Gazete Vatan Logo

İşte 3 hedefli yol haritası!

İşte 3 hedefli yol haritası!

Cumhurbaşkanı adayı, Başbakan Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde ‘Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi’ni açıkladı. Başbakan, “Yol haritamız olacak vizyon belgesi “Yeni Türkiye Yolunda” ismini taşıyor. Demokratik yönetim, refah toplumu ve öncü ülke başlıkları bulunuyor” dedi...

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıya Başbakan Erdoğan, Başbakan Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

‘Önce millet, sonra devlet’

“10 Ağustos 2014’te Türkiye ilk kez cumhurbaşkanını doğrudan milletin oylarıyla seçecek. AK Parti’nin genel başkanı ve Başbakan olarak 2007’de yaptığımız değişiklikle, halkın seçmesini sağlamış olmanın büyük bir memnuniyetini yaşıyorum. Biz gelmeden önce hakim olan şuydu. Önce devlet sonra millet. Biz geldik bunu tersine çevirdik. Önce millet sonra devlet.”

‘Haftalarca üzerinde çalıştık’

“Vizyon belgesi işte bu yeni dönemin yol haritasını ihtiva ediyor. Bunu tabii ben ve üç beş arkadaşım değil, geniş bir ekiple bu vizyon belgesini hazırladık. Haftalarca bunun üzerinde çalışmalar yapıldı. Bizzat katıldığım toplantılarla da nihai sonuca vardık. Cumhurbaşkanı olarak Türkiye için nasıl bir ufuk ön gördüğümüzü bu vizyon belgesinde bulacaksınız. Eğer milletimiz takdir eder cumhurbaşkanı seçilirsek, hedeflerimizi, yaklaşımlarımızı kayıt altına aldık. Bu belge hem bizim hem de 77 milyonun başvuru kaynağı olacak. Özet halinde paylaşmak istiyorum.”

Haberin Devamı

‘Peki kaç tane İsrailli öldü!’

Başbakan Erdoğan konuşmasında, çatı aday İhsanoğlu’nun “Filistin konusunda tarafsız olmalıyız” dediği iddia edilen sözlerine eleştirilerini sürdürdü: “Diyorlar ki Ortadoğu’da tarafsız olmalıyız, Filistin’de tarafsız olmalıyız. Filistin davası bizim davamızdır. Çanakkale’de şehitleri bulunan Filistinlilere asla sırtımızı dönmeyeceğiz. Dengeler adına strateji adına susan dünyaya rağmen biz Filistin’in hak ve onur davasını dünyaya duyurmaya devam edeceğiz.”

Bizzat özür diledi

“Uluslararası sularda bizim üç tane gemimiz vuruldu. Bunun neticesinde 10 vatandaşımız şehit oldu. Biz İsrail ile seviyemizi indirdik. Aracılar sokuldu, geldiler gittiler vesaire. En son Obama da devreye girdi. Netanyahu sayın Obama’nın yanından bizden özür diledi. Bizzat telefonda konuştum, ve özür beyanını yaptı. Filistin’de Gazze’de bizim kardeşlerimiz öldürülürken, biz normalleşme sürecine olumlu bakamayız. Bir defa süratle İsrail’in ateşi kesmesi lazım. Diyor ki havan topu attılar, roket attılar. Peki kaç tane İsrailli öldü, var mı? Hayır. Ama sizin şu anda öldürdüğünüz Filistinli sayısı 100’e yaklaştı. Hayatları yalan üzerine kurulu. Dürüst değiller. Zulme rıza zulümdür. Zalimlerin yanında yer alamayız. İslam dünyasını paramparça ediyorlar. Buyurun Irak’ta, IŞİD diye bir örgüt, 49 tane vatandaşımızı kaçırdılar. Şu anda hala onlara rehin olarak duruyorum. Diyorum ki bunun size sağlayacağı bir fayda yok ey IŞİD, bizim bu 49 vatandaşımızı bırakmanız gerekir, eğer Müslümansanız..”

Haberin Devamı

‘Çözüm süreci devam edecek’

“Cumhurbaşkanlığımız süresince, yol haritamız olacak vizyon belgesi “Yeni Türkiye Yolunda” ismini taşıyor. Altında şunu göreceksiniz. Demokratik yönetim, refah toplumu ve öncü ülke başlıkları bulunuyor. Neyi kast ediyoruz? Demokratikleşmede çözüm sürecinin en yakın takipçisi olacağız. Bu kardeşlik projesini inşallah hep birlikte nihayete erdireceğiz.”

