Gazete Vatan Logo

İstanbul ucuzladı

İstanbul, yabancıların yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre ucuzladı. Mercer’in araştırmasında İstanbul, 41 basamak düşerek 142’nci oldu. En pahalı şehir ise Luanda

İstanbul ucuzladı

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan 2017 Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. 2017’de dünyanın en pahalı şehri Angola’nın başkenti Luanda olurken, en ucuz şehir Tunus olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 101’inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 41 basamak düşerek listede 142’nci oldu. Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2017 yılının en pahalı şehri Luanda oldu. Luanda’nın ardından Hong Kong, Tokyo, Zürih ve Singapur en pahalı şehirler olarak sıralandı. Seul, geçen seneye göre 9 basamak yükseldi ve 6’ncı sıraya çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 101’inci sırada yer alan İstanbul, listede 142’nci sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

ABD’de New York birinci

Geçen yıl olduğu gibi Amerikan dolarının değer kazanmasıyla Amerika’da birçok şehrin sıralamada yükselmesi veya yerini koruması araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisi oldu.

Haberin Devamı

Araştırmada 9’uncu sıraya yükselen New York, Amerika’nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, 4 basamak birden yükselen San Francisco 22’nci, 3 basamak yükselen Los Angeles 24’üncü sırada yer aldı. 2 basamak gerileyen Chicago 32’inci sırada yer alırken, 4 basamak gerileyen Boston 51’inci sırada yer buldu. 115’inci sıradaki Portland ile 140’ıncı sıradaki Winston Salem, ABD’nin en ucuz şehirleri olmayı sürdürdü.

Avrupa’nın lideri Zürih

YAŞAM Maliyeti Araştırması’na göre, 4’üncü sırada yer alan Zürih, Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını koruyor. Diğer İsviçre şehirlerinden Cenevre 7’nci sırada yer alırken, geçen yıla göre 3 basamak yükselen Bern 10’uncu sıraya çıktı. Yerel para birimlerinin dolar karşısında zayıflaması Batı Avrupa şehirlerinin sıralamada düşüş göstermesinde etkin rol oynadı.

24 basamak düşüşle Viyana 78’inci sıraya gerilerken, Roma 22 basamak düşüşle 80’inci oldu.

Haberin Devamı