Gazete Vatan Logo

İskoç uzmanlar Sur için geliyor

Diyarbakır’da terörden zarar gören tarihi surların aslına uygun olarak yeniden inşasında Edinburgh 3 tarihi eser uzmanı görev yapacak

İskoç uzmanlar Sur için geliyor

Terör operasyonları sonrası Diyarbakır Sur’un yeniden cazibe merkezi haline getirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve belediye tarafından başlatılan çalışmalara uluslararası destek de geldi. Sur’un tarihi dokusuyla yeniden buluşturulması için İngiltere’den 1.2 milyon sterlin fonla, İskoç Edinburgh 3 tarihi eser uzmanı, restorasyon çalışmalarında görev yapacak.

3 yıllık görev

3 yıl boyunca Sur’da kalıp Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi yapıların aslına uygun şekilde yeniden inşası ve restorasyonu ile ilgilenecek grup İskoç basını tarafından George Clooney’in başrolünü oynadığı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında değerli tarihi eserlerin Naziler’in elinden kurtarılması için çalışan ‘Manuments Men’ (Hazine Avcıları) filmindeki ekibe benzetildi. Medreseler, tarihi kilise ve camilerle bezeli Diyarbakır Sur, 2015 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenmişti. Ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerin izlerini taşıyan ve tarihi değerleriyle “Doğu’nun Paris”i olarak adlandırılan Sur’daki kültür varlıkları da bu sayede korunarak gelecek nesillere aktarılacak.

Haberin Devamı