak ispirto için, düzenleme getirilecektir.”

Giresun milletvekili Ali Şükrü Bey tarafından hazırlanan ve TBMM'ye sunulan kanun teklifi Mayıs 1920'de kabul edilmiş ancak 4 yıl sonra yürürlükten kalkmıştı.

'RAHATSIZ OLANLARDAN ÖZÜR DİLERİM'

Muhafazakar demokrat bir partiyiz. Bu açıklamalardan rahatsız olanlar varsa onlardan da özür dilerim.

Sigarayı bıraktırıyorum çünkü halkımı sevdiğim için yapıyorum ama. Dünya Sağlık Örgütü bana ödül verdi niye onlarında mücadelesi bu yönde. ABD bizi bu konuda tebrik ediyor. 18 yaş altı sigara alkol satamazsınız.

Fatih Altaylı: Her içki içen alkolik değildir

Başbakan Erdoğan;içkiyi içiyorsa alkoliktir.

Erdoğan, Altaylı'nın 'Başbakanım arada bir içenler var ama' şeklindeki sözlerine 'Bakma sen Fatih, onlar da bize oy veriyor' sözleriyle karşılık verdi.

Bizim birinci derecedeki ihtiyacımız otel. Arkada Harbiye Kongre Merkezi var, Cemal Reşit Rey var. Burada otel ihtiyacımız var. Şehir Müzesi şeklinde olacak. Altına da otel yapılabilir.

Bir tarafta kilise bir tarafta cami oraya anlam katacaktır. Daha bunun kararı kesin verilmiş değil. Taksim daha da ağaçlanmış olacak.

AKM'nin yıkılmasını siz Başbakan değilken bile söylüyordum. Ben oranın opera binası yapılmasını istiyordum.

Şimdi burada yanlış anlaşılmış olmasın sen bana sürpriz yaptın.

Peki dediniz ki birilerini kırdıysam kimse kusura bakmasın. Kırgınlıkları olanlar oraya çıkanlardı. Eylemciler bugün çöplerini dahi topluyordu.

Kadınların çalışma hayatını düzenleyen bir tasarı var. Doğum izni 18 haftaya yükselebilir. Acaba bu kadın istihdamını engeller mi?

Kadın memursa 65 yaşında emekli olacak. Erken emeklilik Türkiye'nin düzenini alt üst etmiştir. Kadınlar için uygulanabilir ama erkekler için söz konusu değil.

Özel sektöre devlet müdahale edemez ama devlette böyle bir şey olmaz.

SURİYE MESELESİ

Ben bir şeye inanırım bu adam gidecek.Beşar, şu anda yanlızlığa doğru gidiyor. Karada güçlü değil havada güçlü. Karada muhalifler güçlü. Şimdi siyasi mezhepçilik ortaya çıkmış durumda.

Reyhanlı olayları basit bir olay değil. Biz sahil şeridi başta olmak üzere gerekli tedbirleri aldık.Bizimle olumlu ittifak içinde olanlar var.

PYD bir yanlışın içine düşerse tavrımız farklı olacak. Suriye tavrımız bundan sonra farklı olacak. Rusya, Ortadoğu'da kendi dostlarını kaybediyor.

Beşar Esad gitse bile orada mezhep kavgaları mezhep savaşına dönüşebilir mi?

Böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Bizim nefret ettiğimiz şey bu. Ben Sünniyim ama Sünnici değilim.Onu en üstün mezhep olarak görmüyorum hiç bu kavgada olmadım.

Peki ABD Başkanı Obama ile yaptığınız görüşme...

Olumlu bir yaklaşım sayın Obama bana gösterdi. Demek ki biz cumhuriyetçilerle bunun savaşını yapacağız ama olumlu bir sinyal aldık onlardan da.

MEDYAYA TEPKİ!

Biz medya olarak olayları tahrik etmek istemedik ama sizden daha fazla tepki aldık. Ama sizde bize kızyorsunuz.

Bu olaylarda yaralanan muhabirlere acil şifalar diliyorum. Ama öyle yazarlar var ki provokatif çağrılar yapıyorlar.
Medyanın tamamını bu konuda suçlamıyoruz ama bazı çevreler var özellikle tansiyonu arttırmak istiyor. Kredi derecilendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu arttırırken bazı aracı kurumlar o kanala reklam vermiyormuş. Bu konuları araştırın dedik gerekeni de biz yagpacağız. Takip edeceğiz. Reklam vermeyen aracı kurumla da ilgili gereğini yaparım.Reklam vermeyen aracı kurum ideolojik davranmıştır. Sıkıntı reklamverenden kaynaklanmıyor aracı kurumdan kaynaklanıyor. Bir kaç tanesini arattım bizim bundan haberimiz yok.


