Gazete Vatan Logo

İnsanlık ölmemiş

Kızı otistik doğan Teksaslı Gordon Hartman, onun gidebileceği bir park olmadığını görünce servetini harcayıp kızının adını verdiği ‘Morgan’ın Harikalar Diyarı’ adında bir park yaptı. Dünyadaki tüm engellilere de açtı. Her yıl 1 milyon dolar zararı cebinden karşılıyor

İnsanlık ölmemiş

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan Gordon Hartman, ailesiyle gittiği bir tatilde 12 yaşındaki kızı Morgan’ın arkadaş edinmeye çalıştığını gördüğünde havuzdan çıkmak üzereydi. Morgan, diğer çocuklarla oynamaya çalışıyordu ama çocuklar hızlıca havuzu terk etmişti. Baba Hartman, 5 yaşındaki bir çocuğun idrak düzeyine ve bir çeşit otizme sahip olan kızı Morgan’dan çocukların bir engelliyle nasıl iletişim kuracaklarını bilemedikleri için çekindiğini düşündü. Bu konu üzerine uzun uzadıya düşünen Hartman, “Morgan şahane bir genç kadın. Onunla tanıştığınızda bir gülümseme ve kucaklamayla karşılaşırsınız. Ancak çoğu zaman bunun için onu nereye götürmemiz gerektiğini bilmiyorduk” diyor. Hartman ve eşi Maggie, diğer ebeveynlere hem Morgan’ın hem de Morgan ile iletişim kuran diğerlerinin rahat etmesi için Morgan’ı nereye götürebileceklerini sormaya başladı.

Hartman, “Böylesine kapsayıcı bir yerin olmadığını keşfettik” diyor. Bu yüzden 2007’de böyle bir yeri Hartman kendisi inşa etmeye karar veriyor.

Haberin Devamı

Şirketini satıp vakıf kurdu

Daha önce müteahhitlik yapan Hartman, 2005’te şirketini satarak engellilere yardım etmek amacıyla kâr amacı gütmeyen Gordon Hartman Aile Vakfı’nı kurmuş. Sonra da “dünyanın ilk en erişilebilir eğlence parkını” kurmaya karar veriyor. Hartman, “Herkesin her şeyi yapabildiği bir eğlence parkı inşa etmek istedik, özel durumları olan kişilerin de oynayabildiği” diyor.

Tekerlekli sandalyelilere özel atlı karınca
Tekerlekli sandalyeli bir ziyaretçi özel salıncağa biniyor. Isınan tekerlekli sandalyeler için de bir su parkı var. Ada’nın bir kısmında kaslarıyla ilgili sorun yaşayanlar için sıcak su kullanılıyor. Batarya yerine basınçlı su ile çalışan su geçirmez ve motorlu tekerlekli sandalyeler ziyaretçilere veriliyor.
Çalışanlarının üçte biri engelli
Park açıldığından beri 67 ülkeden ve 50 Amerikan eyaletinden bir milyondan fazla kişi ziyaret etti. Çalışanlarının üçte biri engelli olan parka engellilerin girişi ücretsiz. Hartman, “Morgan’ın ihtiyacı olan her şeye sahip olması dolayısıyla şanslı olduğunu fark ettim. Bu yüzden özel durumu olan diğer kişilere daha fazla yük olmak istemedim. Her yıl parkı 1 milyon dolar zarar edeceğimizi bilerek açıyoruz, bunu aşmak için yardımlara ve ortaklarımıza ihtiyacımız var” diyor.
‘Kızım suda hiç oynamamıştı’
Hartman parkla ilgili bir anısını şöyle anlatıyor “Dün bir adam İlham Adası’nda yanıma geldi ve beni elimden tuttu. Akut bir durumu olan oğlunu işaret etti ve ağlamaya başladı. Oğlunun daha önce suda hiç oynamadığını söyledi ve ekledi: ”Tekerlekli sandalyedeki bir kızın yanına gittiğini ve beraber oynadıklarını gördüm. Bu harikaydı.”

Haberin Devamı