Gazete Vatan Logo

IŞİD'in Suriye'de kullandığı paralar tedavülden kalkıyor

Suriye'deki kentlerin militanlardan kurtarılmasıyla birlikte ülke normal yaşama geri dönüyor. IŞİD militanları kontrol altında tuttuğu bölgeleri terk ederken, IŞİD'in kullandığı paralar da hükmünü kaybediyor

IŞİD'in Suriye'de kullandığı paralar tedavülden kalkıyor

Deyr ez Zor sakini Halid Abdullah, "IŞİD'in bastığı ve kontrolündeki bölgelerde zorunlu kıldığı altın ve gümüş paralar, teröristlerin ellerindeki bölgeleri kaybetmesiyle paralel olarak tedavülden kalkıyor. Artık sadece Suriye lirası kullanılıyor ve paramızın değeri dolar karşısında artıyor" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki durumu yakından takip eden aktivistler, IŞİD'in para kurulunun tüm alım satım işlemlerinde kendi para birimlerinin kullanılmasını zorunlu kılan bir karar aldığını ve paranın dolar karşısındaki değerini belirlediğini kaydetti.

Uzmanlar, militanların hedefinin, kaybettikleri bölgelerden ayrılmadan önce sahip oldukları tüm paraları elden çıkarmak olduğunu belirtti.

Rus uzman Yevgeniya Gvozdeva, "Bu adımı, IŞİD'in para biriminin sonunun geldiği şeklinde yorumlanabilir" diye konuştu.

Türk istihbaratı, Ağustos 2015'te Gaziantep'te düzenlediği bir operasyonda teröristlere ait bir 'yeraltı darphanesi'ne el koymuştu.