Gazete Vatan Logo

İşte Paris katliamını gerçekleştiren o örgüt!

Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan dergiye kanlı baskın: 12 ölü

İşte Paris katliamını gerçekleştiren o örgüt!

İkisi kardeş ve Cezayir asıllı Fransız vatandaşı, biri liseli üç saldırgan, ünlü Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’yu bastı, 12 kişiyi katletti. Dergi, Hz. Muhammed’in karikatürleri nedeniyle defalarca saldırıya uğramıştı.
İsim sorup öldürdüler
Sabah iki araçla Charlie Hebdo’nun Paris’teki binasına gelen askeri kıyafetli ve Kaleşnikoflu militanlar,
Fransızca, “Biz El Kaideliyiz” diyerek tehditle içeri girdi. Derginin haber toplantısını basan saldırganlar, gazetecileri isim isim sorduktan sonra yayın yönetmeni Stephane Charbonnier ve üç karikatürist dahil 12 kişiyi öldürdü.
Irak ve Suriye’ye gitmişler
Olay yerinde iki polisi de katleden militanlar, “Peygamber’in intikamı alındı’ diye bağırıp tekbir getirerek kaçtı. Polis, saldırganların Said (34) ve Şerif Kuachi (32) kardeşler ile liseli Hamid Murad (18) olduğunu belirledi. İki kez Irak’a ve Suriye’ye giden kardeşlerden Şerif, 2005’te El Kaide üyesi olmaktan 3 yıla mahkum olmuş.
Paris saldırganlarının kimliği belli oldu!
Fransız basını, polisin Charlie Hebdo'nun ofisine saldıran ve 12 kişinin ölümüne neden olan 3 şüphelinin kimliğinin tespit ettiğini yazdı.
Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya silahlı kişilere tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda aralarında ünlü karikatüristlerin de bulunduğu 12 kişi hayatını kaybett. Olayın ardından akşam saatlerinde terör saldırısını gerçekleştiren üç kişinin kimliklerinin belirlendi. Fransız basınında yer alan bilgilere göre saldırganlardan ikisi kardeş.
SALDIRGANLAR KARDEŞ
Fransa'daki terör saldırısına ilişkin gelen ilk bilgiye göre saldırganların kardeş olduğu ifade edildi. Kardeşler 7 Eylül 1980 Paris doğumlu Said Kouachi ve 29 Kasım 1982 Paris doğumlu Cherif Kouachi. Üçüncü isim ise 8 Temmuz 1996 doğumlu sabit adresi bulunmayan Hamyd Mourad.
Ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kardeşlerden Cherif Kouachi'nin sabıkası olduğu öğrenildi. 2005'te bir terörist grupla ilişkisi nedeniyle Irak'a gitmek üzereyken 2008'de tutuklanan Kouachi, 18 ay hapis yattı.
TERK ETTİKLERİ ARAÇTA KİMLİKLERİNİ UNUTTULAR
Fransız basınında en dikkat çekici iddia ise Le Point'ten geldi. Le Point, saldırıyı düzenleyenlerden iki kardeşin, kaçış sırasında terk ettikleri araçta kimliklerini unuttuklarını ve bu şekilde teşhis edildiklerini bildirdi. Üçüncü kişinin ise evsiz olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

‘Peygamber’in intikamı’için isim isim öldürdüler!

Haberin Devamı

El Kaide militanları dün, birçok kez Hazreti Muhammed’in karikatürlerini yayınlayarak Müslüman ülkelerin tepkisine yol açan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun başkent Paris’teki merkezine saldırdı. Tekbir getirerek Kalaşnikof ve pompalılarla ölüm saçan 3 terörist, ‘Peygamber’in intikamı alındı’ diye bağırdı.

