Gazete Vatan Logo

İran’da Babek Zencani idama mahkum oldu

İRAN’da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla 3 Ekim 2015’te yargılanmasına başlanan işadamı Babek Zencani için İran Devrim Mahkemesi idam kararı verdi

İran’da Babek Zencani idama mahkum oldu

Yeryüzünde fesat çıkarmış

İran Yargı Kurumu Sözcüsü Muhsini Ejei, işadamı Zencani ve onunla birlikte yargılanan iki ortağı Mehdi Şems ve Hamid Felah hakkında idam kararı verildiğini açıkladı. Sözcü, Zencani ve iki yardımcısının ‘fesat fil arz’ yani ’yeryüzünde fesat çıkarmak’ suçlamasından idama mahkum edildiğini söyledi. İddianamede, Zencani’ye dolandırıcılık, sahtekarlık ve kara para aklama gibi çeşitli suçlamalar yöneltilerek “yeryüzünde fesat çıkardığı” söylenmişti. İran’da yeryüzünde fesat çıkarmanın cezası ise idam olarak düzenlenmiş durumda. İran’da birçok şirkette hisseleri olan Zencani, petrolden elde edilen geliri İran Merkez Bankası’na eksik aktarmakla suçlanmış, 2013’teki seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kabinesinden Bijen Zengene’nin yaptırımlardan haksız kazanç elde ettiğini öne sürmesiyle soruşturma başlatılmıştı.

2.8 milyar dolarlık vurgun

Türkiye’nin de aralarında olduğu Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ulaştırma, bankacılık ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren Zencani, yolsuzluk iddiasıyla 30 Aralık 2013’te tutuklanmış, İran’ı 2.8 milyar dolar dolandırmakla suçlanmıştı. Zencani ve iki arkadaşının kararı temyiz etmehakları var. Temyizden de aynı karar çıkarsa kararı Anayasa Mahkemesi’ne gitme hakları var..

Haberin Devamı

İdamı duydu ağladı

Babek Zencani, İran Devrim Mahkemesi idam kararını açıklayınca gözyaşlarını tutamadı. Zencani ve iki arkadaşının kararı temyize götürmesi bekleniyor.