Gazete Vatan Logo

iPhone gibi kuyruğa sokan marka lazım

Yeni Türkiye logosunun lansmanına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iPhone 6’yı çıkaran Apple’ın önünde 24 saat kuyruk oluştuğuna işaret ederek, “Bizim de daha fazla tanınmış markaya ihtiyacımız var” dedi

iPhone gibi kuyruğa sokan marka lazım

Türkiye, yeni bir logo ve “Turkey-Discover the potential-Türkiye Potansiyeli Keşfet” sloganıyla dünya piyasalarının önüne çıkıyor. Türkiye’de üretilen ürünlerin üzerinde artık ‘Made in Turkey’ damgası yerine yeni logo kullanılacak. İstanbul’da düzenlenen “Türkiye Markası” lansmanı toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm dünyada Türkiye’yi ve Türkiye ürünlerini ‘özel logo’ ve ‘gücü keşfet’ sloganıyla tanıtıyor olacağız. Dünyanın neresinde olursa olsun bu logoyu görenler o ürünün Türkiye’de üretildiğini, Türkiye’den ihraç edildiğini anlayacak” dedi.

THY sahip çıksın

KOBİ’lerin, sanayicilerin, ihracatçıların bu logoyu hızla paketlerine basıp logonun yaygınlaşmasına katkı sunmasını isteyen Erdoğan, THY’nin de logo ve slogana sahip çıkmasını, onlarca dünya ülkesine taşımasını beklediğini ifade etti. Erdoğan, “Barcelona’yı Real Madrid’i filan falan bunları taşıyabilirsin o ayrı bir konu ama önemli olan bu. Bunu tabii ısrarla taşımanız gerekir” diyerek espri yaptı. Yeni logo ve sloganı yeni, güçlü, küresel iddiaları ve hedefleri olan bir Türkiye’nin öz güven simgesi olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, konuşmasında isim vermeden Apple’ın iPhone’daki başarısını örnek vererek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Karamsarlığa aldırmayın

“New York’ta konakladığımız otelin bulunduğu 5. Caddede büyük bir teknoloji mağazası var. O teknoloji mağazası 24 saat açık. 24 saat boyunca insanlar mağazanın önünde kuyruk oluşturdu. Bu marka hemen her yıl yeni bir model çıkardığı halde markanın sahip olduğu güç prestij ve güç sayesinde mağaza önünde kuyruklar oluşuyor. Aslında satılan o telefon değil o telefonun markası. ABD, Kore, Almanya, İngiltere bunun gibi ülkeler küresel markaları sayesinde ekonomik olarak büyüyor. Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen küresel markalar oluşturmayı başardı. Avrupa’da güçlü markalarımız var ancak bunları dünyaya yaymamız gerek. Daha fazla tanınmış markaya ihtiyacımız var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belli çevrelerden pompalanan karamsarlığa da hiç kimsenin aldırmamasını istedi. Erdoğan, “Türkiye ekonomisi de Türkiye’nin dış politikası da hiç olmadığı kadar güçlü, hiç olmadığı kadar sağlam ve istikrarlı şekilde yollarında ilerliyor. Bundan hiç endişeniz, tereddütünüz olmasın. Biz buralara o kredi derecelendirme kuruluşlarının üfürmesiyle gelmedik. Biz güçlü bir ülkeyiz” dedi.

Haberin Devamı

En değerli marka listesinde yokuz

Steve Jobs’un kurduğu ABD’li teknoloji devi Apple, Brand Finance Global 500 araştırmasına göre 104.7 milyar dolarla dünyanın en değerli markası. Marka değerini 2013’e oranla yüzde 20 artıran şirket 3 yıldır bu unvanını koruyor. Brand Finance’in listesinde Suudi Arabistan bile yer alırken, Türkiye hiçbir markasını sokamıyor. Son açıklanan üçüncü çeyrek bilançosunda Apple’ın 37.4 milyon iPhone ve 12.7 milyon iPad sattığı görülüyor. ABD’li devin satış gelirleri yüzde 20 arıtşla 37.4 milyar dolara ulaştı. Net kârı 7.7 milyar dolar. Apple son çıkardığı iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’tan sadece 3 günde 10 milyon adet satarak rekora imza attı. Apple’ın kasasında toplam 164.5 milyar dolar nakit bulunuyor.

Haberin Devamı