Paris’in 11’inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi’nde bulunan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun ofisine dün yerel saatle 11.30 sularında gelen 3 terörist, pompalı tüfek ve Kalaşnikof’larla dehşet saçtı. 10 çalışan ve 2 polis memurunu öldüren, 4’ü ağır 20 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırganlar dergiye girdikten sonra tekbir getirip çalışanları vurmaya başladı.
Toplantı günüydü
Dergi çalışanları o sırada her çarşamba yaptıkları haftalık editoryal toplantı için masada toplanmıştı. Saldırganların toplantı gününden haberdar oldukları, daha fazla çalışanı hedef alabilmek için eylemi çarşamba günü gerçekleştirdikleri düşünülüyor. İçeri giren ve mükemmel derecede iyi Fransızca konuşan teröristler, masadakilere tek tek karikatüristlerin isimlerini sordu ve listelerinde olanları öldürdü. ‘Peygamber’in intikamı alındı’ diye bağıran teröristler binadan çıkarken “Biz Yemenli El Kaide’cileriz” diye bağırdı. Teröristler çıkışta kendilerini durdurmak isteyen polisleri de yaylım ateşine tutarak kayıplara karıştı.
Çelik yeleklilerdi
BBC’ye konuşan Fransız güvenlik uzmanı Jean Charles Brisard, “Görüntülere ve videolara bakılırsa saldırganlar gayet iyi hazırlanmış, gayet iyi donanımlı kişiler. Askeri nitelikte silahları var.
Büyük olasılıkla kurşun geçirmez yelekler de giyiyorlardı” dedi. Saldırganların yanlarında otomatik silahların yanı sıra roketatar da bulunduğu belirtildi.
SALDIRI ANI KAMERALARA BÖYLE YANSIDI
Yaralı polisin kafasına sıktı
Saldırganlar, bina çıkışında kendilerini durdurmaya çalışan bir polis memura kurşun yağdırdı. Bir görgü tanığınca çekilen video görüntülerinde saldırganlardan birisinin, öldürülen yayın yönetmeni Charbonnier’in korumalığını üstlenen polisin yanına koşarak başına bir el ateş ettiği görülüyor. Ardından saldırganlar olay yerinden siyah renkli araçla kaçtı. Kısa süre sonra Porte de Pantin yakınlarında bu aracı bırakıp, gasp ettikleri başka bir araçla kaçmaya devam etti.
Saldırganların öldürdüğü koruma görevlisi polisin ‘Ahmed’ adında Müslüman kökenli bir Fransız olduğu iddia edildi.
Saldırganlar yakalanacak
Hollande, kanlı saldırının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, yas ilan ettiklerini söyledi. Hollande şunları söyledi: “Saldırıda ölenler aslında kahramanlar. Yarın da yas ilan ediyor olacağız. Bütün bir Ulus olarak bunun yasını tutuyoruz. Cumhuriyetimize, çoğulculuğumuza bir saldırıydı bu. Saldırganlar mutlaka yakalanacak. Bu dönemlerde birlik duygusu çok önemli. Hiçbir şey bizi bölemez. Ortak bir düşmana karşıyız. Fransa her zaman böyle tehditlere karşı bir arada durmuştur. Yine bir arada durmalıyız. Çünkü biz kazanacağız. Çok yaşa Fransa.”
GENEL YAYIN YÖNETMENİ DE ÖLDÜ
Ölüm listesinde 1 numaradaydı
Saldırıda hayatını kaybedenler arasında derginin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier de bulunuyor. ‘Charb’ lakaplı çizer son çizdiği karikatürde sanki saldırının haberini vermişti. “Fransa’da hala saldırı yok” başlıklı karikatürde silahlı bir kişi, “Temennileri sunmak için ocak sonuna kadar bekleyin” yazıyordu. Le Monde gazetesine verdiği son röportajında, “Dizlerimin üzerinde yaşamaktansa ayakta dimdik dururken ölmeyi tercih ederim” demişti. Uzun zamandır polis koruması altında olan Charb, Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle 2013’te terör örgütü El Kaide’nin arananlar listesine girmişti. Saldırıda Charb’ın dışında derginin 3 ünlü karikatüristi Cabu, Tignous ve Wolinski’nin de öldüğü açıklandı. Fransa’nın en tanınmış karikatüristlerinden Cabu, 2006’da infial yaratan Hz. Muhammed’in karikatürlerinin yer aldığı sayının kapağını da çizmişti.
