Gazete Vatan Logo

İş dünyası yeni yıldan umutlu

Otomotivciler 2015’in talep açısından beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, sürprizi olmayan umutlu bir 2016 yılı beklediklerini dile getirdi. Yılı 338 milyar dolar ciro ile tamamlayan perakende sektörü, 2016’da yüzde 9-10 büyüme bekliyor. İhracatçılar da kayıpları kapatacak.

İş dünyası yeni yıldan umutlu

Euroda dalgalanma beklemiyoruz

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2016’da kurlarda bu yılki gibi ciddi dalgalanmaların olmasını ve kritik eşiklerin aşılmasını öngörmediklerini belirterek, “Euronun bugünlerdeki seviyesini koruyarak 3.15-3.30 TL bandında olacağını tahmin ediyoruz” dedi. 2015’in ilk yarısında; ABD Merkez Bankası’nın faiz artırma beklentisi, seçim ve dövizde hareketlilik nedeniyle tüketicilerin satın alma taleplerini öne çektiğine işaret eden Ali Haydar Bozkurt, “Otomotiv pazarı Kasım seçimleri sonrası tekrar toparlanmaya başladı. Yıl sonu toplam satışların 950-990 bin aralığında olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Yatırımlar hız kazanacak

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, gelecek yıl büyümenin, 2015’teki gibi iç tüketim ağırlıklı olacağı tahmininde bulunarak, “Bir süredir istenilen seviyelerde olmayan yatırımların önümüzdeki yıl hız kazanacağını umuyoruz” dedi. Erce, olumlu eğilimin devam edeceğini, güvendeki yükselişin piyasalara da yansıyacağını öngördü.

Haberin Devamı

Otomotiv pazarı 950 bin adet olur

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün 2 iki genel seçim arasındaki siyasi belirsizlik döneminde döviz kurlarının hızlı değişim gösterdiğini belirterek, “Bu nedenle de pazarın düşüş göstermesi bekleniyordu. Ancak otomotiv pazarı, yılbaşındaki olumlu beklentiler çerçevesinde büyümeye devam etti. 2015 için toplam pazarın 954 bin adede ulaşacağını öngörüyoruz” dedi. Gelecek yılın; ihracat, yenilikler ve mühendislik çalışmaları ile büyümelerine katkı sağlayacağına dikkati çeken Yenigün, “2016 için iyimser bakış açımızı koruyarak, 2015’e benzer bir pazar büyüklüğü gerçekleşeceğini öngörüyoruz” dedi.

İhracat 1 milyonu aşar

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen atlatılan iki seçim süreci dikkate alındığında, 2015 yılı ekonomik performansının iyi seviyede bulunduğunu söyledi. Önen, üyelerinin devam eden yeni model ve kapasite artışı yatırımlarını 2016’da sürdürmesini beklediğini aktararak, “Bu yatırımlarla sanayimizin kapasitesinin 1.9 milyon adet seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi. Otomotiv sanayinin Türkiye için stratejik önem taşıdığını belirten Kudret Önen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Otomotiv sanayi yatırımları, uzun vadeli yatırımlardır. Yeni devreye giren projeler ve halen devam etmekte olan bu yatırımlar ile ihracatın 1 milyon eşiğini aşmasını, üretimin 1.35-1.40 milyon adet düzeyine ulaşmasını öngörüyoruz.”

Jeopolitik konular etkiler

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu Türkiye’de yılın 11 ayında otomotiv sektörü satışlarının yıllık yüzde 30.8 artışla 811 bini aştığına işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi: “Bu rakamlar ışığında pazarın yılı 900-950 bin bandında kapatacağını düşünüyoruz. 2016’nın jeopolitik konuların, dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri etki altına alabileceği bir yıl olma ihtimali yüksek.Pazar büyüklüğü ve hızı ekonominin gelişmesine paralel olacak.”

