Gazete Vatan Logo

İran depremi Türkiye'yi etkiler mi?

AFAD'dan açıklama geldi...

İran depremi Türkiye'yi etkiler mi?

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, İran’daki
depremin Türkiye’deki fay sistemlerini doğrudan tetiklemesini beklemediklerini söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran-Pakistan sınırında kaydedilen 7,8 büyüklüğündeki depremin etki alanının oldukça büyük olduğuna dikkati çekti.

Depremin, 82 kilometre derinlikte meydana geldiğini ifade eden Tatar, merkez üssünün yerleşim yerlerine uzak olması nedeniyle çok fazla can kaybı beklenmediğini belirtti.

Tatar, Zagros Dağları’nın güneydoğusunda kırsal bir alanda meydana gelen depremin, Körfez ülkelerinin çoğunda hissediliğini dile getirerek, "Depremi meydana getiren mekanizmaya baktığınızda, bindirme kökenli bir deprem olduğunu görürsünüz. Bu da o bölge için son derece doğal" dedi.
İran depremi Türkiyeyi etkiler mi

'BİR ÇOK DEPREMİ GÖRMEK MÜMKÜN'

Bölgenin deprem kuşağında bulunduğunu aktaran Tatar, şunları söyledi:

"Bölge, sıkışma rejiminin etkisi altındadır. Dolayısıyla bu rejimin olduğu bölgelerde yer kabuğu gittikçe kısalıyor, aynı zamanda yükseliyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan ciddi enerji birikimi depreme neden oluyor. 7,8 şiddetindeki deprem de deformasyonun çok büyük olmasından kaynaklanıyor. Bölge, aktif deformasyon zonu olduğu için bu mekanizmaya göre oluşmuş birçok depremi de görmek mümkün. Bu deprem, ne ilk ne de sondur. Benzer depremler, her zaman yaşanabilir. Bölgede yer kabuğundaki plakalar, yılda 4 santimetreye varan hızla birbirine yaklaşıyor."

TÜRKİYE'Yİ ETKİLER Mİ?

Prof. Dr. Tatar, Türkiye için endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Van’da depremi oluşturan faylanmanın mekanizması neyse bugünkü depremin faylanma mekanizması da aynı. Çünkü aynı kuşak üzerindeyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin doğusunda meydana gelen depremlere benzeyen bir nitelik taşıyor. Ancak İran depreminin, Türkiye’deki fay sistemlerini doğrudan tetikleyecek etkisi olmaz. Türkiye’de her an deprem beklentisinde olduğumuz kuşaklar üzerindeki fayları doğrudan doğruya tetiklemesini
beklemiyoruz."

Türkiye’deki aktif fayların her zaman deprem üretebileceğini vurgulayan Tatar, vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AHMET ERCAN:'2013 DORUK NOKTASI OLACAK'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan,'depremin derinliği yaklaşık 15 km. Bu Türkiye’nin de üzerinde bulunduğu deprem kuşağının üzerinde. Gerginlik boşalımı 200 atom bombası gücüne yakın' dedi.

Ercan, İran depremini'Bu salınımlar en az 10 gün devam edecektir azalarak. Ama şu gelen 3 gün ile bir hafta çok önemli. Bu sürede yaklaşık bu deprem odağına 200 km yakınlığında olan Pakistan, Afganistan ya da İran’da 6,5 hatta 7 ve 7,5’a varan artçı depremler olacaktır. Dolayısıyla bu depremlerin sürümlenmesi yaklaşık 1,5 yıl alacaktır' diye açıkladı

Öte yandan Ercan, 2013 yılı için de bir uyarıda bulundu: 2013 doğal olayların doruk noktasına ulaşacağı bir yıl olacak. Türkiye’de yapılacak iş başladı. Kentsel dönüşümü hızlandırmak. Tek çare de budur' diye uyarıda bulundu.

Haberin Devamı