Gazete Vatan Logo

İşçi alacaklarında faiz oranları nedir?

İşçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinin işverence haksız bir şekilde sonlanmasıyla işçi, kıdem, ihbar, kötü niyet, fazla mesai derken birçok alacak kalemi ortaya çıkıyor. Peki, işçi alacaklarında faiz oranları nedir? Ne zaman başlar?

İşçi alacaklarında faiz oranları nedir?

İşçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinin işverence haksız bir şekilde sonlanması, işçinin tazminat hakkı kazanmasına neden olabilmektedir. Kıdem, ihbar, kötü niyet, fazla mesai derken işçinin birçok alacak kalemi ortaya çıkmaktadır. Peki, işçi alacaklarında faiz oranları nedir?

İŞÇİ ALACAKLARINDA FAİZ ORANLARI

İşçi alacaklarında uygulanan faiz oranı, yasal faiz ve mevduata uygulanan en yüksek faizden hesaplanmaktadır.

İŞÇİ ALACAKLARINDA MEVDUATA UYGULANAN EN YÜKSEK FAİZ ORANI

Kıdem tazminatı

İşçi alacaklarında faiz oranları kıdem tazminatında iş sözleşmesinin fesih tarihi ile başlar. Faizin başladığı tarih, işçinin dava açtığı tarihten öncedir. Davacı talep etmese de kıdem tazminatı alacaklarında mevzuata uygulanacak en yüksek faiz oranı uygulanır.

İşe iade davası tazminatı

İşe iade başvurusu tarihinden itibaren başlar ve mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır.

Hafta tatili ücreti

Hafta tatili ücretinde de faizin başladığı tarih işverenin iflasa düşürüldüğü tarihtir. İşçi hafta tatilinde çalıştırıldıysa, fazla mesai ücreti gibi alçağı yüzde 50 zamlı olarak hesaplanır. Hafta tatilinden kaynaklanan işçi alacaklarında da mevduata uygun en yüksek faiz oranı uygulanır.

Haberin Devamı

Ulusal bayram ve tatil ücreti

Ulusal bayram ve tatil ücreti faiz başlangıcı da işverenin iflasa düşürüldüğü tarihten başlar. Tatil günlerinde çalışılan her gün için günlük ücret ödenir. Bu durumdan kaynaklanan işçi alacakları faiz oranı ise mevduata en yüksek orandan uygulanır.

İŞÇİ ALACAKLARINDA YASAL FAİZ

İhbar tazminatı

İşçi alacaklarında faiz, ihbar tazminatı için işverenin iflas ettiği tarih ile başlar. İhbar tazminatında yasal faiz oranı uygulanır.

Kötü niyet tazminatı

Kötü niyet tazminatında da faiz, işverenin iflasa düşürüldüğü tarihten başlar. Kötü niyet tazminatında işçi alacaklarında yasal faiz uygulanır.

Sendikal tazminat

Sendikal tazminat, işverenin işçiye karşı ayrımcı davranışta bulunduğu tarihle başlar. Sendikal tazminat faiz oranında da yasal faiz uygulanır.

Eşit davranmama tazminatı

Eşit davranmama tazminatında faizin başladığı tarih işverenin işçiye ayrımcı davranışta bulunduğu tarihtir. Eşit davranmamaktan kaynaklanan işçi alacaklarında yasal faiz uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Yıllık izin ücreti

Yıllık izin ücretinde ise faiz başlangıcı işverenin iflasa düşürüldüğü tarihtir. Yıllık izin faiz oranı yasal faiz olarak uygulanır.