Perakende 370 milyar dolar ciroyu geçecek

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, perakende sektörünün 2015 yılında, Türkiye ekonomisinin 4 katı büyüme oranını yakaladığını bildirdi. Kariyo, perakende sektörü açısından 2015 yılının, enflasyondan arındırılmış olarak 338 milyar dolar civarında ciro büyüklüğü ile tamamlanacağını kaydetti. Bu yapı içinde, BMD üyesi markaların 47 milyar dolar satışa ulaşmasının beklendiğine işaret eden Kariyo, 2016’da BMD markalarının ve perakende sektörünün bütününün ortalama yüzde 9-10 büyüme göstereceğini belirterek, ihtiyatlı iyimserlik dile getirdi.

Haberin Devamı

Türk çelik sektörü yol ayrımında

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, 2015 yılının Türk çelik sektörü açısından da oldukça zorlu bir yıl olduğunu kaydetti. Sektörün 11 aylık dönemi değer bazında yüzde 24.1 azalış ile 9.1 milyar dolar ihracatla kapattığını aktaran Ekinci, sektörün geleceği açısından büyük önem taşıyan cevhere dayalı entegre üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalara 2016 yılında devam edeceklerini bildirdi. Ekinci, Türk çelik sektörünün önemli bir yol ayrımında bulunduğunu aktararak, konsolidasyonun sektör için elzem hale geldiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Güvenli ortam sağlansın

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, “İhracatçılar olarak yeni hükümetten öncelikli beklentimiz güvenli ve istikrarlı bir ortamın sağlanması. 2016’nın 2015 rakamlarının üzerine çıkabileceğimiz daha iyi bir yıl olacağına inanıyoruz” dedi.

Dünya devleri daha çok alım yapacak

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, gelecek yıl hedef pazarlara ve AB’ye olan ihracatın artacağı öngörüsünde bulundu. Çetin, dünyanın büyük markalarının Türkiye’den daha çok alım yapacağını vurguladı. 2016 yılında sektörün beklentilerinin yerine getirilmesiyle 1 milyar dolarlık ihracat tahmininde bulunan Çetin, “Rusya ile olan siyasi gerginliğin devam etmesi ve Irak ile son dönemde yaşanan siyasi uyuşmazlığı, sektörün en büyük pazarlarından olan iki ülkeye olan ihracatımızda ayakkabı sektörü için risk olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

Asgari ücrette artış iç pazarı büyütecek

Hazır giyim sektöründe bu yıl iç pazarın yüzde 5, ihracatın yüzde 10 gerilediğini belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, 2016 yılında ise hem iç pazarda hem de ihracatta artış olacağı öngörüsünde bulundu. Hükümetin gelirler politikası ile geniş kesimlerin gelirlerini artıracak olmasının hazır giyim harcamalarını olumlu etkileyeceğini kaydeden Fayat, “İç pazarda yüzde 5-6 büyüme olabilecek. İhracatta ise 2015 yılını olumsuz etkileyen euro-dolar paritesindeki gerileme etkisinin ortadan kalkması ve AB ekonomilerinde artan parasal genişlemeye paralel büyümenin hızlanacak olması artış beklentimizi besliyor” şeklinde konuştu. Fayat, 2016 yılında ihracatın önünde iki önemli engel gördüklerini aktararak, “Bunlardan ilki asgari ücret ve diğer ücret artışları ile rekabet gücümüzün azalması, ikincisi ise Rusya ve Irak pazarlarında gerilemeler. Bu çerçevede 2016’da ihracatta yüzde 4-5’lik sınırlı bir artış bekliyorum” dedi.

Alternatif pazarlarla ihracatımız artacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazır giyim sektörünün 2016 yılında moda, tasarım ve markalaşma adımlarını hızlandırarak ve kayıp yaşanan pazarların yerine alternatiflerini ikame ederek, ihracat performansını 2015 yılındaki 17 milyar dolar seviyesinden 20 milyar dolara çıkaracağı öngörüsünde bulundu. Sektörün ihracatının 11 ayda yüzde 10.3 gerilediğini, bu gelişmede paritenin yanı sıra komşu ve bölge ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığın da rol oynadığını vurgulayan Tanrıverdi, 2016 performanslarını; kur, AB pazarındaki daralma, asgari ücret zammı ve Rusya’yla yaşanan sıkıntının etkileyeceğini kaydetti.