Gazete Vatan Logo

Irak Ordusu’nu Kerkük’e sokmayız

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna günler kala, peşmerge Bağdat’ın askeri müdahale uyarısına, ‘Kerkük’e Irak askerlerinin girmesine izin vermeyiz’ diye karşılık verdi

Irak Ordusu’nu Kerkük’e sokmayız

Irak ordusu Kerkük’ün 55 kilometre batısındaki Havice’de DEAŞ’a karşı operasyon başlattı. Erbil-Bağdat hattındaki referandum gerilimi sürerken, bölgedeki bir DEAŞ operasyonuna peşmergenin ilk kez katılmaması dikkat çekti. Irak Başbakanı Haydar Abadi, ülkede DEAŞ’ın elindeki son noktalardan biri olan Havice’ye yönelik harekâtın şafak vaktinde başladığını duyurdu.

Vali halen görevde

2014’ten bu yana DEAŞ kontrolünde bulunan Havice’den yaklaşık 85 bin sivilin kaçması bekleniyor. Erbil ile Bağdat arasındaki en önemli tartışma konularından biri olan petrol zengini Kerkük’ün yakınlarındaki operasyonda en dikkat çekici nokta, Kerkük’ü fiilen kontrol eden peşmergenin katılmıyor oluşu. IKBY’nin Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Jabar Yawar, savunma hatlarını güçlü tutacaklarını ve Irak ordusunun da, kaçan DEAŞ militanlarının da Kerkük’e girmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Statüsü tartışmalı olan Kerkük’te İl Meclisi’nin referandum için sandık kurma kararı Bağdat’ın tepkisini çekmiş, merkezi parlamento Kürtlerin bağımsızlığına destek veren Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’i görevden almıştı. Ancak Vali görevinin başında olduğunu ilan ederek koltuğunu terk etmeyi reddetti.

Haberin Devamı

‘Bana hâlâ teklif gelmedi’

Referandumuna günler kala Mesud Barzani’den yeni bir açıklama geldi. Kuzey Irak’taki Süleymaniye vilayetinde düzenlenen bağımsızlık yanlısı bir mitingde konuşan Barzani, “Maalesef referandumun yerine önerilen hiçbir alternatif yok” dedi. Bağdat yönetimine salı günü, kendisine alternatif bir plan sunması için üç gün süre tanıyan Barzani, mitingde yaptığı konuşmada, “Referandum kutsal bir amaca ulaşmak için yapılacak. Bu da bağımsızlık” ifadesini kullandı.

ABD’DEN SERT ÇIKIŞ: Bedeli olur!

Barzani’ye ABD’den tehdit gibi mesaj geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert referanduma şiddetle karşı olduklarını söyledi. Referandum kararında diretmenin Kürtler dahil bütün Iraklılara “bedelinin” olacağını vurgulayan Nauert, “Referandum ticari ilişkileri tehlikeye sokmaktadır ve referandum uluslararası müttefikleri istemese dahi yapılan her türlü yardımı etkileyecektir. Aksine, bizim Kürt liderlere alternatif olarak çağrısını yaptığımız gerçek bir müzakere, Iraklı Kürtlerin haklı dertlerine çözüm sözü barındırmaktadır” dedi.

Haberin Devamı