Bize çok zulüm ettiler. Suadiye'de bir pansiyonda aynı zamanda kız Kuran kursu. Alışverişe gidiyorlar dükkan sahibi onlara satış yapmıyor bir de hakaret ediyor. Belli ilçelerde belli durumlarda tavırlar değişiyor. Biz bunlara katlanmak zorunda kalıyoruz. Hele hele bayan olarak hiç yapamazsın.

Yüzde 50 oy aldığımız halde biz sizi ezeceğiz diyorlar. Ben yüzde 50 olarak bu ezme hakkını kendimde görmüyorum ama sen görüyorsun.

Kimin giyimine kuşamına karışıyoruz.

Karışmıyorsunuz ama kalkıp metroda bilmem ne yapmayın diye anons yapıyorlar.

Metro içinde ahlak kuralları denen bir şey var. Birilerini tahrik etmek için böyle bir şeye ne lüzüm var. Bu anons doğrudur.

Bir anne kızının başkasının kucağında oturmasını ister mi?Dolmabahçe'de ofisin orada olanları görüyorum. Ama toplumumun insanı deyip saygı gösteriyorum. Aynı şekilde benim karıma, kızıma da saygı gösterilmesini istiyorum

T.C.'yi bira şişeleriyle yazıyorlar bu ahlaksız değil mi? Beşiktaş'ta maçta geldi bıçakladı al sana marjinal ne yapalım.

Bana alkol alan da oy veriyor. Şu anda yasak olan nedir? Gece 22:00 sabah 06:00 arasında içki satışı yasak. Bu saatleri her ülke kendine göre ayarlıyor.

Fatihciğim bak, 10,5 yıl oldu Başbakan olalı ben bunları dinlemekten bıktım onlar söylemekten bıkmadı. Geçen akşam bir köşe yazarımız Ümraniye ilçesinde alkol alabileceğin dükkan yok diyor. Bundan saçma bir şey olabilir. Belediye de yok diyorsan kabul ben kaldırdım. Git alkollü restoranda iç.

TERÖR SORUNU

6 ayı aşkın bir süredir kimsenin burnu kanamadı.Demirtaş bana dedi ki 'Fatih PKK geri dönmeyecek'. Toplumun demokratikleşmesi konusunda ne adım atacaksınız.

Bütün akil insanlar bize nihai sonucu sunacaklar.Biz de nihai raporumuzu açıklayacağız. Bizim hükümet olarak yapmamız gereken ne var, bize düşen ne onlara bakacağız. Bu ülkede benden önce Kürt vatandaşına kardeşim diyen başbakan yok.Ret, inkar ve asimilasyonu ayaklar altına aldık.


'BDP'YLE ANAYASA YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

Yanlız kaldık ve bu adımı attık. Anayasa'ya yansıyacak bir şey olacağını tahmin etmiyorum. BDP'yle birlikte anayasa yapmamız mümkün değil. Tabanıma rağmen böyle bir adım atamam. Sonuçta siyaset yapıyoruz.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da refah düzeyi yükselecek. Sizin patronunuz mesela yatırım yapmaya başladı.Bölge ciddi manada ayağa kalkacak.Turgay Ciner'in Silopi'de yatırım yapması cesaret işi.

Çok çok teşekkür ediyorum. 76 milyona eşit mesafede olan bir partiyiz. Efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. Gezi Parkı adıyla ortaya çıkan olay ne hale geldi. Bu ülkeyi seviyorsanız bu olaylara gelmeyin. Bu kadar yerler kırıldı döküldü bunlarla ne kazanıldı. Yapmayın bunları. İfade özgürlüğünün yolu bu değil. Temel hak ve özgürlükler bu yolla elde edilmez.

Biz bilsinler ki attığımız her adımı halkımızın istediği yönde attık. Attığımız adımları kamuoyu yoklaması sonucunda attık. Ana muhalefetin takındığı tavırları ben inanıyorum ki halkım takınmayacaktır.

Haberin Devamı