Gazete Vatan Logo

İstanbul’a OHAL geldi!

İstanbul’da bugün kaos var. Emniyet, Taksim Meydanı’na çıkılamasın diye metrobüs, metro, deniz otobüsü seferlerini iptal etti, yolları kapattı

İstanbul’a OHAL geldi!

Haftalardır süren 1 Mayıs restleşmesinde bir sonuca ulaşılamadı. Sendikalar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlama kararından vazgeçmedi. Hükümet de gerekli izni vermedi. İstanbul Emniyet müdürlüğü dün sendikaların Taksim Meydanı’na girmelerini engellemek için toplu taşıma seferlerinin neredeyse tamamının bugün sabah saat 05.00’ten itibaren iptal edildiğini açıkladı. Bu önlem de yetmedi. Çok sayıda yol da ulaşıma kapatıldı.

30 bin polis görevde

Bugün taksim ve civarında 30 bin polis görev yapacak. Çeşitli illerden 4 uçak dolusu polis de sabah erken saatlerde İstanbul’a inecek. Havadan gelecek takviyenin yanı sıra çevre illerden de polisler İstanbul’a getirilecek. Saat 03:30’dan itibaren uçaklarla gelen polisler Atatürk Havalimanı’ndan görev yapacağı yerlere taşınacak.

İstanbul’a OHAL geldi

VALİ: 30 METRELİK ÇUKURLAR VAR

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’la, Taksim Gezi Parkı’nın girişinde inşaat ve Taksim Meydanı’nı gören bir alanda, kameraların karşısına geçerek 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklama yaptı. Vali Mutlu, fiziki şartlar nedeniyle 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi, Beşiktaş, Taksim ve Mecidiyeköy civarında çok yoğun güvenlik alarak miting alanına gelişlerin tamamıyla durdurulacağını açıkladı: Gazetecilere inşaat alanını gösteren Vali Mutlu, şunları söyledi: “Burada 30 metreye varan çok ciddi çukurlar var. Görüldüğü gibi pek çok demir, inşaat malzemesi bu sıkıntılı ortamda yapılacak mitingin ne gibi büyük felaketler doğurabileceği açık. Marjinal gruplar engellenecek, gerekirse zor kullanılacak.”

İstanbul’a OHAL geldi

SENDİKALAR: TAKSİMSİZ OLMAZ

SENDİKA temsilcileri de meydandaki boş alanı gösteren yerde basın açıklaması yaptı. Sendikalar adına açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Vali’nin bir ay önce ‘Taksim alanını bu yılda açabiliriz’ dediğini belirterek şunları söyledi: “Daha sonra yasakçı İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi iken burada 1 Mayıs kutlamalarına karşı nasıl yasak getirdiyse bu yıl da yasak getirilmesi için ilgili talimat verdi. Evet bugün sizin de gördüğünüz gibi yapılan bir inşaat çalışmaları var. Bu inşaat çalışmalarını görmezden gelemeyiz. Ancak, 30 bin metrekareye yakın alan buraya gelecek olan vatandaşlarımıza yetecek olan alandır. Bu alanda 1977 yılında 36 arkadaşımız katledildi. O yıldan beri Taksim bizim sevdamız. Taksim bizim aşkımız. Taksim olmazsa 1 Mayıs olmaz.”

Çelik barikatlar örüldü

Başbakan Erdoğan’ın Taksim’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına izin verilmeyeceğini açıklamasına rağmen direnen sendikalar kararlı. 1 Mayıs öncesi şantiye halindeki Taksim Meydanı kitlelerin çıkışının engellenmesi için çelik polis barikatlarıyla örüldü. İBB Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Taksim Meydanı’nı çelik bariyerlerle kapatırken, bir çok vatandaş işyerlerine nasıl ulaşacaklarını polis ekiplerine sordu. Taksim Meydanı MOBESE, ve polis helikopterlerinden de izlenecek.

Dışarı çıkacaksanız bu yolları kullanın!

Emniyet, açıklamasında alternatif yolları da gösterdi:

- Yolcuzade İskender Caddesinden gelen akım Şişhane Meydan’ dan Okçumusa Caddesi/ Bankalar Caddesi istikametine yönlendirilecek.

- Darülacizeden Hürriyettepe Işıklar istikametine gelen akım ve Bomonti Dereden gelen akım Cevahir Otel önünden tekrar Darülacize Caddesi’ne veya Bomonti yönüne yönlendirilecek.

- Mecidiyeköy’den Halaskargazi Caddesi’ne akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım Esentepe istikametine yönlendirilecek.

- Şişli yönüne giden akım, Ergenekon Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Dolapdere’ye yönlendirilecek.

- Dolmabahçe’den Gümüşsuyu’na ve Küçük Çiftlik’e akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım sahil yönünden Karaköy’e verilecek.

- Perşembe Pazarından ve Unkapanı’ndan gelen akım Şişhane’den kesilip Kasımpaşa yönüne yönlendirilecek, Tarlabaşı Bulvarına akım verilmeyecek.

- Dolapdere Caddesinden Ömer Hayyam Caddesine akım verilmeyecek, Teşvikiye Caddesinden gelen akım Nişantaşı Kavşağından Rumeli Caddesine verilmeyip, Valikonağı alt başa yönlendirilecek.

- E-5 Kuzey ve Güneyden Mecidiyeköy giriş katılımları ihtiyaç halinde kapatılacaktır.

Haberin Devamı