Gazete Vatan Logo

İş yerinde öğle arası en az kaç saat olmalıdır?

Çalışanlar, adına ara dinlenmesi de denilen ve büyük çoğunluğun öğle yemeği yemek amacıyla öğle vakitlerinde kullandığı dinlenme saatlerinin en az ne kadar olması gerektiğini merak ederken, mesai süresine göre değişen öğle arası saatlerini de öğrenmek istiyor. İşte çalışanlar ne kadar öğle arası ne kullanabilir sorusunun cevabı...

İş yerinde öğle arası en az kaç saat olmalıdır?

İş Kanunu çalışanların çalışma sürelerini düzenlediği gibi dinleneceği ve izin yapacağı zamanları da belirtmiştir. Buna göre çalışanların mesai saatleri arasında ne kadar dinlenme hakları olduğu bellidir. İşveren bunun altında bir dinlenme süresi tayin edemez.

ÖĞLE ARASI NE KADAR OLMALI?

İş Kanunu Madde 68, Ara Dinlenmesi başlığıyla çalışanların iş saatleri arasında kullanacakları dinlenme vakitlerini detaylıca tayin etmiştir. Gündüz çalışanların öğle arası olarak kullandığı dinlenme vakti de bu maddeye göre düzenlenir.

Ara Dinlenmesi maddesine göre, "Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika,

b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

c) Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.

Haberin Devamı

Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.