Kapıyı ben açtım ‘Biz El Kaideyiz’ dediler
Dergi çalışanlarından karikatürist Corine Rey, saldırganlara kapıyı kendisinin açtığını söyledi. Rey, “Kızımı hastaneye götürdükten sonra dergiye geldim. Kapıda iki silahlı kişiyle karşılaştım Beni silahla tehdit ettiler. ‘Biz El Kaide’yiz’ dediler. Mükemmel derecede iyi Fransızca konuşuyorlardı. İsim isim karikatüristleri sordular. Saldırı 5 dakika sürdü. Ben masanın altına saklandım” diye konuştu.
Çatıya kaçtılar
Bir grup dergi çalışanı, saldırı sırasında binanın çatı katına sığındı. Bir çalışan, bina önünde çatışmanın devam ettiği sırada telefonuyla olayı görüntüledi.
SON 40 YILIN EN BÜYÜK TERÖR SALDIRISI
3 gün yas ilan edildi
Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD öncülüğündeki koalisyona verdikleri destek nedeniyle artan terör saldırılarına karşı ülke genelinde alarm seviyesini yükseltmişti. Başta başkent Paris olmak üzere büyük kentlerdeki kamusal alanlarda polisin yanı sıra askerler de devriye görevine başlamıştı. Dünkü saldırının ardından da güvenlik güçleri, başkentte geniş çaplı bir insan avı başlattı.
Okullar tatil edildi
Fransa’da üç gün ulusal yas ilan edildi. Paris’te devlet binaları, ibadethane ve marketlerde güvenlik önlemleri üst düzeye çıkartıldı. Okullar tatil edildi.
Toledo’nun mesajı İspanya’da olay oldu
İSPANYA’nın ünlü aktörlerinden Willy Toledo’nun Paris’teki katliam sonrası yaptığı açıklamalar ülkede polemik yarattı. Toledo sosyal medyada paylaştığı mesajlarında ‘Charlie Hebdo’ saldırısının arkasında günde milyonlarca kişiyi öldüren Batı’nın olduğunu savundu ve “Siz hiç gürültü çıkartmadan günde milyonlarca kişiyi öldürüyorsunuz, onların bu olaylar karşısında sessiz mi kalacağını düşündünüz” dedi. Pentagon ve NATO’nun bombalı saldırılarının ülkeleri bile yok edecek düzeye geldiğine dikkat çeken ünlü aktör, “Amacım sadece sizin de hafızanızı tazelemek” dedi. Paris’deki saldırıyı lanetlediğini, şiddetle kınadığını hatırlatan aktör bu katliam ile herkesin iyi düşünmesi gerektiğini ifade etti.
BİNA POLİS KORUMASINDAYDI
Daha önce de kundaklanmıştı
CharlIe Hebdo, ilk olarak 2005’te Danimarka’da Jyllands-Posten gazetesinde yayınlanan Hazreti Muhammed karikatürlerini 2006 yılında yeniden basmasıyla gündeme gelmişti. 2011’de bir kez daha peygamberle alay eden karikatürler yayınlayan dergi, dünya genelinde protestolara neden olmuştu. Derginin dünkü saldırıya hedef olan merkezi aynı yıl kundaklanmıştı.
‘Ateşe benzin döküyor’
Dergi 2012’den bu yana radikal İslamcılardan gelen tehditler nedeniyle polis tarafından korunuyordu. Fransız yetkililer, dergi yöneticilerine karikatürleri yayınlamamaları için telkinde bulunmuş, karikatürler yayınlanınca çalışanlara koruma vermişti. 2012’de dönemin Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Charlie Hebdo ateşin üzerine benzin döküyor. Bu mantıklı mı?’ diyerek karikatürleri eleştirmişti.
Son kapak
Charlie Hebdo, 7 Ocak tarihli son kapağında yazar Michel Houellebecq’in Soumission (İtaat) isimli romanında konu ettiği 2022’de Elysee Sarayı’na Müslüman bir cumhurbaşkanının seçilmesini çizdi. Yazarın fotoğrafına yer verilerek “Sihirbaz Houellebecq’in tahminleri: 2015’te dişlerimi kaybederim, 2022’de de oruç tutarım” ifadeleri kullanıldı.