Haberin Devamı

‘Paralel yapıya izin verilemez’

“Dini istismar eden örgütlerin, devlet içinde yapılanmasına, paralel yapı kurmasına, devletin gücünü kullanmasına elbette izin verilemez. Demokratik devlet bunun güvencesidir. Devlet din ilişkisini belirleyen unsur sivilliktir. Toplum kendi dini yaşamını kendisi gerçekleştirmelidir. Hoşgörü birlikte yaşama ortak mirasımızın demokrasi ekseninde güçlendirmesini güçlendireceğiz. Ülkemiz için değil bölgemiz ve dünya için büyük bir örnek ortaya koymuş olacağız.”

‘Güven veren hukuk, adalet’

“Yargı teşkilatı, hukuka ve adalet idealine uygun yargılamayı sağlayacak bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı devlet kurumlarının uyumlu çalışmalarını sağlamak yanında yargının güçlendirilmesinde rol sahibidir. Vatandaşımızın hak ve hukukunun gözetildiği, güven veren adalet sistemini birlikte gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

‘İkinci başlık refah toplumu’

“Ülkemiz bizim iktidarımızda refah devleti haline geldi. Bizden önce G20 üyesi bir Türkiye yoktur. Türkiye yerini aldı. Yani dünyanın en güçlü 20 ülkesi. Genel bütçeden en büyük payı eğtiime ayırdık. 2002 yılında eğitim bütçesi 11 milyar lirayken, bu rakam 2014’te 7 kat artarak 78 milyar liraya yükseldi. Biz buyuz. İşte bu süreci daha da güçlendirerek devam edeceğiz. Bir güzel müjdeyi de paylaşmak isterim. MB rezervleri 27,5 milyar dolardı, 2002’nin sonu. Geçen mayıs ayında 135 milyar dolara çıkmıştı. Gezi’nin etkisiyle 120 milyar dolara kadar geriledi. Dün itibariyle Merkez Bankamızın rezervi yeniden 135 milyar dolara ulaşmıştır. Çalışıyoruz ya. Bu makamlar yan gelip yatma yeri değildir. Koşturursan oluyor.”

‘2023 vizyonunun ana hedefi’

“2023 vizyonumuzun ana hedefi, milli gelir bakımından ülkemizin ilk 10 içinde yer almasıdır. Bunu da başaracağız. 2023’e doğru ilerlerken, temel hedefimizi nüfusunu yeterli kaliteli gıdayla besleyen, tarımda ihracatçı konumunu geliştiren, tarım alanında söz sahibi bir ülke olmaktır. Vizyon belgemizdeki üçüncü başlığımız, öncü Türkiye. AB katılım müzakerelerinde istenilen ivme için kararlılığımız sürüyor. Şimdi İtalya dönemi başladı, umutlarımız var. inşallah temennim odur ki 2 veya üç faslı açma imkanını yakalarız. Türkiye reformlar sürecine devam edecek ve üzerine düşenleri yapacaktır.”

Başbakan’ın şık korumaları

Erdoğan, Cuma namazını Eyüp Sultan Camii’nde kıldı. Erdoğan için çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Özel harekat polisleri yüksek yerlerde görevlendirildi. Önlem alan polisler arasında 4 kadın da vardı. Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli kadın polisler şık giyimleriyle dikkati çekti. Kadın polislerin cami ve türbe yakınında görev alma ihtimallerine karşı başörtüleri de hazır tutuldu. Ancak kadın polisler bir mağazaya girerek kendilerine yeni başörtüsü aldı. Başbakan Erdoğan, Cuma namazını kılarken kadın polisler de makam aracının önünde bekledi.

‘Her kesimi kucaklıyorum’ mesajı

Oturma planı, en küçük ayrıntı düşünülerek düzenlendi. Salonda farklı gruplar, farklı kart renklerine göre oturtuldu. Başbakanlık için ayrılan bölümün sağına soluna ve arkasına yerleştirilen gruplarla, Erdoğan, “Toplumun her kesimini kucaklıyorum” mesajını verdi. Erdoğan’ın hemen arkasında sanatçılar ve sporcular, sağ tarafında düşünce kuruluşları, STK temsilcileri, akademisyenler, yazarlar ve üniversiteler yer aldı. Solda ise akil insanlar, dini cemaat ve vakıf temsilcileri oturdu.

30 öğretmeni davet edildi

Yaklaşık 4.500 kişinin davet edildiği toplantıya, 70 işadamı katıldı. Ayrıca Erdoğan’ın öğretim hayatındaki 30 öğretmeni ve Kasımpaşa’daki arkadaşları da salondaydı. Toplantıya, Adnan Menderes, Tevfik İleri ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın aile temsilcileri de davet edildi.