Gazete Vatan Logo

IŞİD, o türbeyi de bombaladı!

Irak–Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensupları, Musul’un Hazir Nehri yakınındaki Tule Bend köyünde bulunan Babayadgar Türbesi’ni bombaladı. Türbedar Saad Abdullah, Rûdaw TV’nin canlı yayınına bağlanarak, bugün sabah saatlerinde Babayadgar Türbesi’nden gelen patlama sesiyle uyandıklarını söyledi.

Türbenin Kakailer nezdinde kutsal bir mekân olduğunu aktaran Abdullah; “Bizim din özgürlüğümüzü elimizden almaya kimsenin hakkı yok. Hiçbir din buna müsaade etmez” dedi. Öte yandan, bölgedeki Gezerkan köyünde bulunan Baba Haydar Türbesi’nni de IŞİD’in tehdidi altında olduğu bildiriliyor.

Yazar Haşim Kakai Rûdaw’a, IŞİD’in Baba Haydar Türbesi’ni yıkmak istediğini ve 20 bin dolayında kakaki Kürdünün bölgeyi terkettiğini söyledi.

Babayadgar, Yarsan ve Kakai inancına göre, Tanrı tarafında kutsanan 7 kişiden biri. Güney Kürdistan ve Doğu Kürdistan (İran Kürdistanı) dışında Babyadgar, Afganistan ve Pakistan’da da bazı gruplarca kutsal kabul ediliyor. IŞİD mensupları, son iki aydır Musul ve Erbil etrafındaki Ezidi, Şebek ve Kakai Kürtler ile Hıristiyan inancına bağlı insanlara baskı ve şiddet uyguluyor. Bu şiddet, özellikle Musul’un Şengal (Sincar) ilçesinde yaşayan Ezidiler’e katliam uygulama derecesine ulaştı.

Haberin Devamı