Gazete Vatan Logo

Ilk yerli SUV’la 20 bin kişiye iş

Toyota, SUV modeli C-HR’ı Adapazarı tesisinde Ekim’de üretmeye başlıyor. Daha önce 1.000 kişiyi işe alacağını duyuran şirket, bu sayıyı ikiye katladı. Toyota dolaylı olarak 20 bin kişiye iş kapısı açtı.

Ilk yerli SUV’la 20 bin kişiye iş

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Adapazarı tesisinde Corolla ve Verso’dan sonra 3’üncü yerli modelini üretmek için geri sayıma başladı. 350 milyon euro yatırımla ortaya çıkan ilk yerli SUV modeli C-HR, Ekim’dedüzenlecek törenle bantlardan inmeye başlayacak.

Türkiye’de üretilen ilk hibrid araç unvanını da alacak. C-HR, Toyota’nın Avrupa’da hızla büyüyen crossover sınıfında en önemli silahı olacak.

Yeni yatırımla fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 150 bin adetten 280 bin adede çıkacak. Toyota Türkiye, crossover’dan yılda 130 bin adetten fazla üretmeyi planlarken, yüzde 90’ını 53’ten fazla ülkeye gönderecek.

Toyota’nın yeni yatırımı

özellikle Türkiye’nin istihdamına önemli katkı sağlayacak. Yeni modeli için daha önce 1.000 kişiyi işe alacağını duyuran şirket, planlarında revizyona giderek adeta bir Toyota ordusu kuruyor. Toyota istihdam sayısını ikiye katlayarak, 2 bin kişiye yükseltecek. Adapazarı tesisindeki çalışan sayısı 5 bin kişiye ulaşacak. Toyota böylece yerli SUV’la dolaylı olarak 20 bin kişiye iş yaratacak.

Haberin Devamı

Fabrika tatili öne çekildi

Otomotivde yapılan hesaplamalara göre, işe alınan 1 kişi yan sanayide 4 kişilik iş yaratıyor. Buna hizmet tarafını yani satış, satış sonrası servisi de eklerseniz 10 çalışana denk geliyor. Böylece işe alınan 2 bin kişi 20 bin kişiye iş kapısı açmış olacak.

C-HR modeli için işe alımların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Hiroshi Kato, “Bugüne kadar 1.700 yeni eleman istihdam ettik. İşe alım sürecimiz bir süre daha devam edecek” diye konuştu.

2016’nın son çeyreğinde C-HR’ın üretimine başlayacaklarını söyleyen Kato, hazırlık yapmak üzere yaz bakım tatillerini öne çektiklerini belirtti. Ağustos’ta çıktıkları tatilin bu yıl 27 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında olacağını kaydeden Hiroshi Kato, “Yatırımız ağırlıklı olarak, yeni ekipmanlar, ekipman iyileştirme ve mevcut binalarda genişlemeye yönelik. Tatilde hazırlıkların kalan kısımlarını tamamlayacağız” dedi.

Hibrid motoru olacak

Toyota’nın ilk kez Cenevre otomobil Fuarı’nda konseptini sergilediği C-HR’ın seri üretim versiyonunda ufak değişikliklerin dışında tasarımda farklılık görünmüyor. Kaslı, atletik ve coupe görüntüyle öne çıkan araç, 4.350 mm uzunluğa, 1.795 mm genişliğe ve 1.565 mm yüksekliğe sahip. C-HR’ın 3 farklı motor seçeneği olacak: 116 beygir güç üreten 1.2 lt, 122 beygirlik 1.8 lt hacimli hibrid versiyon ve 150 beygir gücündeki 2.0 lt motor. 1.2 litre motorlu C-HR, 6 ileri manuel vitesli önden çekiş veya CVT otomatik şanzımanlı dört tekerlekten çekişli seçeneklerine sahip olacak. 1.8 Hybrid eCVT şanzıman ve önden çekiş imkanı sunacak. Toyota’nın kompakt crossoverı ülkemizde Kasım’da satışa çıkacak.

Haberin Devamı