Gazete Vatan Logo

İngiltere: Rusya, Suriye'de bir mini Alevi devletini hedefliyor olabilir

İngiltere: Rusya, Suriye'de bir mini Alevi devletini hedefliyor olabilir

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Halmond, Rusya'nın Suriye'de IŞİD yerine muhalifleri hedef aldığını ve bununla Beşar Esad için ülkede küçük bir Alevi devleti kurmaya çalışıyor olabileceğini söyledi.

Hammond'ın Pazartesi günü Reuters haber ajansına yaptığı "Rusya'nın Suriye'de IŞİD'i değil muhalifleri bombalayarak iç savaşı körüklediği" yönündeki açıklaması ardından İngiltere ve Rusya'nın Suriye'yle ilgili birbirlerine yönelik eleştirileri sürüyor.

Hammond'ın ilk açıklamaları ardından Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "bu açıklamaların ciddiye alınamayacağını" söyledi.

Kremlin tepki gösterdi

Peskov, "Bu tür suçlamaları yapmak mantıklı değil, doğru değil. Bu, Rusya'nın Suriye'deki çabalarının özüyle çelişiyor" dedi.

Peskov, "Rusya'nın, Suriyelilerin uluslararası 'terörizmle' savaşına yardım için çok büyük ve tutarlı bir çaba içinde olduğunu" söyledi.

Kremlin ayrıca Hammond'ı, "tehlikeli dezenformasyon yaymakla" suçladı.

İtalya'nın başkenti Roma'da gazetecilere konuşan Hammond ise bu eleştirileri reddetti ve şu yorumu yaptı:

Haberin Devamı

"Rusya gerçekten bir barış sürecine bağlı mı? Yoksa, barış sürecini, Suriye'nin kuzeybatısında bir mini Alevi devleti kurulması amacıyla, Esad'a bir tür askeri zafer kazandırmaya çalışmak için bir kılıf olarak mı kullanıyor?"

Hammond ayrıca "Rusya'nın Suriye'de sivil yerleşimleri ayrım yapmadan bombaladığını ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu" söyledi.

Hammond, "Rusya'nın Esad'ı destekleyip muhaliflerini bombalayarak ılımlı Sünni muhalifleri IŞİD'in kollarına ittiğini de" belirtti.

Rusya Eylül ayında Suriye'de hava saldırılarına başlamıştı.

Rusya saldırılarından başından bu yana IŞİD'i ve benzer radikal grupları hedef aldığını belirtiyor.