Gazete Vatan Logo

İlkbahar Ekinoksu Google'da Doodle oldu! 21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?

İlkbahar Ekinoksu Google tarafından Doodle yapıldı. İnternet kullanıcıları Google'a girdiklerinde özel olarak hazırlanmış İlkbahar Ekinoksu Doodle'ı ile karşılaştılar. Bunun üzerine 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile ilgili tüm detaylar merak edilir oldu. İşte ayrıntılar...

İlkbahar Ekinoksu Google'da Doodle oldu! 21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?

Google arama motorunu kullanan kişiler 21 Mart İlkbahar Ekinoksu Doodle'ı ile karşılaştı. İlkbahar Ekinoksu'nun ne olduğu, neler değiştiği vs. tüm bilgiler merak edilerek araştırılmaya başlandı. İşte İlkbahar Ekinoksu ile ilgili detaylar...

EKİNOKS NEDİR?

Dünya, Güneş sisteminin bir üyesi olmakla birlikte Dünya’nın hem kendi ekseni etrafında, hem de Güneş etrafında dönme özelliği vardır. Bu durum, geceyle gündüz ve de mevsimler gibi kavramların doğmasını sağlamıştır.

Özellikle de Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketlerine bakıldığında, önceden belirli bazı tarihler oldukça büyük önem taşır. Bu tarihlerin en önemlilerinden bazıları ise, 21 Mart ve de 23 Eylül tarihleridir. Bu tarihlerde, Güneş ışınları Dünyayı ikiye bölen paralel olan Ekvatora dik bir şekilde düşmektedir. Bu tarihlerde Dünyanın her yerinde gece ile gündüz saatleri eşit olmaktadır. İşte bu duruma coğrafya biliminde “ekinoks” adı verilmektedir.

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU ÖZELLİKLERİ

21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile gelmektedir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenmekte, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmektedir. Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre'de gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Kürede İlk Bahar,Güney Yarım Kürede ise Sonbahar yaşanır. Ekvatorda gölge boyu sıfıra iner.

Haberin Devamı