Gazete Vatan Logo

Irak’ın yeni cumhurbaşkanı: Fuat Mahsum

Kürtlerin ortak adayıydı...

Irak Cumhurbaşkanlığı’na Şii ve Sünnilerin de desteğini alan Kürtlerin ortak adayı Fuat Mahsum seçildi.

Irak Parlamentosu cumhurbaşkanını seçmek için dün olağan oturumunu yaptı. Cumhurbaşkanı görevi için tam 93 aday arasından Celal Talabani’nin partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (IKYB) tek adayı Dr. Fuad Masum 211 oy alarak yeni Irak Cumhurbaşkanı seçildi. Mahsum, cumhurbaşkanlığı makamını, görev süresi dolan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani’den devralacak. Irak’ta parlamento başkanının ardından yeni cumhurbaşkanının da seçilmesi IŞİD saldırılarıyla ülkede başlayan siyasi krizin aşılması noktasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bundan sonraki süreçte cumhurbaşkanının, 15 gün içerisinde yeni hükümeti kuracak başbakanı ataması bekleniyor. Irak’ta 2003’te siyasi tarafların uzlaşması neticesinde cumhurbaşkanlığı Kürtlere, parlamento başkanı Sünnilere ve başbakanlık makamı ise Şiilere veriliyor.

İlk kutlayan Gül oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak’ta Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Fuad Masum’u telefonla arayarak Türkiye’ye davet etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Gül, görüşmede Masum’a, Cumhurbaşkanı seçilmesinin Irak’ın güvenlik, istikrar ve refahına katkıda bulunacağını söyledi. Masum da, kendisini arayarak ilk kutlayan kişinin Gül olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi dile getiren Masum, görev döneminde bu ilişkilerin güvenlik, ekonomi ve kültüre kadar her alanda ileriye götürüleceğini belirtti.

Haberin Devamı

Mahsum kimdir?

76 yaşındaki Mahsum, Kürtçe, Arapça ve İngilizce biliyor. Çocukluğu Süleymaniye’nin Köysancak ilçesinde geçen Mahsum’un babası, bölgede tanınan din adamıydı. Medrese eğitimi alan Mahsum, Kahire’deki Ezher Üniversitesi’nde İslami çalışmalar ve felsefe üzerine lisans ve doktorasını tamamladı. Mahsum’un siyasi hayatı, 1964’te Molla Mustafa Barzani’nin kurucusu olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) katılmasıyla başladı.

Haberin Devamı