Gazete Vatan Logo

İşte facianın nedeni!

7 işçinin öldüğü olayda rapor tamam

SAMSUN’da Eti Bakır İşletmeleri’nde geçen yıl Kasım ayında meydana gelen ve 7 işçinin öldüğü, 9 işçinin yaralandığı kaza ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan rapor tamamlandı.

Rapora göre kazada Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.’nin, tedbir ve emniyet kurullarına uymadığı gerekçesiyle sorumlu olduğu belirtildi. Raporda ayrıca kazanın sebepleri de açıklandı. Buna göre işçilerin birden fazla işveren olmasına rağmen saha koordinatörünün atanmaması, denetim ve gözetim eksikliği, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgilendirilmemeleri, işçilerin fazla ve dikkatsiz çalışmaları sonucunda öldükleri ifade edildi.

Samsun’un Tekkeköy İlçesi’nde bulunan Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.’de geçen 22 Kasım günü meydana gelen kazada, bir platform üzerinde amonyak tankının kapağının demir parçalarının montajı sırasında platform çöktü. Kazada 7 işçi hayatını kaybederken, 9 işçi de yaralandı. Olayın ardından Eti Bakır İşletmeleri’nde 3 savcı tarafından soruşturma başlatıldı. İlk incelemelerin ardından da Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.’nin yöneticisi, amonyak tankının yapımını ihaleyle alan Çel-Kom şirketinin yetkilileri, bu şirketin işi yaptırdığı taşeron firmaların yetkilileri, buradaki çalışmaları kontrol etmekle görevli şirketin yetkilileri ve vinç operatörü olmak üzere toplam 10 kişi gözaltına alındı.

2 KİŞİ TUTUKLANDI

Sorgulamalarının ardından da nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüphelilerden amonyak tankının yapımında kullanılan malzemeleri denetlemekle görevli Bureau Veritas şirketinde çalışan makine mühendisi 35 yaşındaki Barış Dündar ile tank yapımı ihalesini alıp başka taşeron firmaya veren Tekgur şirketinin 38 yaşındaki sahibi İlyas Aydemir tutuklandı. Çel-Kom firmasının ortaklarından 49 yaşındaki İsmail Çöka’ya ise yurt dışına çıkma yasağı, adli kontrol altına alınması ve 15 bin TL teminatla serbest bırakılmasına karar verildi.

BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU; İŞ KAZASI

Üç mühendis tarafından hazırlanan bilirkişi ön raporunda kazanın neden meydana geldiğine değinilmedi. Heyet, amonyak tankı yapım ve montajını alan iki taşeron firmanın da kazada asıl kusurlu olduğunu açıkladı. Bilirkişi heyeti kazanın meydana geldiği yerin Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.’ye ait olduğunu, yüklenicileri ile personeli denetlemediklerini ve taşeron şirketlerin kendilerinden izin alınmadan çalışmalarını denetlemedikleri için Eti Bakır İşletmeleri A.Ş. yöneticilerinin ise tali kusurlu olduğunu belirtti.

Ayrıca heyet, tank yapımını ve kullanılan malzemeleri denetlemekle sorumlu olan özel şirketinde, destek, montaj sistemlerinde teknik yeterlilikte olmadığı konusunda rapor etmediğinden dolayı tali kusurlu olduğunu ileri sürdü.

BAKANLIK RAPORU KAZANIN NEDENLERİNİ AÇIKLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda ise kazanın neden meydana geldiği ayrıltılı bir şekilde açıklandı. Kazanın esas sebebinin "Kubbe altındaki 59 adet değişik ölçülerdeki direklerin kaynak işi tamamlanmadan çıkarılması ve kubbenin donanım üzerinden kaymasını önleyen bayrak tabir edilen inşaat demirinden yapılmış 45 adet desteğin, kubbenin fazla gelen saclarının kesilmesi esnasında kesilmesi" olduğu açıklanan raporda, desteklerin alınmasından sonra kubbenin çöktüğü, bayrakların kesilmesi sonucunda da kayma olduğu ve domino etkisi yaptığı belirtildi.

Olayın diğer sebebinin ise denetim ve gözetim eksikliği olduğunun açıklandığı raporda, Eti Bakır İşletmeleri A.Ş.’nin amanyok tankının 25.11.2012 tarihine kadar bitirilmesi için zorlama yaptığı ve bu nedenle işçilerin mesai bitiminde fazla ve dikkatsiz çalıştırmaları da olayın sebepleri arasında olduğu belirtildi. Eti Bakır İşletmeleri A.Ş. gerekli kontrolü yapıp alınacak tedbirleri ve emniyet kurallarını Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri A.Ş.’ye bildirmediğini ve emniyet tedbirlerinin Eti Bakır İşletmeleri A.Ş tarafından alınacağını belirtildi. Ayrıca işçilerin birden fazla işvereni olmasına rağmen saha koordinatörünün atanmaması, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgilendirilmemeleri de raporda yeraldı. 2 İş Başmüfettişi tarafından hazırlanan rapor, soruşturmayı yürüten Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Haberin Devamı