Gazete Vatan Logo

İran’a gıda işinde iki hata yaptık!

ABD’nin İran’a ambargosunu deldiği iddiasıyla tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezası istemiyle tek sanık olarak yargılandığı davada ‘tanık’ olarak dördüncü kez ifade verdi.

İran’a gıda işinde iki hata yaptık!

Mahkemede savcılığın sorgusunun ardından, Atilla’nın avukatlarının Sarraf’ı sorgulamasına geçilecek. Gazeteciler arasında ‘ejderhalı kadın’ olarak bilinen Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming’in Sarraf’ı sorgulaması bekleniyor.

Gemilerde gıda yoktu!

Sarraf 40 dakika geç geldiği mahkeme salonuna koyu renk bir blazer ceket ve beyaz tişörtle geldi. Duruşma, Sarraf ile Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan arasındaki bir telefon konuşmasının ele alınmasıyla başladı. Sarraf, söz konusu konuşmada hayali gıda ticaretini ele aldıklarını söylüyor. Aslan konuşmada, İran’dan gönderilen meblağ ile gıda ticareti için gösterilen miktarın birbirini tutmadığını anlatıyor. Sarraf ise gerekirse ödemeleri 5’er milyon dolar olarak bölebileceğini söylüyor; Aslan bunun daha iyi olacağını belirtiyor.

Rıza Sarraf’a “İran’a giden gemilere gıda yüklenirken muayene belgesini almıyorduk” ifadesinden sonra, “Neden almıyordunuz” diye soruldu. Sarraf, “Çünkü fiili olarak gıda ve ürün göndermiyorduk. Ortada bir ürün yoktu” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Sarraf ifadesinde, Bunghi adlı bir nakliye şirketinden bahsetti. “Şirket sizin rakibiniz miydi?” sorusuna “Hem evet, hem hayır” diye yanıt veren Sarraf bunu “Onlarla rakip değildik, çünkü onlar gerçekten gıda sevkiyatı yapıyordu ama biz yapmıyorduk. Rakiptik diyorum çünkü onlar da işlerinde Halkbank’tan gelen İran parasını kullanıyordu. Yani benim Halkbank’tan alıp kullanabileceğim paranın azalmasına neden oluyorlardı” diye açıkladı. Rıza Sarraf ifadesinde iki evrakta hata yaptığını anlattı. Birincisinde, rakamı fazla yazdığı söyleyen Sarraf, “İkinci hatayı buğday sevkiyatında yaptık, menşei belgesine Dubai yazdık” dedi.

Savcının ‘Nasıl bir hata bu yani?’ sorusuna Sarraf, “Çünkü Dubai’de buğday yetiştirilmiyor” yanıtını verdi.

Sarraf, alt kademedeki banka çalışanlarının, Dubai’den İran’a giden sahte buğday sevkiyatlarını fark edince, Hakan Atilla ile konuştuğunu söyledi. “Atilla’nın Volgum’u anlamadığını” iddia eden Sarraf, “Hakan Atilla, Volgum’un altın ticaretinde kullanıldığını sanıyordu çünkü şirket başlangıçta bu amaçla kurulmuştu... Ancak daha sonra gıdaya dönmüştü” dedi.

Haberin Devamı

‘Yapmış gibi anlatacağım’

HALKBANK avukatları New York’taki dava duruşmasında Rıza Sarraf’ın cezaevindeyken yaptığı telefon görüşmelerinin tapelerini mahkemeye delil olarak sundu. Ve Sarraf’ın tapelerde, ‘yalan beyan’ itirafında bulunduğunu iddia etti. Rıza Sarraf tapelerdeki o konuşmada, ‘Amerika’da hapisten hızlı çıkmak için yapmadığın şeyleri bile yapmış gibi anlatman gerekiyor’ diyor. Bir başka görüşmede karşısındaki kişi ‘Cesur ol kardeşim 8 ayda çıkarsın. Burada cinayet işleyenler bile en fazla 15 yıl hapis yatıyor’ diye Sarraf’a destek veriyor.