Saldırıdan bir saat önce
Saldırıdan bir saat önce, Charlie Hebdo’nun Twitter hesabından IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’yi hicveden bir karikatür paylaşıldı. Karikatürde Bağdadi Batı dünyasının yeni yılını kutluyor.
Cumhurbaşkanlığı: Şiddetle kınıyoruz
Cumhurbaşkanlığı, Paris’te 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı şiddetle kınadı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı’ndan yapılan açıklama özetle şöyle: “Dost ve müttefik ülke Fransa’ya bu acılı gününde başsağlığı diliyor, saldırının faillerinin en kısa sürede yakalanarak adalete teslim edilmelerini bekliyoruz. Bu vesileyle, terörün dininin ya da milliyetinin olamayacağını ve hiç bir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, terörizmin her türüyle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edecektir. Bizleri derinden üzen terör saldırısında hayatını kaybeden masum insanlar için taziyelerimizi sunuyor Fransa halkına metanet ve sabır, diliyoruz.”
İSLAM DERNEKLERİ: Müslümanlara mal edilmemeli
Saldırıya İslam dünyasından da kınama ve lanetleme geldi. Fransa İslam Konseyi, olayı sert bir dille kınayarak saldırının Müslümanlara mal edilmemesi gerektiğini bildirdi. Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner de, “Hz. Peygamber Efendimiz’in karikatürünün söz konusu yayın organında basılmış olmasını gerekçe göstermeye kalkışanlar bilmelidirler ki, böylesi bir insanlık dışı saldırıya biz Müslümanlar herkesten daha çok karşı çıkar, lanetleriz. Çünkü kimler tarafından sahnelendiği bizce meçhul olan bu tür kanlı eylemler, herkesten daha çok Müslümanlara zarar vermektedir” dedi.
Öte yandan Mısır, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan ve Tunus, Paris’te 12 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı.
İfade özgürlüğüne barbarca bir saldırı
- OBAMA KINADI: ABD Başkanı Barack Obama, 12 kişinin öldüğü saldırıyı kınadı. Obama “Fransa, Amerika’nın en eski müttefikidir. Dünyayı tehdit eden teröristlere karşı savaşta ABD ile omuz omuza durmuştur. Zaman yine Fransa halkının kuşaklar boyunca halklarımızın savundukları evrensel değerler için ayakta durmasının zamanı” ifadesini kullandı.
- BM: Genel Sekreter Ban Ki-mun, “Bu korkunç saldırı, bölme amacını taşıyor. Biz bu tuzağa düşmemeliyiz. Tüm dünyada ifade özgürlüğü ve toleransı güçlü bir şekilde desteklemeli, nefret ve ayrımcılığa karşı durmalıyız” dedi.
- İNGİLTERE: Başbakan David Cameron saldırıyı şiddetle kınadı, “Ülkemiz terörle mücadelede ve basın özgürlüğünü müdafaada Fransa’nın yanında” dedi.
-TÜRKİYE: Saldırıyı kınayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İslamofobya ve terör birbirini tetikliyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise “Müslüman karşıtlığına dönüşürse teröre hizmet eder” ifadesini kullandı. Saldırıyı kınayan Başbakan Ahmet Davutoğlu,“Terörün her türlüsüne karşıyız” diye konuştu.
- AB: Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ‘Paris’teki barbarca saldırı karşısında şoke olduğunu” belirtirken, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, saldırıyı ‘kabul edilemez’ ve ‘barbarca’ olarak nitelendirerek kınadı.
- ALMANYA: Başbakan Angela Merkel ise saldırıyı kınarken, “Bu sadece Fransız vatandaşlarına ve onların güvenliklerine yapılmış bir saldırı değil. Bu basına ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir saldırı. Hiçbir şekilde mazur görülemez dedi.

Haberin Devamı